Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, czarne ziarenka, czyli czarnuszką potrafią wzbogacić niejedno pieczywo. Tym razem dodane do rogalików czynią je jeszcze lepszymi...
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13212
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2561
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3707
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4689
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13212
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2561
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3707
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4689
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i wsypać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany Odstawić, by zaczyn "ruszył". Następnie wlać pozostałe mleko, maślankę i wodę, wsypać resztę mąki, sól i stopione masło, wyrobić ciasto. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać, aż ciasto podwoi swoja objętość.
Gotowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować. Następnie pokroić na osiem równych trójkątów i zwijać od szerszego końca do środka. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odczekać ok. 10 min.
Następnie posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać czarnuszka. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 20-25 min., do ładnego zrumienienia. Smacznego!