Ewa_Gotuje

Oręż do walki z wysokim cukrem i nadprogramowymi kilogramami. Jak zrobić domowy sok z jagód?

Wysoki poziom cukru we krwi to powszechny problem. Wpływ na to ma między innymi dieta bogata w wysoko przetworzone produkty, brak aktywności fizycznej oraz zbyt duża masa ciała. Aby uchronić się przed cukrzycą typu drugiego, warto zadbać o dobre nawyki żywieniowe oraz włączyć do diety naturalne suplementy. Z pomocą może przyjść sok z jagód. Sprawdź, jakie ma właściwości oraz jak go zrobić.

Dlaczego warto pić sok jagodowy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Leśne jagody to jeden z tych owoców, które nieodłącznie kojarzą się z latem. Smakują doskonale zarówno jako samodzielna przekąska, jak i  dodatek do deserów, owsianek i koktajli. Można przygotować z nich doskonałe przetwory, dżemy, galaretki, a także soki. Czarne jagody warto jeść nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale i na prozdrowotne właściwości. Dziś sprawdzimy, kto powinien pić sok z jagód, jakie ma wartości odżywcze oraz zastosowanie w kuchni. 

Sprawdź także: Jesteś na diecie, a cholesterol nadal wysoki? 5 turbozdrowych śniadań, które poprawią wyniki

Sok z jagód – wartości odżywcze i kalorie

W jagodach kryje się szereg wartości odżywczych, są źródłem witaminy A, tych z grupy B, C oraz PP, a także substancji mineralnych, takich jak: selen, mangan miedź i cynk. Jagody warto spożywać również ze względu na zawartość błonnika pokarmowego. Nie brakuje w nich również cennych antyoksydantów, które wspierają odporność oraz chronią organizm przed wieloma chorobami. 

Kaloryczność soku z jagód w dużej mierze zależy od tego, jakiej substancji słodzącej użyjemy do jego przygotowania. Oczywiście jagodowy sok, do którego dodamy cukier będzie bardziej kaloryczny. Przeważnie w szklance soku z jagód, 250 ml, będzie około 105 kcal. Same owoce również są niskokaloryczne, w 100 g znajduje się tylko 45 kcal. 

Jakie właściwości ma sok z jagód?

Według badań picie soku z jagód ma działanie obniżające zbyt wysoki poziom cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Badanie opublikowanie przez "International Journal of Obesity" wykazano, że sok z jagód podawany myszom z otyłością może obniżać o 35 proc. poziom glukozy we krwi, a także wesprzeć redukcję ich masy ciała. Oczywiście najważniejszym działaniem profilaktyki cukrzycowej jest stosowanie zbilansowanej diety bogatej w warzywa i owoce, ograniczenie produktów przetworzonych, zawierających duże ilości cukru i soli oraz codzienna aktywność fizyczna.

Jagody mają także korzystny wpływ na układ pokarmowy, błonnik pokarmowy pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa na obniżenie wysokiego poziomu "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Jagodowy sok jest polecany także w przypadku wystąpienia biegunek oraz zatruć pokarmowych. Ma także działanie moczopędnie oraz wspierające usuwanie toksyn z organizmu. 

Sok z jagód ma również działanie przeciwutleniające, wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowo. Jagody ze względu na zawartość witaminy A polecane są również do spożywania w celu wspiera narządu wzorku, pomagają również chronić oczy przed chorobami. Picie jagodowego soku będzie miało również korzystny wpływ na kondycję skóry, a także wzmocnienie włosów i paznokci. 

Kto powinien pić sok z jagód?

Sok z jagód polecany jest osobom, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Niesłodzona wersja napoju będzie również korzystnie wpływała na proces utraty nadprogramowych kilogramów. Warto mieć go pod ręką, jeżeli dopadanie cię ból brzucha. Natomiast regularne picie jagodowego soku pomoże wzmocnić odporność oraz zadbać o zdrowie oczu. Dodatkowo ze względu na zawartość kwasu foliowego jagody oraz przetwory z nich wykonane polecane są kobietom w ciąży, ponieważ korzystnie wpływają na rozwijające się dziecko. 

Przeciwwskazaniem do spożywania jagód oraz przetworów z nich wytworzonych mogą być zaburzenia krzepliwości krwi, oraz stosowane w tym przypadku leki. 

Jak zrobić domowy sok z jagód?

Klasyczny sok z jagód przyrządzany jest na bazie świeżych owoców, wody oraz cukru. Jeżeli jednak chcesz schudnąć oraz zadbać o prawidłowy poziom cukru we krwi, warto przygotować jego dietetyczną wersję. 

Przygotuj: kilogram jagód, litr wody oraz 5 łyżek wybranego słodzika, np. erytrytol lub ksylitol, może być również stewia. Jagody dokładnie umyj oraz usuń z nich wszelkie listki, wsyp je do garnka, dodaj słodzik, wodę, doprowadź do wrzenia. Wyłącz ogień, kiedy masa lekko przestygnie zblenduj całość i przecedź przez sitko. Wlej do wyparzonych butelek lub słoików, przechowuj w lodówce. 

Sok z jagód – zastosowanie w kuchni

Jagodowy sok nie tylko świetnie cię nawodni, ale i wpłynie korzystnie na zdrowie. Może być bazą do przygotowania przeróżnych owocowych napojów. Warto dodać do niego kostki lodu, świeżą miętę, a także mrożone owoce, np. maliny, jagody, borówki czy truskawki. Jeżeli lubisz kwaśne smaki, wrzuć plasterki cytryny lub limonki. 

Z jagodowego soku można również przygotować pyszny domowy kisiel. Miłośnicy słodkich obiadów mogą natomiast wyczarować zupę owocową z dodatkiem świeżych jagód oraz makaronu. 

Sprawdź, jakie przepisy z użyciem jagód przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Pierogi z jagodami

 Pierogi z jagodami Zobacz przepis

Pierogi z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sernik z jagodami

 Sernik z jagodami Zobacz przepis

Sernik z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Muffinki z jagodami

 Muffinki z jagodami Zobacz przepis

Muffinki z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto z jagodami

 Ciasto z jagodami Zobacz przepis

Ciasto z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jagody na zimę

 Jagody na zimę Zobacz przepis

Jagody na zimę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Rogaliki z jagodami

 Rogaliki z jagodami Zobacz przepis

Rogaliki z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Rolada z jagodami

 Rolada z jagodami Zobacz przepis

Rolada z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ciastka twarogowe z jagodami

 Ciastka twarogowe z jagodami Zobacz przepis

Ciastka twarogowe z jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Tarta z jagodami i mascarpone

 Tarta z jagodami i mascarpone Zobacz przepis

Tarta z jagodami i mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Naleśniki z serem i jagodami

 Naleśniki z serem i jagodami Zobacz przepis

Naleśniki z serem i jagodami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: zywienie.medonet.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Tak organizm „woła” o wodę. Objawy, które zwiastują odwodnienie »

Przestań trzeć ziemniaki na placki. Zastąp je tym warzywem »

Genialny sposób na błyskawiczne mycie kurek. Internauci oszaleli z zachwytu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 122

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 873

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0