Labneh to popularny na Bliskim Wschodzie ser z jogurtu greckiego. Dziecinnie prosty w wykonaniu, pyszny dodatek do kanapek. Za każdym razem możesz tworzyć własny smak poprzez dodanie ulubionych przypraw i dodatków.
Serek z jogurtu greckiego (Labneh)
Składniki
- jogurt grecki, duży (ok. 400 g)
- ulubione dodatki i przyprawy – u mnie przyprawa Kamis “Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią”, 15 g (1 op.) – można dodać szczy
- sól, szczypta
- dodatkowo – gaza, słoik lub sitko, długa wykałaczka, gumka lub sznurek
Składniki
- jogurt grecki, duży (ok. 400 g)
- ulubione dodatki i przyprawy – u mnie przyprawa Kamis “Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią”, 15 g (1 op.) – można dodać szczy
- sól, szczypta
- dodatkowo – gaza, słoik lub sitko, długa wykałaczka, gumka lub sznurek

Etapy przygotowania
Jogurt grecki przekładamy do miseczki.
Dodajemy ulubione dodatki – u mnie przyprawa Kamis i szczypta soli. Dokładnie mieszamy.
Gazę składamy na pół lub na cztery, w zależności jak dużą macie. Umieszczamy ją na górze słoika (robiąc wgłębienie na jogurt, dobrze jest ją przymocować gumką lub sznurkiem) lub w sitku i przelewamy na nią przyprawiony jogurt.

Następnie zawijamy gazę u góry, wiążemy na supeł lub związujemy gumką czy sznurkiem. Na górze słoika kładziemy długą wykałaczkę lub cokolwiek innego na czym zawieszamy gazę z serkiem

Tak przygotowany ser odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie oddzieli się serwatka dzięki czemu ser zyska kremową konsystencję.
Gotowy ser przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3172
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2493
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3172
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 2493



Składniki
- jogurt grecki, duży (ok. 400 g)
- ulubione dodatki i przyprawy – u mnie przyprawa Kamis “Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią”, 15 g (1 op.) – można dodać szczy
- sól, szczypta
- dodatkowo – gaza, słoik lub sitko, długa wykałaczka, gumka lub sznurek
Jogurt grecki przekładamy do miseczki.
Dodajemy ulubione dodatki – u mnie przyprawa Kamis i szczypta soli. Dokładnie mieszamy.
Gazę składamy na pół lub na cztery, w zależności jak dużą macie. Umieszczamy ją na górze słoika (robiąc wgłębienie na jogurt, dobrze jest ją przymocować gumką lub sznurkiem) lub w sitku i przelewamy na nią przyprawiony jogurt.
Następnie zawijamy gazę u góry, wiążemy na supeł lub związujemy gumką czy sznurkiem. Na górze słoika kładziemy długą wykałaczkę lub cokolwiek innego na czym zawieszamy gazę z serkiem
Tak przygotowany ser odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie oddzieli się serwatka dzięki czemu ser zyska kremową konsystencję.
Gotowy ser przechowujemy w lodówce do kilku dni.