Ewa_Gotuje

Nie wyrzucaj! Zrobisz z niego zaskakująco dobre dania i desery

Czy zdarzyło ci się kupić za dużo chleba lub bułek? Czasem już kolejnego dnia okazuje się, że pieczywo jest czerstwe i niezbyt smaczne. W tej sytuacji absolutnie nie należy go wyrzucać. Z wczorajszego chleba można wyczarować wiele pysznych dań. Sprawdź, co możesz zrobić z czerstwych bułek, oraz jaki deser kryje się pod nazwą pijany rycerz.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czerstwe pieczywo wcale nie musi wylądować w koszu. Wystarczy dodać kilka prostych składników, aby dać im drugie życie. Sprawdź, jakie pomysły na dania i desery z czerstwego chleba i bułek przygotowaliśmy dla ciebie.

Sprawdź także: Gotowanie makaronu bez gazu? Noblista radzi, ja to zrobić, by oszczędzić

Czerstwy chleb – właściwości

Wszyscy kochamy świeży chrupiący, najlepiej jeszcze ciepły chleb. Trudno oprzeć się również pachnącym bułkom wprost z piekarni. Okazuje się jednak, że mimo pysznego smaku, świeże pieczywo nie jest najzdrowsze dla żołądka. Otóż chleb prosto z pieca jest ciężkostrawny, szybko fermentuje w jelitach i żołądku, dlatego nie jest polecany osobom, które cierpią na kłopoty żołądkowe. Dużo lepszym wyborem będzie w tym przypadku czerstwe pieczywo.

Czerstwy chleb przepisy

Czy wiesz, co można zrobić z kilkudniowego pieczywa? Czerstwy chleb i bułki może być z powodzeniem wykorzystany zarówno w przepisach wytrawnych, jak i tych na słodko. Doskonale sprawdzi się w zupach, zapiekankach, a także w potrawach na słodko.

Zapiekanka chlebowa

Ten przepis to wariacja na temat znanego z dzieciństwa chleba w jajku oraz klasycznych tostów z serem i szynką. To budżetowe danie na pewno przypadnie do gustu studentom oraz osobom, które po prostu nie lubią marnować jedzenia. Zapiekanka chlebowa doskonale sprawdzi się np. na kolację. Do jej przygotowania będziesz potrzebować: około 500 g chleba, pomidory – świeże, w puszce lub passatę, kilka plastrów szynki, 200 g tartego sera żółtego, trzy jajka, dwie łyżki śmietany, oregano, sól, pieprz oraz oliwa z oliwek.

Chleb pokrój w sporej wielkości kostkę, na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmaż grzanki. Jeśli używasz świeżych pomidorów, warto je obrać ze skórki, a następnie drobno pokroić. Ser zetrzyj na tarce, szynkę pokrój w kostkę. Do miski dodaj jajka, śmietanę, sól, pieprz, oregano i bazylię, całość ubij na gładką masę. W naczyniu żaroodpornym ułóż kolejno podsmażony chleb, pomidory wymieszane z solą, pieprzem i ziołami, szynkę, jajeczno-śmietanową masę. Wierzch posyp tartym serem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz przez 20 minut, aż zapiekanka nabierze złotego koloru.

Semmelnknödel, czyli knedle z czerstwych bułek

Co powiesz na knedle ze skwarkami, które zrobisz z wczorajszych bułek? Semmelnknödel to budżetowy przepis, dzięki któremu nic się nie zmarnuje. Będziesz potrzebować: sześć białych, czerstwych bułek, dwie cebule, półtora szklanki mleka, cztery łyżki bułki tartej, garść natki pietruszki, trzy jajka, dwie łyżki mąki, dwie łyżki masła, sól i pieprz.

Pokrój bułkę w kromki, włóż do miski i zalej mlekiem odstaw do czasu, aż dobrze namiękną. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Dodaj ją do bułek, dorzuć posiekaną natkę pietruszki, wbij jajka, dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj bułkę tartą i zagnieć masę. Jeśli będzie zbyt mokra, możesz dodać więcej bułki. Uformuj niewielkie kulki. Gotuj w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia chlebowych knedli. 

Zupa chlebowa

Taka zupa będzie idealna, kiedy chcesz zjeść coś szybkiego, rozgrzewającego, a jednocześnie nie zdążyłeś pójść na zakupy i musisz ratować się resztkami z lodówki. Do zrobienia zupy chlebowej będzie potrzebne: półtora lita bulionu lub rosołu, biały chleb, 100 g żółtego sera, dwa żółtka, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

Pokrój chleb w kostkę lub porwij go rękami na małe kawałki. Wrzuć do garnka, zalej bulionem i zagotuj. Zblenduj całość i poczekaj, aż wystygnie. Dodaj starty ser, żółtka, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Zupę można podawać z grzankami.

Szarlotka na czerstwym chlebie

Lubisz ciasta z jabłkami? Koniecznie przygotuj szarlotkę na czerstwym chlebie, jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Domownicy będą zdziwieni, że spód do ciasta powstał z wczorajszych bułek. Do zrobienia tego przepisu przygotuj: około 350 g czerstwego pieczywa, trzy jajka, dwie szklanki mleka, dwie łyżki masła, dwie łyżki miodu, dwie łyżki cukru, cztery jabłka oraz cynamon.

Do garnka wrzuć masło, następnie dodaj miód i mieszaj, aż się rozpuści. Dolej mleko, całość wymieszaj i poczekaj, aż ostygnie. Ubij jajka i dodaj do masy, połącz wszystkie składniki. Pieczywo pokrój w kostkę i dodaj do masy, przemieszaj, tak by chleb dokładnie się namoczył. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie masła wraz z cukrem i cynamonem. Dołóż do chlebowej masy i wymieszaj. Formę posmaruj masłem, przełóż do niej ciasto. Piecz przez około pół godziny w 180 stopniach. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Pijany rycerz – deser z czerstwego chleba i wina

Po wczorajszej imprezie zostały ci kromki chleba oraz resztka czerwonego wina? Koniecznie przygotuj deser nazywany pijanym rycerzem. Będziesz potrzebować: około 250 g wczorajszego chleba, szklankę czerwonego wina, dwa jajka, 40 g bułki tartej, cukier, cynamon, olej lub masło klarowane.

Kromki chleba zalej winem, poczekaj, aż pieczywo się namoczy. Następnie do miski wbij jajka, rozbełtaj je, a następnie namocz kromki chleba. Kolejnym krokiem będzie obtoczenie ich w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz, usmaż kromki na złoty kolor. Na koniec obtocz w cukrze i cynamonie.

Zobacz także:

Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników? » 

Gdzie rosną grzyby we wrześniu 2022? W polskich lasach zwróć uwagę na te drzewa »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 460

60 min
10
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 105

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2