Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, czarne ziarenka, czyli czarnuszką potrafią wzbogacić niejedno pieczywo. Tym razem dodane do rogalików czynią je jeszcze lepszymi...
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9986
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9003
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6382
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9986
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9003
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6382
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i wsypać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany Odstawić, by zaczyn "ruszył". Następnie wlać pozostałe mleko, maślankę i wodę, wsypać resztę mąki, sól i stopione masło, wyrobić ciasto. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać, aż ciasto podwoi swoja objętość.
Gotowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować. Następnie pokroić na osiem równych trójkątów i zwijać od szerszego końca do środka. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odczekać ok. 10 min.
Następnie posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać czarnuszka. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 20-25 min., do ładnego zrumienienia. Smacznego!