Ewa_Gotuje

Obniżają ciśnienie i wspierają pracę jelit. Jak zrobić kiszone pomidory?

Polacy pokochali przyrządzanie przetworów. Nie tylko jest to relaksujące i tanie zajęcie, ale też przynosi pyszne i bardzo zdrowe rezultaty. Dowiedz się, jakie właściwości mają kiszone pomidory i dlaczego warto postawić akurat na ten rodzaj wek. Przepis jest prosty, więc na pewno spiżarka nie pozostanie pusta.

Jak zrobić kiszone pomidory? Przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie są tak popularne, jak kiszone ogórki czy cukinia, ale w ostatnich latach zyskują coraz większą uwagę miłośników przetworów. Wszystko za sprawą właściwości, jakie mają kiszone pomidory. To nie tylko źródło potasu czy witaminy C, ale też zbawiennego dla jelit błonnika. Dowiedz się, jak zrobić kiszone pomidory, żeby na pewno się udały.

Sprawdź także: Oczyszczający koktajl z soku jabłkowego. Wyciąga toksyny z jelit i wątroby jak odkurzacza

Jakie właściwości mają kiszone pomidory?

Właściwości kiszonych pomidorów sprawiają, że coraz więcej osób chce przygotować te przetwory na zimę. Dlaczego? Kiszenie sprawia, że na dłużej zachowują cenne wartości odżywcze. Warzywa to skarbnica witamin (w tym C i tych z grupy B), minerałów (głównie potasu), ale też błonnika pokarmowego. 

Jakie właściwości mają kiszone pomidory?

  • Regularne zajadanie się tymi przetworami ureguluje pracę jelit, eliminując niekomfortowe wzdęcia i zaparcia. Wszystko za sprawą błonnika pokarmowego, który pobudza perystaltykę jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej, działa detoksykacyjnie i przyspiesza spalanie tłuszczów (a więc również powoduje chudnięcie),
  • kiszone pomidory to naturalne probiotyki i prebiotyki - w wyniku fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który pozytywnie wpływa na mikroflorę układu trawiennego, usprawnia procesy trawienne, a w konsekwencji wzmacnia układ odpornościowy,
  • dostarczają witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu i regulują proces wchłaniania cukru we krwi,
  • acetylocholina, zawarta w kiszonych pomidorach, wpływa zbawiennie na układ sercowo naczyniowy - obniża ciśnienie, działa ochronnie na serce i mózg.

Jak zrobić kiszone pomidory?

Jak kisić pomidory? Proces niewiele różni się od przygotowania przetworów z ogórków, cukinii czy papryki. Na początku musisz jednak zadbać o wysokiej jakości składniki. Wybierz małe i twarde pomidory, które nie mają dużo pestek. Świetnie sprawdzą się np. pomidory bawole serca. Z dodatków pasować będą m.in. korzeń chrzanu, czosnek czy koper. Nie zapomnij również o solance, czyli wodzie z solą, którą zalejesz warzywa. W ten sposób odpowiednio je zakonserwujesz.

Jak zrobić kiszone pomidory? Sposobów jest naprawdę wiele, a to ze względu na dodatki, które możesz dobrać według własnego kulinarnego gustu. W podstawowym przepisie na kiszone pomidory muszą się znaleźć:

Składniki

  • kilogram małych pomidorów (np. koktajlowych),
  • kawałek korzenia chrzanu (podzielony na mniejsze fragmenty),
  • dwa ząbki czosnku,
  • gałązka kopru,
  • do zalewy: 2 płaskie łyżki niejodowanej soli na litr wody.

Jak zrobić kiszone pomidory? Najpierw przygotuj zalewę. Wsyp dwie płaskie łyżki soli na każdy litr wody (w zależności od pojemności słojów) i podgrzej tak, aby całkowicie rozpuścić sól. Pozostaw do ostygnięcia. Pomidory dokładnie umyj. Na dnie słojów ułóż część kopru, obrany ząbek czosnku i część korzenia chrzanu.

Następnie połóż pomidory, uważając, żeby ich nie pognieść (nie powinny popękać ani być zgniecione). W połowie słoika ponownie ułóż część korzenia chrzanu, kopru i drugi ząbek czosnku. Przykryj kolejnymi pomidorami. Zalej ostudzoną solanką - tak, aby dokładnie przykrywała warzywa, ale nie dotykała pokrywki słoika. Zakręcić szczelnie i trzymaj w zaciemnionym miejscu przez kilka dni.

Szukasz bardziej wyszukanych przepisów na kiszone pomidory? W Smaker.pl nie brakuje inspiracji:

1. Kiszone pomidory

 Kiszone pomidory Zobacz przepis

Kiszone pomidory po ukraińsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszone pomidory dziadka Zdzisława

 Kiszone pomidory dziadka Zdzisława Zobacz przepis

Jak zrobić kiszone pomidory? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kiszone zielone pomidory

 Kiszone zielone pomidory Zobacz przepis

Kiszone zielone pomidory / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kiszone pomidory

 Kiszone pomidory Zobacz przepis

Kiszone pomidory / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kiszone pomidory

 Kiszone pomidory Zobacz przepis

Kiszone pomidory / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kiszone pomidory po ukraińsku

 Kiszone pomidory po ukraińsku Zobacz przepis

Kiszone pomidory po ukraińsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl, bonavita.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Kabaczki marynowane: Chrupiąca alternatywa dla spowszedniałych ogórków »

Zasady diety cukrzycowej. Co jeść a czego unikać, by obniżyć poziom cukru we krwi? »

Popularny tłuszcz. Naukowcy potwierdzają: może chronić przed demencją »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...

Odsłon: 20229

>60 min
51
>60 min
3
Dania główne Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...

Odsłon: 128

30 min
3
Dania główne Biale szparagi klasycznie z buleczka

najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy

Odsłon: 2726

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

0
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0