Spis treści:
Dieta w zimie a odporność to zagadnienie, nad którym warto się pochylić, gdy za oknem panuje ziąb. Ta pora roku z jednej strony przywołuje miłe skojarzenia, natomiast z drugiej wiąże się ze wzmożoną podatnością na infekcje. Na szczęście można im zapobiec i to nie tylko poprzez zakup ciepłych butów, kurtki i szalika. Bardzo ważne w tym wszystkim jest również wprowadzenie pewnych modyfikacji do codziennego jadłospisu, które pozwolą ci nie tylko zwiększyć odporność, ale także szybciej uporać się z przeziębieniem czy grypą, gdy te już zaczną dawać ci się we znaki. Jak powinny wyglądać twoje posiłki i co pić, żeby wzmocnić odporność w zimie?
Sprawdź także: Jajka sadzone na wodzie, nowy śniadaniowy hit. Jak zrobić i z czym podawać?
Dieta w zimie a odporność
Bolące gardło, uporczywy kaszel i zatkany nos to dolegliwości, które najczęściej dają o sobie znać w okresie jesienno-zimowym. Zmagające się z nimi osoby zwykle w pierwszej kolejności sięgają po apteczne specyfiki, począwszy od kropli i tabletek do ssania po spraye i proszki do rozpuszczania w wodzie. O ile preparaty te powinny stanowić podstawową kurację, tak nie powinny być jej jedynym elementem. W tym wszystkim istotne jest również odpowiednie odżywianie, ponieważ to dzięki niemu możemy wzbogacić naszą mikrobiotę jelitową i wspomóc funkcjonowanie naszego układu immunologicznego.
Dieta w zimie a odporność to zagadnienie, którym interesuje się coraz więcej osób. Jest to bardzo dobre zjawisko, ponieważ wśród pokarmów można znaleźć mnóstwo perełek, które stanowią solidną naturalną tarczę przeciwko różnego rodzaju wirusom. Wśród nich prym wiedzie oczywiście czosnek, ale nie tylko - nie mniej istotną rolę w procesie budowania odporności odgrywają kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne, które przyczyniają się do rozwoju dobroczynnych bakterii w naszych jelitach, a te - jak już zostało podkreślone - mają niebagatelny wpływ na naszą odporność.
Komponując swoje posiłki, powinieneś uwzględnić w nich źródła witaminy C, czyli bardzo silnego przeciwutleniacza, który wbrew pozorom nie kryje się jedynie w cytrusach, ale także w papryce, pomidorach, kapuście, kiwi, brukselce oraz brokułach. Nie sposób nie wspomnieć również o ważnej roli cynku (mięso, jajka, produkty pełnoziarniste), witamin z grupy B (mięso, strączki, jajka, podroby, ryby, owoce morza) oraz kwasach tłuszczowych omega-3 (orzechy, pestki, nasiona, oliwa z oliwek, tłuste ryby morskie). Równie ważne i bardzo pomocne są też niektóre napoje. Jakie konkretnie?
Co pić, żeby wzmocnić odporność w zimie?
Zastanawiasz się, co pić, żeby wzmocnić odporność w zimie? Możliwości jest naprawdę dużo. Wbrew pozorom nie musisz, a nawet nie powinieneś ograniczać się jedynie do czarnej herbaty z cynamonem, miodem i goździkami. W zanadrzu masz wiele innych opcji, które nie tylko zwiększą twoją odporność, ale również urozmaicą twój jadłospis.
Zielona herbata
Zielona herbata to idealna alternatywa dla tej czarnej i to nie tylko ze względu na jej atrakcyjny smak. Stanowi ona prawdziwą skarbnicę polifenoli, które wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Co więcej, napar z jej liści korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową, co także nie pozostaje bez znaczenia dla odporności. Jeśli chcesz w pełni skorzystać z jej wyjątkowego działania, nie zalewaj jej wrzącą wodą, a taką o temperaturze oscylującej wokół 70-80 stopni. W razie potrzeby możesz dorzucić do niej dodatki w postaci miodu, cytryny czy pomarańczy. W miarę możliwości unikaj produktu w torebkach - ten w formie liści będzie lepszym wyborem.
Kefir
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że kefir to jeden z najbardziej wartościowych produktów, jakie mamy w swojej lodówce. Po pierwsze jest on doskonałym naturalnym źródłem probiotyków, które pozytywnie oddziałują na dobroczynne bakterie bytujące w naszych jelitach. Nie brakuje w nim także zbawiennych dla zdrowia substancji odżywczych, takich jak magnez, wapń oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo pomoże ci on nieco zaspokoić głód, gdy nie będziesz mieć ochoty na bardziej treściwe posiłki. Jeśli nie lubisz spożywać go solo, ponieważ przeszkadza ci jego kwaskowaty smak, możesz zmiksować go z owocami, np. z truskawkami, borówkami, malinami lub nieco słodszymi bananami.
Herbata cytrynowo-imbirowa
Co pić, żeby wzmocnić odporność w zimie, jeśli nie kefir i zieloną herbatę? W zestawieniu najlepszych napojów nie może zabraknąć herbaty cytrynowo-imbirowej. Zarówno cytryny, jak i imbir wykazują pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy, a to wszystko za sprawą wysokiej dawki witaminy C, która uznawana jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, czyli substancji neutralizujących wolne rodniki. Na uwagę zasługuje również fakt, że imbir wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i rozgrzewające, co zdecydowanie ułatwia walkę z przeziębieniem. Napój ten pomoże ci uporać się z takimi dolegliwościami jak ból gardła i mięśni czy uporczywy kaszel.
Sok pomarańczowy
Jeśli masz ochotę na sok, zamiast sięgać po ten z kartonu, wyciśnij go ze świeżych owoców, np. pomarańczy. Taki napój stanowi prawdziwą skarbnicę witaminy C - antyoksydantu, który chroni nas przed stresem oksydacyjnym. Warto zaznaczyć, że na jego spożywaniu zyska nie tylko twój układ immunologiczny, ale również nerwowy i sercowo-naczyniowy. Należy jednak zaznaczyć, że nawet sok ze świeżych owoców obfituje w cukier, dlatego dobrze jest ograniczyć się do jednej szklanki dziennie. Co więcej, najlepiej wypić go od razu po wyciśnięciu, ponieważ dość szybko się psuje, a co za tym idzie - traci swoje prozdrowotne właściwości.
Sok grejpfrutowy
Nie jesteś fanem pomarańczy, a masz ochotę na cytrusowy napój, który przy okazji nieco cię wzmocni? W takim razie postaw na opcję z grejpfrutów. Podobnie jak poprzednicy owoce te zawierają sporą dawkę witaminy C, ale nie tylko - można znaleźć w nich także równie cenny beta-karoten, tiaminę, magnez oraz potas. Szczególnie polecane są ich różowe i czerwone odmiany, ponieważ to właśnie w ich miąższu kryje się najwięcej wyjątkowych składników. Pamiętaj jednak, aby nie popijać takim sokiem leków, ponieważ może on wchodzić z nimi w interakcje. Biorąc pod uwagę ten fakt, najlepiej wypić sok grejpfrutowy cztery godziny przed lub po ich zażyciu.
Źródło: Smaker.pl, ncbi.nlm.nih.gov, dietetycy.org, fit.poradnikzdrowie.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Kto nie powinien brać paracetamolu? Może uszkodzić ważne narządy »
Faraonowie wiedzieli co dobre. Jedz, a serce i jelita będą ci wdzięczne »
Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »