Spis treści
Barszcz czerwony to jeden z najważniejszych elementów bożonarodzeniowego jadłospisu. Wiele osób uwielbia go za głęboki kolor, wyjątkowy aromat i przyjemny kwaskowaty smak. Zwykle przyrządzasz go na koncentracie lub soku? Jeśli chcesz wyczarować pyszne danie, w tym roku koniecznie przygotuj go na naturalnym zakwasie - dzięki temu odkryjesz smak, którego nie da się uzyskać za pomocą sklepowego produktu. Jak zrobić zakwas na barszcz wigilijny krok po kroku? Wbrew pozorom nie jest to trudne. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które ułatwią ci to zadanie.
Przeczytaj też: Dlaczego barszcz czerwony traci kolor? Najlepsze sposoby naszych babć na rubinowy barszcz
Najlepszy barszcz wigilijny jest na zakwasie
Nie bez powodu nasze babcie zawsze mówiły, że najlepszy barszcz wigilijny jest na zakwasie. To właśnie naturalny zakwas nadaje zupie głębokiego koloru, wyrazistego smaku i charakterystycznej kwasowości, której nie da się osiągnąć przy użyciu soku, octu czy koncentratu.
Ponadto posiada on jeszcze jedną dużą zaletę - stanowi źródło cennych bakterii probiotycznych, powstałych w wyniku fermentacji, które wspierają trawienie i wzmacniają odporność, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym.
Wystarczy raz spróbować takiego barszczu, aby przekonać się, że - w porównaniu do tego przyrządzonego na bazie sklepowego produktu - różnica w smaku jest naprawdę ogromna.
Zakwas na barszcz wigilijny krok po korku
Przygotowanie zakwasu nie jest tak skomplikowane, jak się wydaje. Wystarczy kilka składników, szklany słoik oraz odrobina cierpliwości, ponieważ proces fermentacji może potrwać około tygodnia. Dowiedz się, jak zrobić zakwas na barszcz wigilijny krok po kroku.
Składniki
- 1 kg buraków,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- łyżka soli kuchennej niejodowanej,
- litr przegotowanej wody.
Sposób wykonania:
- Dokładnie umyj i obierz buraki, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
- Przełóż je do dużego słoika i dodaj obrane ząbki czosnku oraz przyprawy.
- W osobnym naczyniu rozpuść sól w przegotowanej i wystudzonej wodzie.
- Zalej solanką buraki, dbając o to, aby były w całości zanurzone w płynie.
- Na koniec przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką i postaw go w ciepłym, zacienionym miejscu na 7 dni.
Jak długo zakwas na barszcz może stać w lodówce?
Jak długo zakwas na barszcz może stać w lodówce? Odpowiednio przechowywany, będzie przydatny do spożycia nawet przez 3 tygodnie. Niska temperatura spowalnia proces fermentacji, dzięki czemu zakwas dłużej zachowuje świeżość i wyrazisty smak. Przelej go do czystej szklanej butelki lub słoika i szczelnie zakręć, aby ograniczyć dostęp powietrza. Unikaj metalowych naczyń, ponieważ mogą one wchodzić w reakcję z kwasami, co negatywnie wpłynie na smak.
Jeśli nie planujesz wykorzystać zakwasu w ciągu najbliższych tygodni, możesz go zamrozić, dzieląc go wcześniej na mniejsze porcje. Pamiętaj jednak, że w ten sposób może on stracić część swoich cennych właściwości, a smak będzie mniej intensywny. Ważne, aby przed użyciem rozmrozić go powoli - najlepszym pomysłem jest umieszczenie go na kilka godzin w lodówce. Mrożony zakwas zaleca się zużyć w ciągu 3 miesięcy.
Jak rozpoznać, że zakwas na barszcz jest zepsuty?
Zastanawiasz się, jak rozpoznać, że zakwas na barszcz jest zepsuty? Możesz odkryć to zarówno po jego wyglądzie, jak i smaku czy zapachu. Po odkręceniu słoika poczujesz gnilną lub octową woń - zupełnie inną od tej typowej dla fermentowanych buraków.
Innym znakiem ostrzegawczym jest pojawienie się pleśni w postaci białego, szarego lub zielonego nalotu. Pamiętaj, że w takiej sytuacji samo pozbycie się wierzchniej warstwy nie wystarczy i cały zakwas nadaje się do wyrzucenia.
Warto także zwrócić uwagę na zmętnienie, śluzowatą konsystencję lub nietypowy osad, który wcześniej nie był widoczny. Co więcej, zepsuty zakwas z buraków może mieć gorzki lub nieprzyjemnie ostry smak.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Usmaż zdrową rybę jak schabowego. Chuda, tania i nie ma mulistego posmaku »