Sprawdź także:
Hipercholesterolemia to nie żarty. Gdy stężenie cholesterolu we krwi przekracza normę, trzeba zadbać o właściwą dietę i uważać na swoje zdrowie. Nieleczona choroba może prowadzić nawet do zawału i naprawdę poważnych zdrowotnych konsekwencji. Dowiedz się, co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol i utrzymać profil lipidowy w normie.
Sprawdź także: Przetwory gospodyń z Nebraski. Zupełnie nowy sposób na pomidory
Co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol?
Jeśli chorujesz na hipercholesterolemię, to z pewnością nieraz zastanawiałeś się, co tak właściwie powinieneś jeść, żeby poziom cholesterolu w końcu się unormował. Okazuje się, że pięć produktów szczególnie dobrze zmniejsza stężenie cholesterolu, pomagając wrócić do zdrowia. Wdrażając je do codziennego menu, możesz liczyć na pozytywne efekty.
Co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol? W twojej diecie:
- staraj się włączać dużą ilość błonnika pokarmowego,
- unikaj niezdrowych tłuszczów nasyconych i trans, zastępując je tymi zdrowymi (jak omega-3 i omega-6),
- zmniejsz dawkę cukru,
- zwiększ ilość białka,
- sięgaj po produkty bogate w antyoksydanty.
Propozycje śniadań na wysoki cholesterol
Więcej błonnika, mniej niezdrowych tłuszczów - co to oznacza w praktyce? Co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol? Jak wspomnieliśmy, istnieje pięć produktów, które skutecznie redukują wysoki poziom cholesterolu. Są to: płatki owsiane, jogurt grecki, białka jaj, koktajle owocowo-warzywne i chleb pełnoziarnisty. Dlaczego każdy z nich to świetna propozycja śniadań na wysoki cholesterol?
1. Płatki owsiane
Płatki owsiane to skarbnica błonnika pokarmowego, który hamuje wchłanianie się cholesterolu w przewodzie pokarmowym i jego odkładanie w naczyniach krwionośnych. Regularne spożywanie owsianki na śniadanie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu całkowitego o kilka procent. Warto przyrządzić ją ze zdrowymi dodatkami, jak niskocukrowe owoce (np. maliny, jagody, grejpfruty czy jabłka), cynamon (przyspieszający spalanie tłuszczów) i orzechy (które nie zawierają cholesterolu, za to dużą dawkę błonnika i zdrowych tłuszczów).
Fit owsianka z lodówki
Zobacz przepisNiskotłuszczowa owsianka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Jogurt grecki
Po jogurt grecki warto sięgać, ponieważ zawiera więcej białka, a mniej tłuszczów i cukrów niż klasyczne jogurty. Co więcej, spożywany regularnie wzmacnia układ kostny i mięśniowy, zapobiegając osteoporozie. Ma również wpływ na obniżenie cholesterolu - bakterie Lactobacillus Acidophilus, obecne w produkcie, przeciwdziałają syntezie „złego” cholesterolu (LDL). Na śniadanie warto połączyć go z niskocukrowymi owocami. Ewentualnie można przyrządzić na jego bazie aromatyczny serek z ziołami.
Serek z jogurtu greckiego (Labneh)
Zobacz przepisSerek z jogurtu greckiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Białka jaj
Choć przez wiele lat uważano, że jajek nie można jeść przy wysokim cholesterolu, czas odczarować trochę ten mit. Wciąż warto oczywiście zachować umiar i nie jeść tego produktu codziennie lub każdego dnia spożywać maksymalnie jedną sztukę. Co więcej, białka jaj są znacznie lepsze niż żółtka dla osób z hipercholesterolemią. Białka zawierają znacznie mniej kalorii i zero cholesterolu, a żółtka mają ich znacznie więcej. Smaczną i zdrową propozycją śniadania na wysoki cholesterol będzie więc np. omlet z białek jaj, koniecznie z dodatkiem owoców i orzechów albo jogurtu greckiego.
Puszysty omlet z białek
Zobacz przepisDietetyczny omlet z białek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Koktajle owocowo-warzywne
Co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol? Dobrym wyborem z rana będą na pewno koktajle owocowo-warzywne. Musisz jednak uważać, żeby nie zniszczyć napojów dodatkami. Przyrządzaj je na bazie wody, mleka odtłuszczonego, jogurtu naturalnego lub greckiego. Miksuj z orzechami lub zdrowymi nasionami (typu chia lub siemię lniane). Wpłynie to nie tylko na obniżenie cholesterolu, ale też indeksu glikemicznego posiłków. Owoce i warzywa, a także pozostałe wymienione składniki dostarczą organizmowi dużą dawkę witamin i minerałów, błonnika i antyoksydantów. Wszystkie wpływają przeciwzapalnie, przyspieszają odchudzanie, opóźniają starzenie się komórek i regulują pracę układu pokarmowego. Działają przeciwmiażdżycowo, obniżają cholesterol i dbają o zdrowie serca.
Smoothie jabłkowo-pomarańczowe z bazylią
Zobacz przepisSmoothie jabłkowo-pomarańczowe z bazylią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Chleb pełnoziarnisty
Wiele osób, zaraz po przebudzeniu, marzy o pysznych grzankach z dużą porcją żółtego sera. Niestety, to spora dawka cholesterolu i niezdrowych tłuszczów. Chorujący na hipercholesterolemię muszą zapomnieć o takich przysmakach i znaleźć ciekawsze alternatywy. Propozycją śniadania na wysoki cholesterol będą jeszcze tosty pełnoziarniste z niskotłuszczowym serkiem śmietankowym, warzywną pastą, hummusem buraczanym lub salsą pomidorową. Jak widzisz, opcji jest naprawdę wiele. Dlaczego warto jeść chleb pełnoziarnisty? Produkt spełnia wszystkie wytyczne diety niskocholesterolowej - zawiera dużo błonnika i witamin, a jednocześnie nie dostarcza tyle węglowodanów, co pieczywo pszenne.
Hummus buraczany z chrzanem
Zobacz przepisHummus buraczany z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, zywienie.medonet.pl, zywienie.abczdrowie.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy