Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Omlet z cukinii to pyszne, delikatne danie dla całej rodziny, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i pyszne śniadanie czy kolację. Taki delikatny omlet z warzywami możesz z powodzeniem podać osobom na diecie wegetariańskiej.
Cukinia jest niezwykle zdrowym warzywem, a w dodatku lekkostrawnym i niskokalorycznym. Dostarcza witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układy nerwowy czy sercowo-naczyniowy. Witamina C poprawia odporność organizmu i chroni przed nawracającymi infekcjami. Jajka z kolei zawierają dużą ilość białka, które buduje mięśnie i jest zalecane osobom aktywnym fizycznie i uprawiającym sporty. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu, użyj żółtego sera typu light. Możesz też sprawdzić przepis na omlet z białek, który jest niezwykle niskokaloryczny.
Cukinia zawiera bardzo dużą ilość wody, która jest najczęstszą przyczyną rozwodnionych omletów jajecznych. By tego uniknąć, należy warzywo zetrzeć na tarce, a następnie posypać solą i odstawić na 15-20 minut na sitku. Po tym czasie cukinię mocno odciśnij. By jeszcze bardziej odparować nadmiar płynu, możesz wiórki podsmażyć krótko na patelni, a potem ostudzić. Jeśli zostaną ci jakieś resztki, możesz ich użyć do przyszykowania cukinii marynowanej w słupkach. Z powodzeniem możesz dodać do kabaczka inne warzywa, które akurat masz w lodówce - paprykę, cebulę czy seler naciowy.
Przede wszystkim stosuj odpowiednią proporcję jajek do cukinii. Zbyt mało jajek sprawi, że delikatny omlet będzie się rozpadał. Zazwyczaj na jedno średnie warzywo przypadają 2-4 jajka, w zależności od ich wielkości i pożądanej grubości końcowego placka. Jeśli obawiasz się o stabilność masy jajecznej i jej zdolność wiązania, możesz dodać 1 łyżkę mąki pszennej, ale nie jest to konieczne. Ciekawym podejściem może być oddzielenie żółtek od białek, a następnie ubicie tych drugich na sztywną pianę i delikatne wmieszanie jej do końcowego ciasta. Dzięki temu omlet wyjdzie niesamowicie puszysty i gruby, przypominający w konsystencji nieco gofra.
Ten klasyczny omlet z cukinią będzie idealnie komponował się z tartym serem, takim jak ser cheddar czy ser parmezan. Posiekane świeże zioła także będą świetnym dodatkiem - dołóż posiekane oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki czy szczypiorek. Na wierzchu omleta z cukinią możesz rozłożyć również pomidory czy oliwki, ale dopiero po przewróceniu go na drugą stronę. Jeśli chodzi o sposoby podania, to danie możesz serwować od razu po zdjęciu go z patelni, ewentualnie polewając ulubionym dipem, takim jak sos tzatziki czy sos czosnkowy, ale nawet zwykłym jogurtem naturalnym.
Używaj dobrej jakości patelni z powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu zminimalizujesz użytą do smażenia ilość tłuszczu oraz zmniejszysz ryzyko rozwalenia się omletu podczas obracania. Dobrze rozgrzej olej lub oliwę, ale także bardzo ciekawie smakuje omlet z masłem. Temperatura musi być dość niska, by zewnętrzna skórka nie przypaliła się, zanim środek nie zetnie się całkowicie. Pokrywka pomoże utrzymać odpowiednią temperaturę także na górze placka. Najwięcej problemów zawsze sprawia przewracanie omletów jajecznych na drugą stronę, ale wystarczy, że wspomożesz się talerzem i pokrywką, a zobaczysz, jakie to proste!
Pieczony omlet z cukinii będzie jeszcze zdrowszy, bo pozbawiony jest tłuszczu ze smażenia. Wystarczy przełożyć masę na przykład do formy na tartę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut. Tak przygotowany placek będzie równie puszysty i idealnie ścięty.
Usmażonego omleta można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni, a odgrzewać go należy w piekarniku, na patelni lub w mikrofalówce. Z pewnością nie będzie już taki chrupiący, ale nie straci nic ze swojego wyjątkowego smaku.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113244
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 653
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1152
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 742
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113244
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 653
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1152
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 742
Składniki
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nie musisz obierać jej ze skórki. Oprósz niedużą ilością soli, wymieszaj i przełóż na sitko. Odstaw na około 5 minut, aby puściła sok.
W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, a jajka wybij do miski i rozkłóć widelcem.
Cukinię odciśnij, tak aby pozbyć się nadmiaru soków. Wymieszaj ją z jajkami, serem i czosnkiem. Dopraw oregano, pieprzem i w razie potrzeby solą (chociaż to nie powinno być konieczne).
Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek tłuszczu, a następnie przełóż do niej masę cukiniowo-jajeczną. Całość rozprowadź tak, aby utworzyła równą warstwę.
Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut - w tym czasie ser powinien się rozpuścić, jajka w większości ściąć, a spód zrumienić. Po tym czasie zsuń delikatnie omlet z cukinii na pokrywkę lub deskę, a następnie przełóż go ponownie na patelnię, obracając deskę tak aby zrumieniona strona była teraz na wierzchu.. Smaż jeszcze 2 minuty, do zrumienienia tej strony.
Gotowy omlet z cukinii podawaj na ciepło, tuż po usmażeniu. Możesz serwować go samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.