Do góry

Dodatki Przepis na:

Serek z jogurtu greckiego (Labneh)

Serek z jogurtu greckiego (Labneh)

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1040

Dodano:

Odsłon: 606

Labneh to popularny na Bliskim Wschodzie ser z jogurtu greckiego. Dziecinnie prosty w wykonaniu, pyszny dodatek do kanapek. Za każdym razem możesz tworzyć własny smak poprzez dodanie ulubionych przypraw i dodatków.

Składniki

  • jogurt grecki, duży (ok. 400 g)
  • ulubione dodatki i przyprawy – u mnie przyprawa Kamis “Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią”, 15 g (1 op.) – można dodać szczy
  • sól, szczypta
  • dodatkowo – gaza, słoik lub sitko, długa wykałaczka, gumka lub sznurek
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Serek z jogurtu greckiego (Labneh)

Przygotowanie

  1. Jogurt grecki przekładamy do miseczki.

  2. Dodajemy ulubione dodatki – u mnie przyprawa Kamis i szczypta soli.
    Dokładnie mieszamy.

  3. Gazę składamy na pół lub na cztery, w zależności jak dużą macie.
    Umieszczamy ją na górze słoika (robiąc wgłębienie na jogurt, dobrze jest ją przymocować gumką lub sznurkiem) lub w sitku i przelewamy na nią przyprawiony jogurt.

  4. Następnie zawijamy gazę u góry, wiążemy na supeł lub związujemy gumką czy sznurkiem.
    Na górze słoika kładziemy długą wykałaczkę lub cokolwiek innego na czym zawieszamy gazę z serkiem

  5. Tak przygotowany ser odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
    W tym czasie oddzieli się serwatka dzięki czemu ser zyska kremową konsystencję.

  6. Gotowy ser przechowujemy w lodówce do kilku dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń