Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię podjadać imbir kandyzowany. Bo to takie fajne, ostro-słodkie cukiereczki. Ja wprawdzie słodyczy jadam naprawdę niewiele, ot – czasem jakieś ciasto od święta, czasem domowy dżem na toście, a czasem kawałek czekolady na podwieczorek. Jednak zdecydowanie nie codziennie i nawet nie często. Ale taki słodki imbir lubię bardzo! Od czasu do czasu zjadam kilka kostek jako cukierki, ale znacznie ważniejsze jest inne działanie imbiru. Bo on ma zdolność niwelowania i wyciszania mdłości i wymiotów! Zarówno u osób z chorobą lokomocyjną i zaburzeniami błędnika, jak i u kobiet w ciąży. Nie jest to wprawdzie stuprocentowe remedium, które pomoże każdemu i w każdej sytuacji, ale zawsze warto sprawdzić działanie imbiru w trudnych chwilach związanych z mdłościami, wymiotami i zawrotami głowy. Bo nawet, jeśli nie pomoże, to na pewno poprawi nastrój, przecież smakuje świetnie!
Garnek, sito, suszarka do grzybów
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 79
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 754
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 475
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 272
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 79
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 754
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 475
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 272
Składniki
Imbir obierz ze skórki, ale obierek nie wyrzucaj, bo sposób na nie znajdziesz na końcu wpisu. Pierwszego dnia obrany i pokrojony w kostkę lub plastry imbir gotuj w 2 litrach wody przez około 20 minut na wolnym ogniu. Bez przykrycia. I tu mała uwaga – jeśli chcesz uzyskać pyszne cukierki, to lepiej będzie pokroić imbir w plastry lub duże kostki. Ja miałam nieco inny cel, więc pokroiłam imbir w nieduże kosteczki.
Do gotującego się imbiru dodaj na początek 150 g cukru i nadal gotuj na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 15 minut. Odstaw z ognia i przykryty pokrywką zostaw na 24 godziny do naciągnięcia.
Drugiego dnia gotuj znowu przez około 15 minut na bardzo małym ogniu, bez pokrywki. Dodaj 150 g cukru i pokrojoną w plastry, wyszorowaną i sparzoną cytrynę. Zagotuj i znów zostaw pod przykryciem na 24 godziny.
Trzeciego dnia zagotuj imbir, dodaj znów 150 g cukru i utrzymuj stan lekkiego wrzenia przez 15 minut. Przykryj i pozostaw na kolejne 24 godziny.
Czwartego dnia powtórz wszystkie czynności z dnia trzeciego. Czyli dodaj 150 g cukru i gotuj przez 20 minut. Przykryj i odstaw na 24 godziny.
Piątego dnia dodaj ostatnią porcję 150 g cukru i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Przecedź wszystko.
Syrop imbirowy wlej do butelek, oddziel cząstki cytryny, a kandyzowane kawałki imbiru umieść na kratce do suszenia.
Ja wykorzystałam tace suszarki do grzybów i w niej suszyłam imbirowe kostki.
Polecam ten sposób, bo jest prosty i skuteczny.
Obsuszone kostki wsyp do miski i obficie oprósz cukrem pudrem.
Schowaj do słoika, w którym będziesz przechowywać imbirowe cukiereczki.
Tym sposobem uzyskasz doskonałe kandyzowane kostki imbiru do pojadania i do innych zastosowań, których przykłady opiszę wkrótce. Produkt uboczny, czyli syrop imbirowy, jest wspaniałym, rozgrzewającym dodatkiem do zwyczajnej herbaty. Próbowałam i bardzo polecam, zwłaszcza z plasterkiem cytryny. Uzyskasz bardzo smaczny napój!
Z imbirowych obierek warto przygotować herbatkę. Tych strużyn jest za dużo jak na jeden raz i napój byłby na pewno zbyt intensywny, dlatego podzieliłam obierki na dwie równe części. Jedną schowałam do lodówki na później, a z drugiej ugotowałam pyszną, rozgrzewającą herbatkę.
W tym celu wsypałam obierki do 2-litrowego garnka. Zalałam wrzątkiem w ilości 1,5 litra, a następnie gotowałam imbir przez 10 minut. Na koniec dodałam do gorącego wywaru 2 plastry cytryny i czubatą łyżkę miodu. Wymieszałam, wydusiłam cytrynę, rozpuściłam miód i na koniec przecedziłam gorący napój przez sitko. To jest naprawdę wspaniała herbatka imbirowa, spróbuj koniecznie!