Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest bardziej dietetyczny i puszysty, ale wciąż przepyszny w smaku. Omlet z białek przygotowuje się - jak sama nazwa wskazuje - na białkach jaj, bez dodatku żółtek. Białka są mniej kaloryczne i nie zawierają cholesterolu. To świetne śniadanie lub przekąska dla wszystkich osób na diecie odchudzającej lub chorujących na hipercholesterolemię. Omlet na białkach przyrządzisz w kilka chwil i z łatwo dostępnych produktów. Z podanych proporcji otrzymasz 2 omlety.
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 116
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 390
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 293
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 67
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 116
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 390
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 293
Sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym zrobisz błyskawicznie. Łączy w...
Odsłon: 67
Składniki
Na początku białka oddziel od żółtek. Białka przełóż do głębszej miski i ubij mikserem wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Na dużej patelni podgrzej odrobinę oleju i na dobrze rozgrzany przełóż połowę ubitej piany białkowej. Wyrównaj silikonową łopatką. Zakryj pokrywką i smaż ok. 2 minut.
Jeśli masz ochotę, na wierzchu omletu rozłóż owoce (np. wydrylowane wiśnie, porzeczki, maliny, borówki), ostrożnie wciskając je łopatką. Przykryj pokrywką i smaż jeszcze ok. 2 minut.
Następnie zsuń omlet na duży talerz, nakryj go patelnią i obróć. Smaż drugą stronę, również pod przykryciem przez ok. dwie minuty.
Po upływie czasu ponownie przykryj patelnię talerzem i odwróć, żeby zaserwować omleta stroną z owocami ku górze. Na końcu możesz go skropić miodem, ozdobić orzechami lub ewentualnie cukrem pudrem.
Czynności powtórz z pozostałą połową masy białkowej, smażąc drugiego omleta. Smacznego!