Ewa_Gotuje

Pogromca fałdek na brzuchu. Z tych owoców przygotujesz pyszne przetwory

Ach owoce! Gdyby tylko można było jeść je na śniadanie, obiad i kolacje, życie byłoby znacznie piękniejsze. Niestety ilość cukrów w nich zawartych i zdrowy rozsądek podpowiadają, by jednak tego nie robić. Nie zmienia to jednak faktu, iż niektóre owoce, bardziej od innych, warto włączyć do swojej diety. Jednym z nich są winogrona.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Winogrona to owoce niepozorne – niezwykle słodkie, chrupiące, doskonale smakujące na zimno. Można zajadać je same bądź robić z nich przetwory czy dodawać do ciast. Im więcej winogron w naszej diecie, tym lepiej. Dietetycy zauważają, że te owoce są naprawdę wartościowe. Sprawdź, dlaczego warto jeść winogrona. 

Sprawdź także: Jedz kilka dziennie. Czarne ziarenka to pogromca cukru, złego cholesterolu i wysokiego ciśnienia

Winogrono – wartości odżywcze 

Zacznijmy od tego, co ma w sobie winogrono. Wartości odżywcze tego owocu z całą pewnością wydadzą wam się interesujące. Pomimo ogromnej słodyczy, winogrona w 100 gramach zawierają tylko 18 gramów węglowodanów. Tłuszcz to zaledwie 0,16 grama, z kolei wartość energetyczna to 69 kcal. Warto zapamiętać, że winogrono to całkiem sporo wapnia, bo aż 10 mg, a także magnezu – 7 mg. Dodatkowo znajdziemy w nich mnóstwo potasu – 191 mg oraz dużo fosforu – 20 mg. Oprócz tego winogrona bogate są w witaminę K, A oraz C, a także kwas foliowy i inne witaminy z grupy B 

Winogrono – właściwości 

Co dobrego kryje winogrono? Właściwości tego owocu mogą was zaskoczyć. Zacznijmy jednak od tego, iż wyróżnić możemy trzy rodzaje winogron: czerwone, białe i zielone. Każde z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i o tym należy pamiętać. Wszystkie rodzaje winogron są jednak skarbnicą zdrowia, a także pyszną przekąską idealną w trakcie dnia.

Czerwone winogrona uznawane są przez dietetyków za najzdrowsze ze wszystkich. Ze względu na naturalne barwniki, które nadają im czerwony kolor, są dużo bogatsze w antyoksydanty. Te substancje to prawdziwy must have w diecie współczesnego zabieganego człowieka. Antyoksydanty umożliwiają neutralizowanie wolnych rodników, które odpowiadają nie tylko za starzenie się organizmu, ale także za rozwój wielu chorób. W tym miażdżycy oraz nowotworów. Przed tworzeniem się blaszki miażdżycowej chroni nas resweratrol – polifenol, który w dużych ilościach znajduje się właśnie w czerwonych winogronach. Wygasza on stany zapalne i działa przeciwnowotworowo.

Resweratrol jest również substancją, która może wspomagać redukowanie masy ciała. Dlatego osoby na diecie z pewnością ucieszą się, że winogrona – pomimo słodyczy i niemałej kaloryczności – mogą znaleźć się w ich menu. Resweratrol poprawia także insulinowrażliwość komórek, co ma niebagatelny wpływ na regulację poziomu glukozy i insuliny. To dobra wiadomość dla osób narażonych na rozwój cukrzycy. Jednak diabetycy nie powinni spożywać winogron w nadmiarze. Pomimo dość niskiego indeksu glikemicznego (IG=45), owoce te zawierają dużo cukru.

Czerwone winogrona to również bogactwo witamin C, E i K. Nie zmienia to jednak faktu, że także zielone i białe winogrona warto włączyć do swojej diety – choć z myślą o zdrowiu i właściwościach antyoksydacyjnych najlepiej sięgać właśnie po odmianę czerwoną. Co jeszcze można powiedzieć o winogronach? Z pewnością to, że są owocami wyjątkowymi – zawierają bowiem jod, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy 

Winogrono – kto powinien jeść? 

W czyjej diecie musi koniecznie zagościć winogrono? Kto powinien jeść te pyszne owoce? Z całą pewnością powinny spożywać je osoby starsze, u których istnieje duże ryzyko rozwoju miażdżycy. Ze względu na duże ilości resweratrolu w czerwonych winogronach, to doskonała przekąska dla osób odchudzających się – jednak w granicach rozsądku. Nie należy jednak z nimi przesadzać przez wzgląd na dużą zawartość cukru. Winogrono będzie idealnym dodatkiem do diety tak naprawdę dla każdego, kto stara się żyć zdrowo i neutralizować działanie wolnych rodników 

Winogrono – kto nie powinien jeść 

Kiedy lepiej zrezygnować z pysznego owocu, jakim jest winogrono? Kto nie powinien jeść tych słodkich i soczystych kuleczek? Jak już wspomnieliśmy, ograniczenie bądź zrezygnowanie z winogron zaleca się osobom cierpiącym na cukrzycę. Wszystko ze względu na fakt, iż zawierają one wiele cukrów prostych, które z łatwością przenikają do krwi. To znaczy także, że muszą unikać ich kobiety w ciąży, u których rozpoznano cukrzycę ciążową. Dodatkowo kobiety w trzecim trymestrze powinny całkowicie zrezygnować z winogron, które mogą zwiększyć ryzyko zwężenia przewodu tętniczego u płodu.

Co można zrobić z winogron? 

 Prawdopodobnie do głowy od razu przychodzi wam wino, które jest jednym z najpopularniejszych winogronowych przetworów. Robienie wina w domowych warunkach nie jest trudne, jednak wymaga odpowiedniego sprzętu, a także wiedzy na ten temat i oczywiście czasu. Jednak winogronowe wino może okazać się niezwykle pyszne, choć zwykle jest dużo mocniejsze od tych, które kupowane są w sklepach. Dodatkowo z winogron powstają takie pyszności, jak nalewki, które również charakteryzują się słodyczą oraz dużą mocą. Co innego można zrobić z winogron? 

Dżemy

Winogrona świetnie sprawdzą się jako składniki dżemów czy konfitur. Wszystko ze względu na ogromną słodycz. Dżem z winogron zrobicie zarówno z winogron czerwonych, jak i białych czy zielonych. Jednak do tego zadania najlepiej sprawdzą się niewielkie winogrona czerwone, które są najzdrowsze i najbogatsze w składniki odżywcze.

Jak zrobić dżem z winogron? Przygotujcie: dwa kilogramy ciemnych winogron oraz kilogram cukru i sok z czterech cytryn. Możecie oczywiście dodać więcej cukru, jednak nie jest to konieczne. Dzięki niewielkiej ilości tego składnika, dżem będzie zdrowszy, a także bardziej kwaskowaty. Owoce umyjcie i zasypcie cukrem, po czym zostawcie je na kilka godzin. W tym czasie puszczą sok. W garnku duście je przez pół godziny, a później przetrzyjcie przez sito, by pozbyć się skórek i pestek. Gotujcie dalej do zgęstnienia, by dodać sok z cytryn. Gotujcie przez kolejne 15 minut i przełóżcie do słoiczków.  

Kompot z winogron

Winogrona to idealny owoc na kompoty – w sam raz na zimę. Robi się go podobnie, co z innych owoców, na przykład wiśni. Zalejcie kilogram winogron (umytych i oczyszczonych) litrem wody i szklanką cukru. Tego ostatniego składnika możecie dodać mniej, jeśli lubicie kompot odrobinę bardziej kwaskowaty. Doprowadźcie całość do wrzenia, a następnie trzymajcie na gazie przez około 15 minut, by owoce zmiękły i puściły sok. Wymieszajcie, odcedźcie i gotowe. Taki kompot możecie zamknąć w słoikach na zimę bądź podać członkom rodziny do obiadu. 

Oczywiście z winogron zrobić można wiele innych przysmaków, chociażby rodzynki (susząc winogrona), galaretkę, konfitury i oczywiście olej z pestek winogron (co nie jest już tak proste). 

Cokolwiek zdecydujecie się przygotować z tych fantastycznych owoców, koniecznie włączcie je do swojej diety, by móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami. Sprawdź, jakie przepisy z użyciem winogron wyczarowali nasi użytkownicy. 

1. Nalewka z winogron

 Nalewka z winogron Zobacz przepis

Nalewka z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jogurtowiec z winogronami

 Jogurtowiec z winogronami Zobacz przepis

Jogurtowiec z winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kompot z winogron

 Kompot z winogron Zobacz przepis

Kompot z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Melasa z winogron

 Melasa z winogron Zobacz przepis

Melasa z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Galaretka z winogron

 Galaretka z winogron Zobacz przepis

Galaretka z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Orientalne winogrona

 Orientalne winogrona Zobacz przepis

Orientalne winogrona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z winogronami

 Sałatka z winogronami Zobacz przepis

Sałatka z winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Nalewka na winogronach

 Nalewka na winogronach Zobacz przepis

Nalewka na winogronach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ciasto z winogronami

 Ciasto z winogronami Zobacz przepis

Ciasto z winogronami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Dżem z winogron

 Dżem z winogron Zobacz przepis

Dżem z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 126

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 880

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0