Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet z białek to fenomenalny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie dla całej rodziny, szczególnie jeśli znudziła ci się już klasyczna jajecznica czy jajka sadzone. Przygotujesz go niemal tak samo łatwo jak klasyczną postać tej potrawy, ale w tej wersji jest znacznie mniej kaloryczna. Białka jajka kurzego zawierają niemal sześć razy mniej kalorii niż żółtko, przez co omlet z białek fit możesz z powodzeniem serwować nawet osobom na diecie redukcyjnej.
Białka jajek są znacznie mniej kaloryczne niż żółtka, ale są też uboższe w substancje odżywcze czy witaminy. Paradoksalnie, to właśnie żółtka dostarczają największej ilości budującego mięśnie białka oraz mikroelementów wspierających codzienne funkcjonowanie organizmu. To wcale nie znaczy, że taki omlet białkowy nie jest wartościowy. Jest polecany szczególnie osobom, które chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy i poszukują lekkostrawnych, niskokalorycznych posiłków, które jednocześnie zapewnią długie uczucie sytości i skutecznie zniechęcą do podjadania w trakcie dnia.
Kluczem jest oczywiście odpowiednie ubicie białek po oddzieleniu ich od żółtek. Najlepiej jest wykorzystać jajka o temperaturze pokojowej, które postały wcześniej w lodówce przez kilka dni. Dlatego pamiętaj, by wyjąć je na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowań do śniadania. Niektórzy uważają, że szczypta soli znacznie ułatwia uzyskanie puszystej piany, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać ją do białek przed rozpoczęciem ubijania. Masa powinna być całkowicie sztywna i utrzymywać się samodzielnie w misce, nawet po jej odwróceniu do góry dnem. Uważaj jednak, by nie przebić białek, bo dojdzie do ich rozwarstwienia i oddzielenia się wody. Wówczas nie da rady już ich uratować i trzeba zacząć ubijanie od nowa.
Białkowy omlet smaż na niewielkiej ilości oleju, ale jeśli posiadasz nieprzywierającą patelnię dobrej jakości, możesz w ogóle pominąć tłuszcz, dodatkowo obniżając jeszcze kaloryczność tego dania. Jeśli jednak musisz wybierać, najzdrowsza jest oliwa z oliwek lub olej roślinny - masło zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które nie są wartościowym składnikiem odżywczym, choć dodaje całości ciekawego, maślanego aromatu.
Wylej ubite białka na patelnię i równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni naczynia, a następnie przykryj je pokrywką, by także wierzch piany złapał odpowiednio wysoką temperaturę. W tym momencie możesz też dodać ulubione składniki słodkie czy wytrawne. Najwięcej problemów zawsze przysparza przewracanie, dlatego dobrze jest wykorzystać w tym celu talerz i pokrywkę, z których można łatwo zsunąć placek z powrotem. Omlet smażymy przez zaledwie kilka minut, do ścięcia jajek. Zbyt długie smażenie sprawi, że placek będzie twardy i przesuszony.
Tuż po przeniesieniu białek na patelnię, można posypać je cząstkami ulubionych owoców, nadając daniu indywidualnego charakteru. Dobrze sprawdzą się tu wiśnie, borówki czy maliny, ale nawet taki omlet z białek i banana stanie się ulubionym śniadaniem wszystkich, szczególnie najmłodszych. Możesz go posypać też płatkami czekolady. Puszysty omlet podajemy również posypany cukrem pudrem, choć w tej wersji z pewnością nie będzie już taki niskokaloryczny.
Posiekane zioła także idealnie pasują do takiego omleta z białek. Zamiast owoców, dodaj młody szpinak czy też ser feta, które tworzą idealną kompozycję smakową. Nie zapomnij wsypać sól, pieprz czarny i oregano suszone dla większej wyrazistości dania. Świetnie smakuje też omlet z cukinią czy pomidorami.
Pyszny omlet to idealny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie. Dużą zaletą jest możliwość niemal dowolnego wyboru dodatków, tworząc danie słodkie lub wytrawne, dopasowane do indywidualnych preferencji smakowych. Masę białkową przyrządzisz bardzo prosto, w zaledwie kilka minut, bez znajomości skomplikowanych technik kulinarnych.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 48
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 571
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5541
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 48
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 571
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5541
Składniki
Na początku białka oddziel od żółtek. Białka przełóż do głębszej miski i ubij mikserem wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Na dużej patelni podgrzej odrobinę oleju i na dobrze rozgrzany przełóż połowę ubitej piany białkowej. Wyrównaj silikonową łopatką. Zakryj pokrywką i smaż ok. 2 minut.
Jeśli masz ochotę, na wierzchu omletu rozłóż owoce (np. wydrylowane wiśnie, porzeczki, maliny, borówki), ostrożnie wciskając je łopatką. Przykryj pokrywką i smaż jeszcze ok. 2 minut.
Następnie zsuń omlet na duży talerz, nakryj go patelnią i obróć. Smaż drugą stronę, również pod przykryciem przez ok. dwie minuty.
Po upływie czasu ponownie przykryj patelnię talerzem i odwróć, żeby zaserwować omleta stroną z owocami ku górze. Na końcu możesz go skropić miodem, ozdobić orzechami lub ewentualnie cukrem pudrem.
Czynności powtórz z pozostałą połową masy białkowej, smażąc drugiego omleta. Smacznego!