Jesteś na diecie, a cholesterol nadal wysoki? 5 turbozdrowych śniadań, które poprawią wyniki

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi zwiększa ryzyko udaru mózgu lub zawału serca. Jedną ze skutecznych metod powrotu do zdrowia i poprawiania profilu lipidowego jest zmiana diety. Odkryj co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol - kilka produktów może w tym naprawdę pomóc.

Sprawdź propozycje śniadań na wysoki cholesterol - 5 produktów szybko obniży jego poziom | Fot.123RF/Picsel

Sprawdź także:

Hipercholesterolemia to nie żarty. Gdy stężenie cholesterolu we krwi przekracza normę, trzeba zadbać o właściwą dietę i uważać na swoje zdrowie. Nieleczona choroba może prowadzić nawet do zawału i naprawdę poważnych zdrowotnych konsekwencji. Dowiedz się, co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol i utrzymać profil lipidowy w normie.

Sprawdź także: Przetwory gospodyń z Nebraski. Zupełnie nowy sposób na pomidory

Co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol?

Jeśli chorujesz na hipercholesterolemię, to z pewnością nieraz zastanawiałeś się, co tak właściwie powinieneś jeść, żeby poziom cholesterolu w końcu się unormował. Okazuje się, że pięć produktów szczególnie dobrze zmniejsza stężenie cholesterolu, pomagając wrócić do zdrowia. Wdrażając je do codziennego menu, możesz liczyć na pozytywne efekty.

Co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol? W twojej diecie:

  • staraj się włączać dużą ilość błonnika pokarmowego,
  • unikaj niezdrowych tłuszczów nasyconych i trans, zastępując je tymi zdrowymi (jak omega-3 i omega-6),
  • zmniejsz dawkę cukru,
  • zwiększ ilość białka,
  • sięgaj po produkty bogate w antyoksydanty.

Propozycje śniadań na wysoki cholesterol

Więcej błonnika, mniej niezdrowych tłuszczów - co to oznacza w praktyce? Co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol? Jak wspomnieliśmy, istnieje pięć produktów, które skutecznie redukują wysoki poziom cholesterolu. Są to: płatki owsiane, jogurt grecki, białka jaj, koktajle owocowo-warzywne i chleb pełnoziarnisty. Dlaczego każdy z nich to świetna propozycja śniadań na wysoki cholesterol?

1. Płatki owsiane

Płatki owsiane to skarbnica błonnika pokarmowego, który hamuje wchłanianie się cholesterolu w przewodzie pokarmowym i jego odkładanie w naczyniach krwionośnych. Regularne spożywanie owsianki na śniadanie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu całkowitego o kilka procent. Warto przyrządzić ją ze zdrowymi dodatkami, jak niskocukrowe owoce (np. maliny, jagody, grejpfruty czy jabłka), cynamon (przyspieszający spalanie tłuszczów) i orzechy (które nie zawierają cholesterolu, za to dużą dawkę błonnika i zdrowych tłuszczów). 

Fit owsianka z lodówki

 Fit owsianka z lodówki Zobacz przepis

Niskotłuszczowa owsianka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jogurt grecki

Po jogurt grecki warto sięgać, ponieważ zawiera więcej białka, a mniej tłuszczów i cukrów niż klasyczne jogurty. Co więcej, spożywany regularnie wzmacnia układ kostny i mięśniowy, zapobiegając osteoporozie. Ma również wpływ na obniżenie cholesterolu - bakterie Lactobacillus Acidophilus, obecne w produkcie, przeciwdziałają syntezie „złego” cholesterolu (LDL). Na śniadanie warto połączyć go z niskocukrowymi owocami. Ewentualnie można przyrządzić na jego bazie aromatyczny serek z ziołami.

Serek z jogurtu greckiego (Labneh)

 Serek z jogurtu greckiego (Labneh) Zobacz przepis

Serek z jogurtu greckiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Białka jaj

Choć przez wiele lat uważano, że jajek nie można jeść przy wysokim cholesterolu, czas odczarować trochę ten mit. Wciąż warto oczywiście zachować umiar i nie jeść tego produktu codziennie lub każdego dnia spożywać maksymalnie jedną sztukę. Co więcej, białka jaj są znacznie lepsze niż żółtka dla osób z hipercholesterolemią. Białka zawierają znacznie mniej kalorii i zero cholesterolu, a żółtka mają ich znacznie więcej. Smaczną i zdrową propozycją śniadania na wysoki cholesterol będzie więc np. omlet z białek jaj, koniecznie z dodatkiem owoców i orzechów albo jogurtu greckiego.

Puszysty omlet z białek

 Puszysty omlet z białek Zobacz przepis

Dietetyczny omlet z białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Koktajle owocowo-warzywne

Co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol? Dobrym wyborem z rana będą na pewno koktajle owocowo-warzywne. Musisz jednak uważać, żeby nie zniszczyć napojów dodatkami. Przyrządzaj je na bazie wody, mleka odtłuszczonego, jogurtu naturalnego lub greckiego. Miksuj z orzechami lub zdrowymi nasionami (typu chia lub siemię lniane). Wpłynie to nie tylko na obniżenie cholesterolu, ale też indeksu glikemicznego posiłków. Owoce i warzywa, a także pozostałe wymienione składniki dostarczą organizmowi dużą dawkę witamin i minerałów, błonnika i antyoksydantów. Wszystkie wpływają przeciwzapalnie, przyspieszają odchudzanie, opóźniają starzenie się komórek i regulują pracę układu pokarmowego. Działają przeciwmiażdżycowo, obniżają cholesterol i dbają o zdrowie serca.

Smoothie jabłkowo-pomarańczowe z bazylią

 Smoothie jabłkowo-pomarańczowe z bazylią Zobacz przepis

Smoothie jabłkowo-pomarańczowe z bazylią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chleb pełnoziarnisty

Wiele osób, zaraz po przebudzeniu, marzy o pysznych grzankach z dużą porcją żółtego sera. Niestety, to spora dawka cholesterolu i niezdrowych tłuszczów. Chorujący na hipercholesterolemię muszą zapomnieć o takich przysmakach i znaleźć ciekawsze alternatywy. Propozycją śniadania na wysoki cholesterol będą jeszcze tosty pełnoziarniste z niskotłuszczowym serkiem śmietankowym, warzywną pastą, hummusem buraczanym lub salsą pomidorową. Jak widzisz, opcji jest naprawdę wiele. Dlaczego warto jeść chleb pełnoziarnisty? Produkt spełnia wszystkie wytyczne diety niskocholesterolowej - zawiera dużo błonnika i witamin, a jednocześnie nie dostarcza tyle węglowodanów, co pieczywo pszenne.

Chleb pełnoziarnisty

 Chleb pełnoziarnisty Zobacz przepis

Chleb pełnoziarnisty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Hummus buraczany z chrzanem

 Hummus buraczany z chrzanem Zobacz przepis

Hummus buraczany z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, zywienie.medonet.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
Napoje Domowy kompot z rabarbaru

Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...

Odsłon: 85

15 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3