Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto by pomyślał, że omlet z cukinii to takie proste, a jednocześnie tak bardzo uniwersalne danie. W końcu, dobierając do niego odpowiednie dodatki, możemy podać go zarówno na śniadanie i kolację, jak i na lekki obiad. Dzisiaj prezentujemy wam przepis na wersję podstawową , która może być śmiało modyfikowana np. poprzez dodatek innych warzyw, serów lub szynki. Możesz również podać omlet z cukinii z lekką sałatką lub ulubionym sosem - za każdym razem danie nabierze nieco innego charakteru.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 474
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 812
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 474
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 812
Składniki
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nie musisz obierać jej ze skórki. Oprósz niedużą ilością soli, wymieszaj i przełóż na sitko. Odstaw na około 5 minut, aby puściła sok.
W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, a jajka wybij do miski i rozkłóć widelcem.
Cukinię odciśnij, tak aby pozbyć się nadmiaru soków. Wymieszaj ją z jajkami, serem i czosnkiem. Dopraw oregano, pieprzem i w razie potrzeby solą (chociaż to nie powinno być konieczne).
Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek tłuszczu, a następnie przełóż do niej masę cukiniowo-jajeczną. Całość rozprowadź tak, aby utworzyła równą warstwę.
Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut - w tym czasie ser powinien się rozpuścić, jajka w większości ściąć, a spód zrumienić. Po tym czasie zsuń delikatnie omlet z cukinii na pokrywkę lub deskę, a następnie przełóż go ponownie na patelnię, obracając deskę tak aby zrumieniona strona była teraz na wierzchu.. Smaż jeszcze 2 minuty, do zrumienienia tej strony.
Gotowy omlet z cukinii podawaj na ciepło, tuż po usmażeniu. Możesz serwować go samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.