Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia marynowana w słupkach to fantastyczny sposób na zachowanie na długi czas chrupkości i świeżości tego warzywa. Moc smaku marynaty zawiera słodko-kwaśna zalewa. Cukinię możesz serwować z mięsem, rybą, jako samodzielna przekąska lub element sałatki. Wybierz młode i jędrne warzywa, dzięki temu możesz marynować ja ze skórką. Starsze cukinie lepiej obierz i pozbaw gniazd nasiennych.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1565
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 118
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18382
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 591
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1027
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1565
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 118
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18382
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 591
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1027
Składniki
Umyj cukinię. Pokrój ją w słupki. Wielkość kawałków warzywa zależy od słoików, jakich będziesz używać. Umieść cukinię w misce, zasyp 2 łyżkami soli i zostaw na 2 godziny, by warzywo puściło sok.
W międzyczasie obierz czosnek i podziel koper na mniejsze części. Wrzuć do słoików po 1-2 ząbki czosnku, fragmenty kopru oraz kilkanaście ziaren gorczycy.
Przygotuj zalewę. Wlej do garnka wodę, ocet, cukier, pozostałe 2 łyżki soli oraz ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zagotuj zalewę i zmniejsz ogień. Na gotująca zalewę wrzucaj partiami kawałki cukinii. Gotuj warzywa we wrzątku ok. 2-3 minuty, aż cukinia zmieni kolor na szaro-zielony i będzie lekko sprężysta. Po czym za pomocą szczypiec przenoś gorącą cukinię i wkładaj do słoików. Zalej warzywa zalewą, aby zakryły ich poziom, następnie wytrzyj krawędzie słoika, mocno zakręć i pasteryzuj 2-5 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki z wrzątku, odstaw ustawiając do góry dnem i pozwól wystygnąć. Cukinia jest najlepsza po tygodniu od zamarynowania. Słoiki z cukinią przechowuj w spiżarni.