Spis treści:
Wielu kawoszy uważa, że kawę powinniśmy pić czarną, bez jakichkolwiek dodatków. Z pewnym niesmakiem spoglądają na osoby, które dodają do niej cukier i mleko. Ciekawe więc, co powiedzieliby o kawie serwowanej z masłem i olejem kokosowym. Chociaż niektórym kawa z takimi składnikami może wydawać się dosyć szokującym napojem, to warto wiedzieć, że zyskała ogromną popularność wśród osób chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Wypicie takiej mikstury o poranku gwarantuje ponoć zaskakujące efekty. Dowiedz się, jak przygotować kuloodporną kawę.
Na czym polega fenomen kawy z masłem?
Osoby, które od dłuższego czasu regularnie piją kuloodporną kawę, polecają ją jako prosty sposób utratę kilku zbędnych kilogramów. Jednak jest to tylko jedna z zalet, płynących ze spożywania takiego napoju. Tłuszcz rozpuszczony w kawie to fantastyczne źródło energii, które wzmacnia pobudzające działanie czarnego napoju oraz sprawia, że nasz mózg pracuje sprawniej. Właśnie z tego względu powinniście ją pić wyłącznie o poranku.
Co bardzo ważne, kawa zmieszana z masłem ogranicza nasz apetyt i sprawia, że przez bardzo długi czas czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty na podjadanie. Kawa uznawana jest za naturalny spalacz tłuszczu, a w połączeniu z masłem jej właściwości jedynie się wzmacniają. Entuzjaści tego napoju twierdzą, że włączenie go do diety może zaowocować utratą nawet 10 kilogramów, gdyż nasz organizm spala nie tylko tłuszcz dostarczony mu razem z kawą, ale także ten zmagazynowany w naszym ciele.
Kuloodporna kawa - jak ją przygotować?
Ta nietypowa kawa nazywana jest kuloodporną, gdyż ma nie tylko stymulować nasz organizm do spalania tłuszczu, ale również poprawiać pracę naszego mózgu oraz dodawać energii na cały dzień. Twórcę tego napoju zainspirowała herbata pita przez tybetańskich mnichów.
Jak przygotować bulletproof coffee? To dziecinnie proste - do świeżo zaparzonej, gorącej kawy powinniśmy dodać łyżeczkę masła oraz łyżeczkę oleju kokosowego. Dla lepszego efektu smakowego możecie dorzucić do niej także różnego rodzaju przyprawy, takie jak cynamon, mielone goździki lub kardamon. Jeśli odrzuca was myśl o okach tłuszczu, pływających po powierzchni waszego ulubionego napoju, zmiksujcie kawę przed podaniem. W ten sposób otrzymacie jednorodny koktajl, o delikatnym, śmietankowym smaku.
Należy jednak pamiętać, że pijąc kuloodporną kawę, powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim należy wykorzystywać jedynie prawdziwe masło, bez dodatku oleju roślinnego lub margaryny. Niestety, twórcy tego napoju sugerują również, że poza kawą, o poranku nie powinniśmy spożywać już nic więcej. Dla wielu osób może to być ogromny problem, chociaż ponoć napój ten rzekomo ma nam zagwarantować uczucie sytości aż do obiadu. Jak myślicie - warto spróbować?
Źródło: Smaker.pl
Opracowała:Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Nie wyrzucaj skórek z ogórków. Wykorzystaj je do domowych porządków »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »
Domowe sposoby, by ukoić zakażone jelita. Najważniejsza jedna zasada »