Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia marynowana w słupkach to chrupiący i wyrazisty dodatek na zimę - do obiadu, przekąski, śniadania czy każdej innej okazji. Słodko-kwaśna zalewa, wzbogacona czosnkiem, koprem i gorczycą, zachowuje jędrność warzywa. Zachowaj słoneczny smak przez długie miesiące, także wówczas, kiedy na dworze zima i mróz.
Lato to idealna pora na przyrządzanie domowych przetworów, takich jak buraki z papryką do słoików czy właśnie taka cukinia marynowana w słupkach. To przetwór, który zdecydowanie warto przygotować w sezonie letnim, kiedy warzywo to jest tanie i powszechnie dostępne. Ten przepis to świetny sposób na przedłużenie trwałości i zachowanie chrupkości tego letniego daru. Cukinie idealnie sprawdzą się jako urozmaicenie codziennych posiłków, stanowiąc orzeźwiający dodatek do mięs z grilla, kotletów, wędlin lub jako element lekkiej sałatki na kolację. Sama w sobie jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w błonnik, wodę oraz witaminy z grupy B i witaminę C, dzięki czemu zapewnia wiele składników odżywczych niezbędnych organizmowi do codziennego funkcjonowania.
Najczęstszą przyczyną rozmiękczenia warzyw do słoików jest zbyt długie gotowanie w zalewie lub przeciągnięta pasteryzacja. Cukinia musi być gotowana tylko 2-3 minuty, aż zmieni kolor i będzie lekko sprężysta, a nie rozgotowana. Podczas pasteryzacji wystarczy jej 2-5 minut we wrzątku. Kluczowe jest także odpowiednie posolenie cukinii wcześniej i odciśnięcie nadmiaru soku. Wyciągnięcie wody ze słupków cukinii także zwiększy ich kruchość. Zawsze wybieraj też jędrne, młode warzywa, które same w sobie są chrupiące i trwałe. Jeśli dysponujesz starszymi okazami, należy je koniecznie obrać ze skórki, która jest twarda i usunąć gąbczaste, wodniste gniazda nasienne. Marynuj tylko twardą, miąższową część cukinii.
Proces krótkiego gotowania warzywa w zalewie to tzw. blanszowanie. Ma to na celu wstępne zmiękczenie cukinii, by nie była całkiem surowa, ale z zachowaniem jej chrupkości. Pozwala to również usunąć wszelkie zanieczyszczenia czy patogeny, które mogłyby być niebezpieczne. Zmiana koloru na szaro-zielony jest sygnałem, że warzywo jest gotowe do pasteryzacji i zachowa ładny kolor w słoiku.
Przyrządzając zalewę, najlepiej użyć zwykłego octu spirytusowego o stężeniu 10 proc., jest to tradycyjny i najskuteczniejszy konserwant. Możesz użyć również octu jabłkowego, ale ma on mniejszą moc, w takim wypadku zmniejsz ilość wody o ok. 100 ml, by zalewa była równie skuteczna pod kątem ochrony przed zepsuciem przetworów. Sprawdź także kwasowość zalewy przed dodaniem do niej warzywa. Jeśli jest zbyt mocna, dodaj odrobinę cukru, który zrównoważy ten smak.
Cukinia marynowana w słupkach charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, dzięki czemu z łatwością wchłania smak i aromat dodatków oraz przypraw. Ziarna gorczycy, ziele angielskie i liście laurowe to są klasyczną kompozycją używaną do marynowania. Możesz je zastąpić lub dodać dodatkowo: ziarna pieprzu, nasiona kolendry czy kopru włoskiego. Dla bardziej egzotycznego smaku dołóż kawałek świeżego imbiru i papryczkę chili, czy nawet łyżkę curry.
Pasteryzacja jest niezbędna do zabezpieczenia przetworu i wydłużenia jego trwałości, eliminując wszelkie drobnoustroje. W przypadku cukinii blanszowanej i zalanej wrzątkiem wystarczy krótka pasteryzacja w kąpieli wodnej, przez 2-5 minut od momentu włożenia słoików do wrzątku. Po wyjęciu ich z garnka odstawiaj je do góry dnem, co pomaga wytworzyć próżnię niezbędną do prawidłowego zamknięcia i zakonserwowania przetworów. Sprawdzaj zawartość co jakiś czas, czy nie ma śladów zepsucia. Uwaga, zielono-niebieskie przebarwienie czosnku jest naturalną reakcją chemiczną i nie wpływa na smak czy jakość marynowanej cukinii.
Teoretycznie cukinia marynowana w słupkach jest gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu, ale stanowczo jest to odradzane. Warzywo najlepiej smakuje po tygodniu od zamarynowania. Czas ten jest potrzebny, aby zalewa w pełni przeniknęła w kabaczka, aby smaki się przegryzły i by kwasowość octu została zbalansowana słodyczą cukru.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2851
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78290
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 363
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1205
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2851
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78290
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 363
Składniki
Umyj cukinię. Pokrój ją w słupki. Wielkość kawałków warzywa zależy od słoików, jakich będziesz używać. Umieść cukinię w misce, zasyp 2 łyżkami soli i zostaw na 2 godziny, by warzywo puściło sok.
W międzyczasie obierz czosnek i podziel koper na mniejsze części. Wrzuć do słoików po 1-2 ząbki czosnku, fragmenty kopru oraz kilkanaście ziaren gorczycy.
Przygotuj zalewę. Wlej do garnka wodę, ocet, cukier, pozostałe 2 łyżki soli oraz ziele angielskie i liście laurowe, a następnie zagotuj zalewę i zmniejsz ogień. Na gotująca zalewę wrzucaj partiami kawałki cukinii. Gotuj warzywa we wrzątku ok. 2-3 minuty, aż cukinia zmieni kolor na szaro-zielony i będzie lekko sprężysta. Po czym za pomocą szczypiec przenoś gorącą cukinię i wkładaj do słoików. Zalej warzywa zalewą, aby zakryły ich poziom, następnie wytrzyj krawędzie słoika, mocno zakręć i pasteryzuj 2-5 minut. Ostrożnie wyjmij słoiki z wrzątku, odstaw ustawiając do góry dnem i pozwól wystygnąć. Cukinia jest najlepsza po tygodniu od zamarynowania. Słoiki z cukinią przechowuj w spiżarni.