Sprawdzone przepisy na karnawał

Galopująca inflacja, podwyżki cen prądu i gazu zmuszają nas do poszukiwania rozwiązań, które pomogą nam zaoszczędzić. Ciekawy sposób zaproponował włoski noblista, fizyk Giorgio Parisi. Przedstawił on alternatywną metodę przyrządzania jednego z najpopularniejszych dań pochodzących ze słonecznej Italii. Sprawdź, na czym polega gotowanie makaronu bez gazu.

Fot.123RF/Picsel

Czy gotowanie bez gazu jest możliwe? Okazuje się, że tak przygotowany makaron może się udać! Na czym polega innowacyjna metoda włoskiego laureata Nagrody Nobla? Czy to czary, czy po prostu sprytne użycie wiedzy z dziedziny fizyki?

Sprawdź także: Czym zastąpić cukier? Twój organizm ci za to podziękuje

Gotowanie makaronu bez gazu

Zaproponowana przez Parisiego metoda gotowania bez gazu, ma pomóc w oszczędzaniu w dobie galopującej inflacji. Nie chodzi tu bowiem o to, aby podczas gotowania makaronu całkowicie obyć się bez gazu, a jedynie zmniejszyć jego zużycie.

Jak to zrobić? Do gotującej się wody dodaj sól, następnie wrzuć makaron, dobrze zamieszaj i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Wówczas możesz przykryć garnek pokrywką, a następnie wyłączyć gaz. Sprawdź, ile wynosi czas gotowania makaronu, który wskazany jest przez producenta na opakowaniu. Dodaj do niego jedną minutę. Właśnie tak długo makaron powinien leżakować pod przykryciem. Chwila cierpliwości i gotowe, możesz zajadać się  włoskim makaronem al dente.

Okazuje się, że ten trik nie jest nowym odkryciem. Włoski chemik Dario Bressanini zaznaczył, że taka metoda gotowania stosowana była już dwieście lat temu.

Ile można zaoszczędzić na gotowaniu bez gazu?

Oczywiście jednorazowa zmiana sposobu przyrządzania makaronu nie sprawi, że nasze rachunki drastycznie zmaleją. Jednak taka praktyka powtarzana, za każdym razem, kiedy przygotowujesz włoską pastę, lub makaron do rosołu, może spowodować, że w dłuższej perspektywie czasu odnotujesz zyski. Włoska Unia Producentów Makaronu wskazuje, że gotowanie bez gazu może zmniejszyć zużyciu energii i emisji dwutlenku węgla, aż do 47 procent.

Zobacz także:

Jak zbierać nasiona ogórków? Poradnik krok po kroku »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kopytka

Kluski zwane kopytkami, przygotowane na obiad na święto Trzech Króli. Przepis...

Odsłon: 805

30 min
7
Ciasta Makowiec japoński.

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, wło...

Odsłon: 453

>60 min
9
Sałatki Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej z kilkoma dodatkami, któr...

Odsłon: 4275

15 min
9

Polecane artykuły

Informacje Po trzech dniach będzie wiadomo, jak pracuje twoja trzustka. Zastosuj dietę Schmidta

Masz problemy trawienne i szukasz diety, która pomoże w ocenie pracy twojej trzustki? Dieta Schmidta to precyzyjny sposób na analizę zdrowia układu...

2
Informacje Owsianka na odchudzanie. Z tymi dodatkami kilogramy szybciej polecą

Szukasz pomysłu na pożywne, a przy tym pyszne śniadanie? Owsianka to doskonały pomysł. Możesz przygotować ją na kilka sposobów, zawsze urozmaicając...

13
Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3