Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, czarne ziarenka, czyli czarnuszką potrafią wzbogacić niejedno pieczywo. Tym razem dodane do rogalików czynią je jeszcze lepszymi...
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182101
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 254
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182101
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 254
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i wsypać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany Odstawić, by zaczyn "ruszył". Następnie wlać pozostałe mleko, maślankę i wodę, wsypać resztę mąki, sól i stopione masło, wyrobić ciasto. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać, aż ciasto podwoi swoja objętość.
Gotowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować. Następnie pokroić na osiem równych trójkątów i zwijać od szerszego końca do środka. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odczekać ok. 10 min.
Następnie posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać czarnuszka. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 20-25 min., do ładnego zrumienienia. Smacznego!