Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Śniadania
  • Omlet z białek
  • Śniadania
  • Przepis na

Omlet z białek

21.07.2025 Odsłon: 40079
4.8 (26 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
smaker
smaker

Omlet z białek to fenomenalny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie dla całej rodziny, szczególnie jeśli znudziła ci się już klasyczna jajecznica czy jajka sadzone. Przygotujesz go niemal tak samo łatwo jak klasyczną postać tej potrawy, ale w tej wersji jest znacznie mniej kaloryczna. Białka jajka kurzego zawierają niemal sześć razy mniej kalorii niż żółtko, przez co omlet z białek fit możesz z powodzeniem serwować nawet osobom na diecie redukcyjnej. 

Puszysty omlet z białek - czy warto go przyrządzać? 

Białka jajek są znacznie mniej kaloryczne niż żółtka, ale są też uboższe w substancje odżywcze czy witaminy. Paradoksalnie, to właśnie żółtka dostarczają największej ilości budującego mięśnie białka oraz mikroelementów wspierających codzienne funkcjonowanie organizmu. To wcale nie znaczy, że taki omlet białkowy nie jest wartościowy. Jest polecany szczególnie osobom, które chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy i poszukują lekkostrawnych, niskokalorycznych posiłków, które jednocześnie zapewnią długie uczucie sytości i skutecznie zniechęcą do podjadania w trakcie dnia. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić omlet z białek? 

Kluczem jest oczywiście odpowiednie ubicie białek po oddzieleniu ich od żółtek. Najlepiej jest wykorzystać jajka o temperaturze pokojowej, które postały wcześniej w lodówce przez kilka dni. Dlatego pamiętaj, by wyjąć je na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem przygotowań do śniadania. Niektórzy uważają, że szczypta soli znacznie ułatwia uzyskanie puszystej piany, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać ją do białek przed rozpoczęciem ubijania. Masa powinna być całkowicie sztywna i utrzymywać się samodzielnie w misce, nawet po jej odwróceniu do góry dnem. Uważaj jednak, by nie przebić białek, bo dojdzie do ich rozwarstwienia i oddzielenia się wody. Wówczas nie da rady już ich uratować i trzeba zacząć ubijanie od nowa. 

Fit omlet z białek - najlepszy tłuszcz do smażenia 

Białkowy omlet smaż na niewielkiej ilości oleju, ale jeśli posiadasz nieprzywierającą patelnię dobrej jakości, możesz w ogóle pominąć tłuszcz, dodatkowo obniżając jeszcze kaloryczność tego dania. Jeśli jednak musisz wybierać, najzdrowsza jest oliwa z oliwek lub olej roślinny - masło zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które nie są wartościowym składnikiem odżywczym, choć dodaje całości ciekawego, maślanego aromatu. 

Chrupiący omlet - jak smażyć? 

Wylej ubite białka na patelnię i równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni naczynia, a następnie przykryj je pokrywką, by także wierzch piany złapał odpowiednio wysoką temperaturę. W tym momencie możesz też dodać ulubione składniki słodkie czy wytrawne. Najwięcej problemów zawsze przysparza przewracanie, dlatego dobrze jest wykorzystać w tym celu talerz i pokrywkę, z których można łatwo zsunąć placek z powrotem. Omlet smażymy przez zaledwie kilka minut, do ścięcia jajek. Zbyt długie smażenie sprawi, że placek będzie twardy i przesuszony. 

Omlet z białek na słodko - propozycje dodatków 

Tuż po przeniesieniu białek na patelnię, można posypać je cząstkami ulubionych owoców, nadając daniu indywidualnego charakteru. Dobrze sprawdzą się tu wiśnie, borówki czy maliny, ale nawet taki omlet z białek i banana stanie się ulubionym śniadaniem wszystkich, szczególnie najmłodszych. Możesz go posypać też płatkami czekolady. Puszysty omlet podajemy również posypany cukrem pudrem, choć w tej wersji z pewnością nie będzie już taki niskokaloryczny. 

Smaczne omlety z wytrawnymi dodatkami 

Posiekane zioła także idealnie pasują do takiego omleta z białek. Zamiast owoców, dodaj młody szpinak czy też ser feta, które tworzą idealną kompozycję smakową. Nie zapomnij wsypać sól, pieprz czarny i oregano suszone dla większej wyrazistości dania. Świetnie smakuje też omlet z cukinią czy pomidorami. 

Pyszny omlet to idealny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie. Dużą zaletą jest możliwość niemal dowolnego wyboru dodatków, tworząc danie słodkie lub wytrawne, dopasowane do indywidualnych preferencji smakowych. Masę białkową przyrządzisz bardzo prosto, w zaledwie kilka minut, bez znajomości skomplikowanych technik kulinarnych. 

 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8562

> 60 min >60 min
13
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14300

do 60 min 60 min
29
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1344

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1724

do 30 min 30 min
7
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61260

> 60 min >60 min
118
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1073

do 15 min 15 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8562

> 60 min >60 min
13
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14300

do 60 min 60 min
29
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1344

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1724

do 30 min 30 min
7
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61260

> 60 min >60 min
118
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1073

do 15 min 15 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Śniadania
Smaker
Omlet z białek
Autor:
smaker
do 30 min
1-2 osoby

Składniki

  • 6 większych jaj (tylko białka)
  • sól
  • olej rzepakowy
  • opcjonalnie owoce (np. maliny, borówki, porzeczki, wiśnie)
  • opcjonalnie miód, cukier puder i/lub orzechy (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
1

Na początku białka oddziel od żółtek. Białka przełóż do głębszej miski i ubij mikserem wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2

Na dużej patelni podgrzej odrobinę oleju i na dobrze rozgrzany przełóż połowę ubitej piany białkowej. Wyrównaj silikonową łopatką. Zakryj pokrywką i smaż ok. 2 minut.

3

Jeśli masz ochotę, na wierzchu omletu rozłóż owoce (np. wydrylowane wiśnie, porzeczki, maliny, borówki), ostrożnie wciskając je łopatką. Przykryj pokrywką i smaż jeszcze ok. 2 minut.

4

Następnie zsuń omlet na duży talerz, nakryj go patelnią i obróć. Smaż drugą stronę, również pod przykryciem przez ok. dwie minuty.

5

Po upływie czasu ponownie przykryj patelnię talerzem i odwróć, żeby zaserwować omleta stroną z owocami ku górze. Na końcu możesz go skropić miodem, ozdobić orzechami lub ewentualnie cukrem pudrem.

6

Czynności powtórz z pozostałą połową masy białkowej, smażąc drugiego omleta. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki