Spis treści:
- Czarnuszka – charakterystyka
- Czarnuszka – właściwości
- Kto powinien stosować czarnuszkę?
- Czarnuszka – przeciwwskazania
- Do czego stosować czarnuszkę w kuchni?
Czarnuszka, obok maku, sezamu i siemienia lnianego to jedno z najpopularniejszych ziaren, które obecnie dodaje się do pieczywa. Ma charakterystyczny, lekko pikantny smak, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i minerałów. Warto dorzucić ją do codziennych posiłków, a także włączyć do swojej diety olej z czarnuszki. Sprawdź, jakie działanie lecznicze ma czarnuszka, oraz w jaki sposób stosować ją w kuchni.
Sprawdź także: Herbata z tym ziołem rozgrzewa, działa napotnie, ale też koi bóle stawów i brzucha
Czarnuszka – charakterystyka
Lecznicze właściwości czarnuszki doceniali już w starożytnym Egipcie. Roślina ta rośnie w Azji, Afryce, można spotkać ją również w okolicach basenu Morza Śródziemnego, a nawet w Polsce. Powszechnie używana jest w kuchni indyjskiej oraz w kuchni bliskiego wschodu. Swoje miejsce znalazła również w Europie, przez jej pikantny smak bywa wykorzystywana zamiast pieprzu. Czarnuszka znana jest również pod nazwą czarny kminek, w dawnych czasach nazywano ją natomiast „ziarnem Benedykta”.
Czarnuszka należy do rodziny jaskrowatych, osiąga wysokość do 40 cm. Jej kwiaty rosną pojedynczo lub w niewielkich skupiskach, występują w kolorze: niebieskim, białym, żółtym lub zielonkawym. Wydaje owoce w postaci mieszków, w których znajdują się charakterystyczne, czarne, lekko kanciaste nasiona o lekko gorzkim, wyrazistym i pikantnym smaku. To właśnie one używane są w kuchni.
Czarnuszka – właściwości
Nasiona czarnuszki zawierają wiele cennych wartości odżywczych. Znajdziesz w nich: witaminę A, E, witaminy z grupy B, a także minerały takie jak: żelazo, magnez, wapń, cynk, miedź, potas, selen i fosfor. Czarnuszka jest również bogata w aminokwasy, np. fenyloalaninę. Nasiona te to także źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość witamin i minerałów korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów.
Ziarenka czarnuszki oraz olej, który z nich powstaje, świetnie działają na układ krwionośny, pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Co więcej, roślina ta chroni organizm przed miażdżycą i chorobą wieńcową. Pomaga również obniżyć poziom „złego” cholesterolu.
Czarnuszka wykazuje działanie lecznicze także w przypadku układu pokarmowego, warto stosować ją jako profilaktykę choroby wrzodowej. Spożywanie tych nasion pomaga chronić błonę śluzową żołądka.
Ma również działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, grzybobójcze i antybakteryjne. Co więcej, jest antyoksydantem – pomaga w walce z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo. Dodatkowo czarnuszka świetnie sprawdzi się w okresie przeziębień i grypy, ponieważ poprawia odporność organizmu.
Kto powinien stosować czarnuszkę?
Czarnuszka polecana jest osobom, które chorują na cukrzycę. Wykazuje działanie obniżające poziomu glukozy we krwi, co więcej pomaga również wesprzeć wydzielanie insuliny. Nasiona czarnuszki polecane są osobom, które mają problemy z wątrobą oraz nerkami, a także dla astmatyków.
Masz katar? Sięgnij po czarnuszkę, roślina ta pomaga w przypadku występowania uporczywego nieżytu nosa, pomaga łagodzić kichanie i swędzenie. Wspiera organizm w przypadku przeziębienia, dolegliwości górnych dróg oddechowych, kaszlu, a nawet zapalenia oskrzeli.
Olej z czarnuszki polecany jest osobom, które cierpią z reumatoidalnego zapalenia stawów, pomaga łagodzić obrzęki oraz ból. Wpływa również korzystnie na układ nerwowy, wykazuje właściwości antydepresyjne, wspiera pamięć i koncentrację.
Czarnuszka – przeciwwskazania
Chociaż czarnuszka jest bardzo zdrowa, nie wszyscy mogą ją spożywać. Kto powinien unikać czarnuszki? Spożywania czarnuszki może zaszkodzić kobietom w ciąży oraz małym dzieciom. Jeśli występują u ciebie alergie pokarmowe, również warto uważać, ponieważ mogą wystąpić, m.in.: wysypka, nudności, biegunka, oraz obrzęki. Stosowanie czarnuszki odradza się również osobom, które zażywają leki na nadciśnienie oraz te, które działają moczopędnie.
Do czego stosować czarnuszkę w kuchni?
Czarnuszkę z powodzeniem możesz wykorzystać w kuchni. Będzie smacznym dodatkiem do pieczywa, sałatek, zup krem gulaszów, sosów, pieczonych mięs, można dodać ją również do pieczonych lub gotowanych warzyw. Coraz częściej można spotkać produkty z dodatkiem czarnuszki, np. słone przekąski – precle, czy krakersy, sery, bułki i chleb. Czarnuszka jest pikantna, dlatego może stanowić alternatywę dla pieprzu, np. na kanapkach czy w sałatkach.
Sprawdź, jakie przepisy z czarnuszką w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
1. Chrupiące bułki z czarnuszką
Zobacz przepisChrupiące bułki z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Rogaliki z czarnuszką
Zobacz przepisRogaliki z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Długie bułki z czarnuszką
Zobacz przepisDługie bułki z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Żółty ser z czarnuszką
Zobacz przepisŻółty ser z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Chleb pszenny z czarnuszką
Zobacz przepisChleb pszenny z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Gulasz z dynią i czarnuszką
Zobacz przepisGulasz z dynią i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Naleśniki z sałatą i czarnuszką
Zobacz przepisNaleśniki z sałatą i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Faworki z ciasta francuskiego z czarnuszką
Zobacz przepisFaworki z ciasta francuskiego z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Tarta jaglana z porem i czarnuszką
Zobacz przepisTarta jaglana z porem i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Piersi pieczone w cieście francuskim z czarnuszką
Zobacz przepisPiersi pieczone w cieście francuskim z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Chrupiące mini chałki z czarnuszką
Zobacz przepisChrupiące mini chałki z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Rosół zyska lepszy smak i aromat. Jedna zmiana robi wielką różnicę »
Te objawy zdradzą, czy należy już zbijać gorączkę. Większość robi to źle »
Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę »