Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Cukier, a właściwie jego ceny oraz reglamentacja, ostatnimi czasy stały się kulinarnym tematem numer jeden. W obawie przed wysokimi cenami oraz brakiem towaru Polacy tłumnie ruszyli do sklepów. Może jednak te cukrowe ograniczenia wyjdą nam na zdrowie. Czym warto zastąpić cukier?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Herbata z cukrem i cytryną, kawa z mlekiem i kostką cukru, ulubione przetwory z letnich owoców, które oczywiście muszą być dosładzane, słodkie wypieki i desery... Często nie potrafimy sobie ich odmówić. Jak taki sposób odżywiania wpływa na organizm? Czy poza walorami smakowymi cukier dostarcza nam właściwości odżywczych?

Sprawdź także: Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa. Najnowszy raport EWG

Właściwości cukru

Według danych zgromadzonych przez Główny Urząd Statystyczny przeciętnie, w ciągu roku, każdy Polak spożywa około 43 kg cukru! Liczba ta ma odzwierciedlenie w wadze rodaków, statystyki zgromadzone przez GUS wskazują, że aż trzech na pięciu Polaków ma nadwagę, a jedna na cztery osoby cierpi z powodu otyłości. Czy więc należy całkowicie zrezygnować z cukru? 

Aby organizm funkcjonował prawidłowo, należy dostarczać mu odpowiednią ilość węglowodanów, do których należy właśnie cukier. W Polsce do wytwarzania cukru najczęściej używa się buraków cukrowych. To właśnie węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu, zapewniają prawidłową pracę narządów, utrzymują ciepłotę ciała, odpowiadają za dostarczenie energii dla mózgu. Według dietetyków, w diecie osoby zdrowej, która nie cierpi na żadne choroby czy problemy zdrowotne, powinno znajdować się od 45 do 65 proc. węglowodanów.

Na pewno spotkałeś się z powiedzeniem, że cukier to tylko puste kalorie. Owszem może dostarczyć organizmowi niezbędnego paliwa, niestety oprócz kalorii nie dostarczysz organizmowi żadnych wartości odżywczych. Dlatego warto ograniczyć ten produkt w diecie. Dużo lepszym źródłem węglowodanów będą produkty pełnoziarniste, np. żytnie pieczywo, razowy makaron lub brązowy ryż, owoce, oraz warzywa.

Co dzieje się z organizmem, kiedy spożywasz zbyt dużo cukru? Dieta bogata w cukry, w której przekraczasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne prędzej, czy później doprowadzi do zwiększenia masy ciała. Dodatkowo, jeśli twoje posiłki opierają się o produkty wysokoprzetworzone z dużą zawartością cukru, może to być powodem: insulinooporności, cukrzycy typu drugiego, wzrostu poziomu cholesterolu, nadciśnienia, miażdżycy, zapalenia woreczka żółciowego oraz próchnicy zębów. Oczywiście nie można popadać w skrajności, wypicie herbaty lub kawy z cukrem, czy zjedzenie kawałka ciasta od czasu do czasu na pewno ci nie zaszkodzi. 

Czym jest reglamentacja cukru?

Od jakiegoś czasu o cukrze zrobiło się bardzo głośno. Na sklepowych półkach zaczęło brakować tego składnika, klienci w obawie przed wysokimi cenami, wpadli w panikę, masowo wykupując cukier. W związku z tym największe sieci handlowe postanowiły wprowadzić reglamentację cukru, czyli ograniczyć ilość kilogramów na jedną osobę. W niektórych sklepach można zakupić jedynie 10 kg, w innych natomiast limit to jedynie 5 kg. Według ekspertów do spraw gospodarki nie musimy obawiać się tego, że cukru zabraknie w sklepach, większym problemem będzie jednak jego cena.

Jak obecnie wyglądają ceny cukru? W sieci krążą przerażające newsy, z których możemy dowiedzieć się, że za kilogram cukru sieci handlowe życzą sobie aż 10 zł. W rzeczywistości ceny cukru chociaż wzrosły, nie są aż tak wysokie. W popularnych sklepach za kilogram cukru musimy zapłacić od 3,22 do 5 zł.

Czym słodzić zamiast cukru?

Chociaż galopująca inflacja, z pewnością jest niepokojąca oraz odbija się na stanie naszych portfeli, wysokie ceny cukru mogą skłaniać do przyjrzenia się diecie. Słodząc, każdy napój niepotrzebnie dostarczasz sobie zbędnych kalorii. Dla przykładu, jeśli każdego dnia wypijasz dwie kawy oraz dwie herbaty, a do każdego kubka wsypujesz po dwie łyżeczki cukru, w skali tygodnia dostarczasz sobie, około 1117 kcal, które mógłbyś zjeść w zdrowszej postaci, np. owoców. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez słodkiej kawy czy herbaty, możesz postawić na zdrowsze opcje.

Miód

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że miód jest zdrowy i smaczny. Działa bakteriobójczo, wspiera organizm podczas przeziębienia, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na układ krwionośny i nerwowy, oraz działa regenerująco na skórę.

Herbata czy mleko z miodem to znane i lubiane sposoby na walkę z infekcjami. Warto jednak pamiętać, że produkt ten jest niezwykle wrażliwy na temperaturę. Dlatego, aby zachować cenne właściwości odżywcze miodu, najlepiej dodawać go do przestudzonych napojów lub spożywać w temperaturze pokojowej, np. na kanapce lub z jogurtem. Warto pamiętać, że miód jest dosyć kalorycznym produktem, w jednej łyżeczce znajdziesz około 38 kcal, dlatego nie należy z nim przesadzać.

Erytrytol

To słodzik, który ma zerową wartość energetyczną (nie zawiera kalorii). Dlatego będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie. Jest bezpieczny również dla cukrzyków oraz osób, które borykają się insulinoopornością. Co więcej, eytrytol jest naturalną substancją słodzącą, w przyrodzie występuje w niektórych owocach. Natomiast na skalę przemysłową produkuje się go w procesie fermentacji glukozy bądź hydrolizatów skrobiowych przy zastosowaniu drożdży.

Warto jednak pamiętać, że chociaż zdrowy i może być stosowany codziennie, tak jak, z każdym produktem spożywczym, z erytrytolem nie należy z nim przesadzać. Ponieważ może mieć działanie przeczyszczające, powodować nudności lub ból brzucha. Bezpieczna dawka to 1 g erytrytolu, na każdy kilogram masy ciała.

Stewia

To roślina pochodząca z Ameryki Południowej, która może być nawet 30 razy słodsza od zwykłego cukru. Słodzik uzyskiwany jest z jej liści. Stewia ma pozytywny wpływ na organizm, posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Co więcej, jest bezpieczna dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi. Dodatkowo pomaga obniżyć ciśnienie. Stewia praktycznie nie zawiera kalorii. Warto pamiętać, że zbyt duże spożycie stewii może powodować zahamowanie wchłaniania się wapnia i żelaza oraz wpływać negatywnie na funkcjonowaniu jelit.

Ksylitol

Cukier brzozowy, inaczej ksylitol to kolejna świetna alternatywa dla cukru. Oryginalnie produkowany jest z kory brzozy, jednak na skalę przemysłową uzyskuje się go z kukurydzy. Ma on o 40 procent mniej kalorii niż klasyczny cukier. Możesz posłodzić nim ulubione napoje albo dodać go do deserów. Co więcej, ksylitol zapobiega próchnicy. Podobnie, jak w przypadku erytrytolu, ksylitol również należy spożywać w rozsądnych ilościach, tak by nie nabawić się problemów żołądkowych lub rozwolnienia.

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kalafiorowe steki

Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...

Odsłon: 64

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wyśmienite desery w pucharkach. Nikt im się nie oprze

Szukasz pomysłów na słodkie specjały, które przyrządzisz szybciej niż ciasta? Postaw na desery w pucharkach, które są proste w przygotowaniu, a do...

1
Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

1
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

5