Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykorzystywanie buraków i papryk w przetworach na zimę oznacza zbliżającą się wielkimi krokami jesień. Buraki z papryką do słoików to doskonały dodatek do dań głównych, ale możesz je zjeść także z kęsem świeżego chleba, domowym pasztetem lub serem. Łyżkę marynowanych warzyw możesz także dodać do barszczu dla podkręcenia jego smaku. Aby buraki zachowały piękny kolor, wlej ocet na początku gotowania, nie na końcu.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1089
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1089
Składniki
Obierz buraki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w bardzo drobne paseczki. Przełóż warzywa do garnka, zasyp solą, cukrem, wlej olej i ocet oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki, zamknij garnek pokrywką, ustaw na średnim gazie i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy sól i cukier się rozpuszczą, a warzywa zmiękną napełniaj nimi czyste, wyparzone słoiki, wycieraj ścianki szkła i mocno zakręcaj zakrętką. Odwróć słoiki i przykryj je ręcznikiem do pełnego wystygnięcia. Buraczków z papryką nie trzeba dodatkowo pasteryzować, jednak przed przeniesieniem słoików do spiżarni sprawdź, czy wszystkie pokrywki są wklęsłe. Jeśli nie, możesz dla pewności poddać buraki pasteryzacji. Wystarczy 5 minut od momentu wrzenia wody. Buraki z papryką przechowuj przez zimę w chłodnym, zacienionym miejscu.