Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Omlet z cukinii
  • Dania główne
  • Przepis na

Omlet z cukinii

10.07.2025 Odsłon: 163687
5.0 (255 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
smaker
smaker

Omlet z cukinii to pyszne, delikatne danie dla całej rodziny, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i pyszne śniadanie czy kolację. Taki delikatny omlet z warzywami możesz z powodzeniem podać osobom na diecie wegetariańskiej. 

Przepis na omlet z cukinii - pożywny i zdrowy posiłek 

Cukinia jest niezwykle zdrowym warzywem, a w dodatku lekkostrawnym i niskokalorycznym. Dostarcza witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układy nerwowy czy sercowo-naczyniowy. Witamina C poprawia odporność organizmu i chroni przed nawracającymi infekcjami. Jajka z kolei zawierają dużą ilość białka, które buduje mięśnie i jest zalecane osobom aktywnym fizycznie i uprawiającym sporty. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu, użyj żółtego sera typu light. Możesz też sprawdzić przepis na omlet z białek, który jest niezwykle niskokaloryczny. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przygotowanie omletu - jak odpowiednio przyrządzić cukinię? 

Cukinia zawiera bardzo dużą ilość wody, która jest najczęstszą przyczyną rozwodnionych omletów jajecznych. By tego uniknąć, należy warzywo zetrzeć na tarce, a następnie posypać solą i odstawić na 15-20 minut na sitku. Po tym czasie cukinię mocno odciśnij. By jeszcze bardziej odparować nadmiar płynu, możesz wiórki podsmażyć krótko na patelni, a potem ostudzić. Jeśli zostaną ci jakieś resztki, możesz ich użyć do przyszykowania cukinii marynowanej w słupkach. Z powodzeniem możesz dodać do kabaczka inne warzywa, które akurat masz w lodówce - paprykę, cebulę czy seler naciowy. 

Robimy omlet z cukinią - przygotowanie masy jajecznej 

Przede wszystkim stosuj odpowiednią proporcję jajek do cukinii. Zbyt mało jajek sprawi, że delikatny omlet będzie się rozpadał. Zazwyczaj na jedno średnie warzywo przypadają 2-4 jajka, w zależności od ich wielkości i pożądanej grubości końcowego placka. Jeśli obawiasz się o stabilność masy jajecznej i jej zdolność wiązania, możesz dodać 1 łyżkę mąki pszennej, ale nie jest to konieczne. Ciekawym podejściem może być oddzielenie żółtek od białek, a następnie ubicie tych drugich na sztywną pianę i delikatne wmieszanie jej do końcowego ciasta. Dzięki temu omlet wyjdzie niesamowicie puszysty i gruby, przypominający w konsystencji nieco gofra. 

Dodatki i przyprawy do omletu - co będzie pasować najlepiej? 

Ten klasyczny omlet z cukinią będzie idealnie komponował się z tartym serem, takim jak ser cheddar czy ser parmezan. Posiekane świeże zioła także będą świetnym dodatkiem - dołóż posiekane oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki czy szczypiorek. Na wierzchu omleta z cukinią możesz rozłożyć również pomidory czy oliwki, ale dopiero po przewróceniu go na drugą stronę. Jeśli chodzi o sposoby podania, to danie możesz serwować od razu po zdjęciu go z patelni, ewentualnie polewając ulubionym dipem, takim jak sos tzatziki czy sos czosnkowy, ale nawet zwykłym jogurtem naturalnym. 

Jak smażyć omlet, by był puszysty? 

Używaj dobrej jakości patelni z powłoką nieprzywierającą, dzięki czemu zminimalizujesz użytą do smażenia ilość tłuszczu oraz zmniejszysz ryzyko rozwalenia się omletu podczas obracania. Dobrze rozgrzej olej lub oliwę, ale także bardzo ciekawie smakuje omlet z masłem. Temperatura musi być dość niska, by zewnętrzna skórka nie przypaliła się, zanim środek nie zetnie się całkowicie. Pokrywka pomoże utrzymać odpowiednią temperaturę także na górze placka. Najwięcej problemów zawsze sprawia przewracanie omletów jajecznych na drugą stronę, ale wystarczy, że wspomożesz się talerzem i pokrywką, a zobaczysz, jakie to proste! 

Zapiekany omlet to zdrowsza alternatywa! 

Pieczony omlet z cukinii będzie jeszcze zdrowszy, bo pozbawiony jest tłuszczu ze smażenia. Wystarczy przełożyć masę na przykład do formy na tartę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza na ok. 20 minut. Tak przygotowany placek będzie równie puszysty i idealnie ścięty. 

Usmażonego omleta można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1-2 dni, a odgrzewać go należy w piekarniku, na patelni lub w mikrofalówce. Z pewnością nie będzie już taki chrupiący, ale nie straci nic ze swojego wyjątkowego smaku. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

bozena1960
bozena1960
Sałatki

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Sałatki Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Łatwa i prosta w przygotowaniu sałatka szwedzka z ogórków, przygotowana wedłu...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 24983

do 60 min 60 min
101
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Dania główne Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7669

do 30 min 30 min
34
bozena1960
bozena1960
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 7061

do 60 min 60 min
20
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 2692

do 30 min 30 min
10
smaker
smaker
Pieczywo

Domowe grahamki

Pieczywo Domowe grahamki

Domowe grahamki przygotujesz na pyszne rodzinne śniadanie albo jako prosta ko...

  • Polska
  • Mleko
  • Płatki
  • Bułki

Odsłon: 1910

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Knoppers

Ciasta Ciasto Knoppers

Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 71195

do 60 min 60 min
93
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

bozena1960
bozena1960
Sałatki

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Sałatki Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Łatwa i prosta w przygotowaniu sałatka szwedzka z ogórków, przygotowana wedłu...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 24983

do 60 min 60 min
101
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Dania główne Kurczak w sosie serowo śmietankowym

Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 7669

do 30 min 30 min
34
bozena1960
bozena1960
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często go...

  • Impreza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 7061

do 60 min 60 min
20
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 2692

do 30 min 30 min
10
smaker
smaker
Pieczywo

Domowe grahamki

Pieczywo Domowe grahamki

Domowe grahamki przygotujesz na pyszne rodzinne śniadanie albo jako prosta ko...

  • Polska
  • Mleko
  • Płatki
  • Bułki

Odsłon: 1910

do 30 min 30 min
2
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Knoppers

Ciasta Ciasto Knoppers

Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...

  • Amerykańska
  • Polska
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 71195

do 60 min 60 min
93
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Omlet z cukinii
Autor:
smaker
do 15 min
1-2 osoby

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia (ok. 300-400 g)
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera (np. gouda)
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki oregano
  • oliwa lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nie musisz obierać jej ze skórki. Oprósz niedużą ilością soli, wymieszaj i przełóż na sitko. Odstaw na około 5 minut, aby puściła sok.

2

W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, a jajka wybij do miski i rozkłóć widelcem.

3

Cukinię odciśnij, tak aby pozbyć się nadmiaru soków. Wymieszaj ją z jajkami, serem i czosnkiem. Dopraw oregano, pieprzem i w razie potrzeby solą (chociaż to nie powinno być konieczne).

4

Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek tłuszczu, a następnie przełóż do niej masę cukiniowo-jajeczną. Całość rozprowadź tak, aby utworzyła równą warstwę.

5

Smaż na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut - w tym czasie ser powinien się rozpuścić, jajka w większości ściąć, a spód zrumienić. Po tym czasie zsuń delikatnie omlet z cukinii na pokrywkę lub deskę, a następnie przełóż go ponownie na patelnię, obracając deskę tak aby zrumieniona strona była teraz na wierzchu.. Smaż jeszcze 2 minuty, do zrumienienia tej strony.

6

Gotowy omlet z cukinii podawaj na ciepło, tuż po usmażeniu. Możesz serwować go samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki