Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki z papryką do słoików to klasyczne, polskie przetwory na zimę, idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska czy przystawka. To marynowana mieszanka startych buraczków i drobno pokrojonej papryki z cebulą, czosnkiem i prostą, słodko-kwaśną zalewą. Zamknięte w słoikach, sezonowe warzywa pozwalają cieszyć się smakiem lata przez całą zimę.
W słoikach znajdują się buraki oraz papryka, które są cennym źródłem witamin i minerałów. Buraki zawierają błonnik, potas, kwas foliowy, a także betainę, która wspiera pracę wątroby. Papryka z kolei jest bogata w witaminę C oraz przeciwutleniacze, które chronią organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Przetwory domowe są świetną alternatywą dla kupnych sałatek ze sklepowych półek. Masz pewność wszystkich użytych składników, przez co warto raz w roku poświęcić nieco czasu i przyrządzić kilkanaście takich słoiczków buraków z papryką.
Utrata koloru buraków to częsty problem podczas przyrządzania przetworów z buraków. Kluczowe jest, by ocet dodawać już na samym początku gotowania, a nie na końcu. Ocet stabilizuje kolor buraków, co sprawia, że zachowują swoją piękną barwę nawet po obróbce termicznej i długotrwałym przechowywaniu. Najlepiej używać zwykłego octu spirytusowego o stężeniu 10% lub 6%, który również jest najłatwiej dostępny w sklepach i stosunkowo tani. Alternatywnie możesz spróbować octu jabłkowego, ale charakteryzuje się on innym smakiem i mniejszą kwaskowatością, dlatego może być konieczne zwiększenie jego ilości w zalewie.
Czas gotowania warzyw jest orientacyjny. Przepis dość enigmatycznie sugeruje, że wystarczy, aby wszystkie składniki zmiękły, ale duże znaczenie ma grubość utartych buraków. Jeśli wolisz bardziej miękkie i grubsze wiórki, gotuj je na wolnym ogniu przez dłuższy czas, nawet 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż osiągną pożądaną miękkość. Cieńsze kawałki mogą wymagać gotowania przez zaledwie 10-15 minut. Niepisaną zasadą jest, że zawsze jest lepiej dla smaku i prezentacji, jeśli warzywa w słoikach pozostaną nieco bardziej al dente niż rozgotowane.
Wklęsłe nakrętki słoików oznaczają, że sałatka może być przechowywana bezpiecznie, w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez kilkanaście miesięcy. Jeśli wieczko jest wypukłe, to znaczy, że nie wytworzyło się odpowiednie podciśnienie. Słoik nie jest szczelnie zamknięty i zawartość może się zepsuć w krótkim czasie. Taki słoik należy otworzyć, sprawdzić stan zawartości, a jeśli jest w porządku, przeprowadzić krótką pasteryzację w garnku wyścielonym lnianą ściereczką, a następnie ponownie sprawdzić szczelność. Alternatywnie możesz buraczki z papryką wstawić do lodówki i zużyć je przy następnym obiedzie.
Napełnione słoiki umieść w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką - ma ona na celu zabezpieczenie szkła przed pękaniem spowodowanym ruchami wywołanymi bąbelkami. Zalej je wodą do wysokości 3/4 słoików, a następnie doprowadź ją do wrzenia i gotuj przez około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i upewnij się, że wieczka są wklęsłe. Jeśli w dalszym ciągu nakrętki nie zostały zassane, najprawdopodobniej są one uszkodzone lub gwinty zostały pobrudzone. Możesz próbować przełożyć buraki z papryką do słoików nowych i czystych.
Jeśli robisz tę sałatkę pierwszy raz, warto samą zalewę przygotować w oddzielnym naczyniu, by skosztować jej przed wlaniem do buraczków. Pamiętaj, że smak będzie się wzmacniał z każdym dniem marynowania warzyw! W razie potrzeby dodaj więcej cukru, aby zbalansować kwaskowatość octu. Możesz też wsypać nieco więcej soli dla wyrazistego smaku lub innych, ulubionych przypraw. Pamiętaj, że buraczki w zalewie octowej mają charakteryzować się mocnym i wyrazistym smakiem, który idealnie będzie komponował się z klasycznymi daniami kuchni polskiej.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13560
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 905
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13560
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 905
Składniki
Obierz buraki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w bardzo drobne paseczki. Przełóż warzywa do garnka, zasyp solą, cukrem, wlej olej i ocet oraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki, zamknij garnek pokrywką, ustaw na średnim gazie i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy sól i cukier się rozpuszczą, a warzywa zmiękną, napełniaj nimi czyste, wyparzone słoiki, wycieraj ścianki szkła i mocno zakręcaj zakrętką. Odwróć słoiki i przykryj je ręcznikiem do pełnego wystygnięcia.
Buraczków z papryką nie trzeba dodatkowo pasteryzować, jednak przed przeniesieniem słoików do spiżarni sprawdź, czy wszystkie pokrywki są wklęsłe. Jeśli nie, możesz dla pewności poddać buraki pasteryzacji. Wystarczy 5 minut od momentu wrzenia wody. Buraki z papryką przechowuj przez zimę w chłodnym, zacienionym miejscu.