Czy gotowanie bez gazu jest możliwe? Okazuje się, że tak przygotowany makaron może się udać! Na czym polega innowacyjna metoda włoskiego laureata Nagrody Nobla? Czy to czary, czy po prostu sprytne użycie wiedzy z dziedziny fizyki?
Sprawdź także: Czym zastąpić cukier? Twój organizm ci za to podziękuje
Gotowanie makaronu bez gazu
Zaproponowana przez Parisiego metoda gotowania bez gazu, ma pomóc w oszczędzaniu w dobie galopującej inflacji. Nie chodzi tu bowiem o to, aby podczas gotowania makaronu całkowicie obyć się bez gazu, a jedynie zmniejszyć jego zużycie.
Jak to zrobić? Do gotującej się wody dodaj sól, następnie wrzuć makaron, dobrze zamieszaj i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Wówczas możesz przykryć garnek pokrywką, a następnie wyłączyć gaz. Sprawdź, ile wynosi czas gotowania makaronu, który wskazany jest przez producenta na opakowaniu. Dodaj do niego jedną minutę. Właśnie tak długo makaron powinien leżakować pod przykryciem. Chwila cierpliwości i gotowe, możesz zajadać się włoskim makaronem al dente.
Okazuje się, że ten trik nie jest nowym odkryciem. Włoski chemik Dario Bressanini zaznaczył, że taka metoda gotowania stosowana była już dwieście lat temu.
Ile można zaoszczędzić na gotowaniu bez gazu?
Oczywiście jednorazowa zmiana sposobu przyrządzania makaronu nie sprawi, że nasze rachunki drastycznie zmaleją. Jednak taka praktyka powtarzana, za każdym razem, kiedy przygotowujesz włoską pastę, lub makaron do rosołu, może spowodować, że w dłuższej perspektywie czasu odnotujesz zyski. Włoska Unia Producentów Makaronu wskazuje, że gotowanie bez gazu może zmniejszyć zużyciu energii i emisji dwutlenku węgla, aż do 47 procent.
Zobacz także:
Jak zbierać nasiona ogórków? Poradnik krok po kroku »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »