Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26201
Dodano: 08.02.2018
Odsłon: 4288
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Zaczyn:
mąka pszenna Typ 500 1 szklanka
drożdże świeże 2 g
woda 150 ml
Wykonanie zaczynu:
Z podanych składników przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i ciepłą wodę. Mieszamy do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu gdy zaczyn podwoi swoją objętość.
Gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, wszystkie składniki ciasta właściwego, oraz cały zaczyn.
Z początku wyrabiamy mikserem (hakami) ciasto.
W drugiej fazie ciasto wyrabiamy ręcznie, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, odchodzące od dłoni.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając dłonią w ciasto.
Ciasto dzielimy na 10 równych części.
Podzielone kawałki ciasta przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut żeby ciasto odpoczęło.
Z każdego kawałka formujemy 3 ruloniki. Z trzech ruloników zaplatamy warkocz.
Dokładnie zlepiamy końcówki, zaklejając je pod spód warkocza.
Tak uformowane chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ułożone mini chałki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte mini chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 30 minut bez termoobiegu, grzałki góra - dół.
Mini chałki po 30 minutach pieczenia.
Upieczone mini chałki studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

malina27 20 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Chałeczki są piękne i pewnie pyszne ,ale zaczyn 5 godzin? Odpowiedzi: 2 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 08 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Jak malowane:)))) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 08 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Super "buły", nawet same można by jeść :D Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz