Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię podjadać imbir kandyzowany. Bo to takie fajne, ostro-słodkie cukiereczki. Ja wprawdzie słodyczy jadam naprawdę niewiele, ot – czasem jakieś ciasto od święta, czasem domowy dżem na toście, a czasem kawałek czekolady na podwieczorek. Jednak zdecydowanie nie codziennie i nawet nie często. Ale taki słodki imbir lubię bardzo! Od czasu do czasu zjadam kilka kostek jako cukierki, ale znacznie ważniejsze jest inne działanie imbiru. Bo on ma zdolność niwelowania i wyciszania mdłości i wymiotów! Zarówno u osób z chorobą lokomocyjną i zaburzeniami błędnika, jak i u kobiet w ciąży. Nie jest to wprawdzie stuprocentowe remedium, które pomoże każdemu i w każdej sytuacji, ale zawsze warto sprawdzić działanie imbiru w trudnych chwilach związanych z mdłościami, wymiotami i zawrotami głowy. Bo nawet, jeśli nie pomoże, to na pewno poprawi nastrój, przecież smakuje świetnie!
Garnek, sito, suszarka do grzybów
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 465
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 805
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 465
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 805
Składniki
Imbir obierz ze skórki, ale obierek nie wyrzucaj, bo sposób na nie znajdziesz na końcu wpisu. Pierwszego dnia obrany i pokrojony w kostkę lub plastry imbir gotuj w 2 litrach wody przez około 20 minut na wolnym ogniu. Bez przykrycia. I tu mała uwaga – jeśli chcesz uzyskać pyszne cukierki, to lepiej będzie pokroić imbir w plastry lub duże kostki. Ja miałam nieco inny cel, więc pokroiłam imbir w nieduże kosteczki.
Do gotującego się imbiru dodaj na początek 150 g cukru i nadal gotuj na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 15 minut. Odstaw z ognia i przykryty pokrywką zostaw na 24 godziny do naciągnięcia.
Drugiego dnia gotuj znowu przez około 15 minut na bardzo małym ogniu, bez pokrywki. Dodaj 150 g cukru i pokrojoną w plastry, wyszorowaną i sparzoną cytrynę. Zagotuj i znów zostaw pod przykryciem na 24 godziny.
Trzeciego dnia zagotuj imbir, dodaj znów 150 g cukru i utrzymuj stan lekkiego wrzenia przez 15 minut. Przykryj i pozostaw na kolejne 24 godziny.
Czwartego dnia powtórz wszystkie czynności z dnia trzeciego. Czyli dodaj 150 g cukru i gotuj przez 20 minut. Przykryj i odstaw na 24 godziny.
Piątego dnia dodaj ostatnią porcję 150 g cukru i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Przecedź wszystko.
Syrop imbirowy wlej do butelek, oddziel cząstki cytryny, a kandyzowane kawałki imbiru umieść na kratce do suszenia.
Ja wykorzystałam tace suszarki do grzybów i w niej suszyłam imbirowe kostki.
Polecam ten sposób, bo jest prosty i skuteczny.
Obsuszone kostki wsyp do miski i obficie oprósz cukrem pudrem.
Schowaj do słoika, w którym będziesz przechowywać imbirowe cukiereczki.
Tym sposobem uzyskasz doskonałe kandyzowane kostki imbiru do pojadania i do innych zastosowań, których przykłady opiszę wkrótce. Produkt uboczny, czyli syrop imbirowy, jest wspaniałym, rozgrzewającym dodatkiem do zwyczajnej herbaty. Próbowałam i bardzo polecam, zwłaszcza z plasterkiem cytryny. Uzyskasz bardzo smaczny napój!
Z imbirowych obierek warto przygotować herbatkę. Tych strużyn jest za dużo jak na jeden raz i napój byłby na pewno zbyt intensywny, dlatego podzieliłam obierki na dwie równe części. Jedną schowałam do lodówki na później, a z drugiej ugotowałam pyszną, rozgrzewającą herbatkę.
W tym celu wsypałam obierki do 2-litrowego garnka. Zalałam wrzątkiem w ilości 1,5 litra, a następnie gotowałam imbir przez 10 minut. Na koniec dodałam do gorącego wywaru 2 plastry cytryny i czubatą łyżkę miodu. Wymieszałam, wydusiłam cytrynę, rozpuściłam miód i na koniec przecedziłam gorący napój przez sitko. To jest naprawdę wspaniała herbatka imbirowa, spróbuj koniecznie!