Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Dietetycy i eksperci do spraw żywienia zachęcają nas do spożywania warzyw i owoców, w każdym posiłku. Taka dieta ma dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Niestety, pomimo tego, że są zdrowe, mogą znajdować się w nich szkodliwe pestycydy. Jakie są najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

EWG, czyli Environmental Working Group to amerykańska organizacja non-profit zajmująca się między innymi badaniami w zakresie rolnictwa, toksycznych chemikaliów, czy zanieczyszczeń wody pitnej, opublikowała listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw. Co ciekawe, najwięcej szkodliwych substancji znajdziemy w produktach, które spożywamy niemal codziennie.

Sprawdź także: Test palca na świeżość mięsa. Już w sklepie ustalisz, czy mięso jest świeże

Czym są pestycydy?

Pestycydy to naturalne lub syntetyczne substancje stosowane w celu zwalczania szkodników i organizmów szkodliwych. Używa się ich w rolnictwie w celu ochrony roślin, zwierząt hodowlanych, oraz żywności. Aby uniknąć utraty plonów, stosuje się pestycydy, które chronią rośliny przed chorobami wywoływanymi między innymi przez: grzyby, bakterie, wirusy oraz szkodnikami, np. owadami, gryzoniami, czy chwastami.

Czy pestycydy są niebezpieczne dla zdrowia? Tak, mogą one bardzo negatywnie wpływać na organizm. W szczególności kontakt z pestycydami może odbić się na funkcjonowaniu układu nerwowego. Mogą powodować nowotwory, bezpłodność, oraz być przyczyną wad wrodzonych. Kontakt z pestycydami może również działać niekorzystnie na skórę, powodując zapalenia.

Jak chronić się przed pestycydami?

Jeśli chcesz uchronić się przed pestycydami znajdującymi się na powierzchni warzyw i owoców, koniecznie dokładnie umyj je po powrocie z zakupów. Najwięcej substancji chemicznych znajduje się w skórce, dlatego możesz również je obrać. Warto wybierać również produkty ze sprawdzonych źródeł, w których używa się ekologicznych metod uprawy.

Wybieraj sezonowe warzywa i owoce, lokalne produkty będą prawdopodobnie uprawiane z dodatkiem mniejszej ilości środków chemicznych niż te, które muszą przebyć długą drogę, aby dotrzeć na sklepowe półki.

Bardzo często do ochrony swoich roślin oraz do wspomagania ich wzrostu, rolnicy używają azotynów i azotanów, które są substancjami powodującymi nowotwory. Dlatego, zwróć również uwagę na to, by owoce i warzywa, które kupujesz, nie wyglądały zbyt perfekcyjnie, niczym wyjęte z reklamy lub kolorowej książki dla dzieci. Drobne skazy, nieidealna faktura i kolor będą świadczyć na ich korzyść. Zbyt duża wielkość, nienaturalnie błyszcząca skóra może być znakiem, że na danych roślinach użyto szkodliwych oprysków z pestycydami. Pamiętaj, w naturze nic nie jest idealne.

Ranking najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw

Tegoroczna lista przygotowana przez EWG wykazuje, że do najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw, należą:

  1. truskawki,
  2. szpinak,
  3. jarmuż,
  4. nektarynki,
  5. jabłka,
  6. winogrona,
  7. papryka,
  8. wiśnie,
  9. brzoskwinie,
  10. gruszki,
  11. seler,
  12. pomidory.



Zobacz także:

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Kolorowe jajka faszerowane

Dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – kolorowe jajka faszerowane, które...

Odsłon: 1356

15 min
2
Dania główne Wiejska patelnia

Wiejska patelnia – sycące i aromatyczne danie idealne na późne śniadanie, obi...

Odsłon: 4282

30 min
8
Desery Babeczki piaskowe do koszyka

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...

Odsłon: 504

30 min
9
Dania główne Kotlety z indyka

Domowe kotlety z indyka to proste i smaczne danie. Smażone na patelni, o chr...

Odsłon: 2341

30 min
3