Ewa_Gotuje

Najlepsze przepisy na najpyszniejsze dania kuchni gruzińskiej

Trudno jednoznacznie powiedzieć, jakie są najlepsze dania kuchni gruzińskiej. Kubdari, kurczak czkmeruli, bodrodżani czy może charczo? Sprawdź koniecznie przygotowane przez naszych użytkowników przepisy z tego zakresu. Dzięki nim pokochasz kuchnię gruzińską od pierwszego wejrzenia. A właściwie zasmakowania.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

W Polsce kuchnia gruzińska cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Trudno się dziwić. Charakteryzuje się bowiem pełnymi smaku potrawami składającymi się przede wszystkim z soczystych i dojrzałych w słońcu warzyw oraz owoców. Gdy dodamy do tego dobrej jakości mięso, dodatki typu orzechy włoskie czy na przykład gruzińskie wino, to możemy mówić o wykwintnej i naprawdę niezapomnianej uczcie.

Wcale nie musisz udawać się na pyszne gruzińskie jedzenie do tematycznej restauracji. Tego typu dania bez najmniejszych trudności przygotujesz w zaciszu własnej kuchni. Mamy dla Ciebie najlepsze przepisy na gruzińskie dania. Sprawdź!

Sprawdź także: Jak zrobić gruzińskie chinkali?

Zróżnicowana kuchnia gruzińska - charakterystyka 

Gruzja charakteryzuje się bardzo zróżnicowanym krajobrazem. Znajdziemy tutaj wysokie góry i lodowiec, przepiękne lasy oraz nadmorskie riwiery. Ukształtowanie terenu jest tak charakterystyczne, że kraj ten po prostu nie może się znudzić. Podobnie jest z jego kuchnią.

Ta jest naprawdę nie tylko bardzo zróżnicowana (dzięki czemu każdy znajdzie smak dla siebie), ale bardzo naturalna i aromatyczna. Kojarzy się z przepięknymi krajobrazami tego kraju, które coraz częściej wybierane są jako wakacyjny cel podróży Polaków. Dania kuchni gruzińskiej tworzone są przede wszystkim na bazie naturalnych produktów. Dzięki czemu są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Jeżeli tylko raz spróbujesz tych potraw, to z pewnością o nich już nie zapomnisz.

Mięso w kuchni gruzińskiej 

Choć w kuchni gruzińskiej stosuje się bardzo wiele warzyw, to jednak króluje tutaj mięso. Gruzini je uwielbiają. Tradycyjna kuchnia gruzińska dzielona jest na wschodnią oraz zachodnią. Ta druga pozostawała pod bardzo silnym wpływem Turcji, dlatego najczęściej stosuje się tutaj drób.

Kuchnia wschodnia była rozwijana przede wszystkim przez Iran. Z tego powodu jej dania często obfitują w wołowinę i jagnięcinę. W gruzińskiej stolicy zaś łączą się te obydwie kultury kulinarne i to właśnie tutaj możecie bez problemu spróbować miksu gruzińskich smaków, które z pewnością zachwycą. 

Gruzińskie sery i wina 

Jeżeli chodzi o warzywa i owoce, to w kuchni gruzińskiej wykorzystuje się przede wszystkim paprykę, pomidory, fasolę, bakłażany, arbuzy, granaty i melony. Ogromnym zainteresowaniem cieszą się tutaj także sery, między innymi sery krowie, kozie, podpuszczkowe, dojrzewające czy wędzone.

Nie można zapominać także o przyprawach. W kuchni gruzińskiej królują czosnek, szafran, kolendra, koper, rozmaryn czy estragon. Gruzini uwielbiają także wino, dlatego odwiedzając ten kraj, nie można odmówić sobie przynajmniej jednej lampki lokalnego alkoholu.

Dwie najbardziej znane potrawy gruzińskie to chaczapuri i chinkali. Poniżej znajdziecie przepisy na te pyszności. 

Najlepsze dania kuchni gruzińskiej - świetne przepisy 

Chcesz przygotować przepyszne dania kuchni gruzińskiej w swojej kuchni? Świetny pomysł! Sprawdź przepisy, które zawsze się udają.  

Chaczapuri 

Jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. To niezwykle sycąca potrawa, która przypomina łódkę. Wykonuje się z drożdżowego ciasta, do którego dodaje się ser, jajko oraz masło. Chaczapuri dostępny jest w każdej gruzińskiej restauracji. Jakie przygotować? 

Składniki

Składniki na ciasto:

  • Pół kilograma mąki pszennej tortowej 
  • 7 g drożdży suchych (1 mała saszetka) 
  • Niecałe 1,5 szklanki lekko ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki oliwy 

Składniki na farsz: 

  • 200 g sera żółtego 
  • 200 g sera feta 
  • 200 g sera ricotta 
  • 4 jajka 
  • Zielenina, np. kolendra, natka pietruszki 
  • 2 łyżki masła (można pominąć) 

Wykonanie: 

Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej i wymieszaj z resztą składników. Wyrabiaj ręcznie, a najlepiej mikserem z hakiem przez około 10 minut. Twoim celem jest zwarta kula, która odchodzi w całości od brzegów miski. Długie wyrabianie jest zatem tutaj uzasadnione.

Ciasto przykryj wilgotną ściereczką na około godzinę. Pamiętaj, aby miska z ciastem znajdowała się w lekko ciepłym miejscu. Gdy ciasto urośnie, wyjmij je na blat lekko obsypany mąką i chwilę jeszcze wyrabiaj. Ciasto podziel na cztery równe kawałki, z każdego z nich uformuj kule. Odstaw wszystkie kulki na blat, przykryj ściereczką i zostaw na około pół godziny.

Gdy ciasto wyrasta, przygotuj sery do farszu. Ser żółty zetrzyj na tarce. Połącz ser feta i ser ricotta. Każdą kulę ciasta rozwałkuj na placek około pięć mm. Na każdy z nich wyłóż porcję tartego sera, podwiń ciasto z obydwu stron i zostaw wolny środek. Górę zwijaj do siebie i złączaj. Tak samo zrób z dołem. Twoim celem jest stworzenie kształtu łódki.

Do środka każdej z nich dodaj farsz z sera ricotta i fety. Piekarnik musi być ustawiony na 220 stopnie. Dwie łódki umieść na blaszce. Włóż je na środkową półkę do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, aby zastosować opcję góra-dół, a nie termoobieg. Oczekujące na pieczenie chaczapuri przykryj ściereczką, aby nie wyschły. Po około kwadransie pieczenia wbij do chaczapuri surowe jajko i znowu włóż do piekarnika na około pięć minut. Możesz dodać też trochę masła. Gotowe chaczapuri posyp zieleniną. Kubdari to chaczapuri z mięsem. Placki “zamyka” się do środka umieszczając wołowo-wieprzowy farsz. 

Chinkali - prosty przepis 

Czas do słynne gruzińskie pierożki. Często nazywane są także kołdunami. Sprawdź, jak je przygotować. 

Składniki

Składniki na farsz: 

  • 800 g mixu mięsa wołowego i np. wieprzowego 
  • Pęczek kolendry 
  • 1 duża cebula 
  • 2 szklanki zimnej wody 
  • Sól, czarny pieprz 

Składniki na ciasto: 

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 2 szklanki gorącej wody 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • Pół łyżeczki soli

Wykonanie: 

Mięso zmiel w maszynce do mielenia i przełóż do miski. Dodaj posiekaną kolendrę oraz startą cebulę, wodę, sól pieprz. Zagnieć rękoma. Przygotuj teraz ciasto składniki i zagnieć jak tradycyjne ciasto na pierogi. Potem podziel je na cztery części i rozwałkuj każdy kawałek na cienki placek.

Wykrój kółka o średnicy około 10 cm. Na każdy krążek nałóż łyżkę farszu. Zlep rant ciasta, tak aby stworzyć coś ala sakiewkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia. Podawaj posypane świeżą zieleniną. Świetnie smakują także z masłem czy oliwą. 

Ajapsandali - najlepszy przepis 

Ajapsandali to, można powiedzieć, gruzińskie leczo. To danie wegetariańskie składające się przede wszystkim z aromatycznych warzyw.  

Składniki

Składniki: 

  • 1 duży bakłażan 
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 zielona papryka 
  • 3 pomidory 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 duże cebule 
  • 1 mały pęczek natki pietruszki 
  • Duża szczypta chili w proszku 
  • Duża szczypta mielonych ziaren kolendry 
  • Sól morska 
  • Świeżo mielony pieprz 
  • Olej roślinny do smażenia 

Wykonanie: 

Bakłażana pokroić w kostkę. Posyp go solą i zostaw na sitku przez około pół godziny. Odsącz go na papierowym ręczniku. Paprykę pokrój w kostkę, pomidory obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj podobnie jak czosnek i pietruszkę.

Na patelni rozgrzej olej i najpierw wrzuć cebulę, podsmaż i po około 15 minutach dodaj bakłażana i paprykę. Smaż kolejne 10 minut. Dodaj pomidory i zostaw wszystko na ogniu przez około pięć minut. Dorzuć czosnek i pietruszkę. Posól i popieprz oraz dodaj po dużej szczypcie chili i kolendry. Mieszaj i smaż, smaki muszą się przegryźć. Przed podaniem spróbuj. Świetnie smakuje na zimno i na gorąco. 

Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników na najlepsze dania kuchni gruzińskiej:

1. Gruzińska pasta do mięs i kanapek

 Gruzińska pasta do mięs i kanapek Zobacz przepis

Gruzińska pasta do mięs i kanapek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Bugłama, czyli gruzińska zupa rybna

 Bugłama, czyli gruzińska zupa rybna Zobacz przepis

Jak zrobić gruzińską zupę rybną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kaurma, czyli potrawka gruzińska

 Kaurma, czyli potrawka gruzińska Zobacz przepis

Jak zrobić potrawkę gruzińską? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gulasz po gruzińsku

 Gulasz po gruzińsku Zobacz przepis

Jak zrobić gruziński gulasz? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Gruziński kurczak tabaka

 Gruziński kurczak tabaka Zobacz przepis

Jak zrobić gruzińskiego kurczaka? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chaczapuri adżarskie

 Chaczapuri adżarskie Zobacz przepis

Jak zrobić chaczapuri? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Gruzińskie pierożki chinkali

 Gruzińskie pierożki chinkali Zobacz przepis

Jak zrobić chinkali? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Canneloni: Czy trzeba gotować przed pieczeniem? Z czym podawać? »

Ostrożnie z kofeiną. Objawy przedawkowania »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 28

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 277

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1212

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 285

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133475

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5