Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mini chałki z czarnuszką, idealne do śniadania czy kolacji. Proste i łatwe w wykonaniu. Z podanego przepisu wychodzi 10 mini chałek, każda o wadze 77 gram. Polecam.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11961
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16479
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5299
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11961
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16479
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5299
Składniki
Zaczyn: mąka pszenna Typ 500 1 szklanka drożdże świeże 2 g woda 150 ml Wykonanie zaczynu: Z podanych składników przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i ciepłą wodę. Mieszamy do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu gdy zaczyn podwoi swoją objętość.
Gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, wszystkie składniki ciasta właściwego, oraz cały zaczyn.
Z początku wyrabiamy mikserem (hakami) ciasto.
W drugiej fazie ciasto wyrabiamy ręcznie, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto musi być elastyczne i gładkie, odchodzące od dłoni.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając dłonią w ciasto.
Ciasto dzielimy na 10 równych części.
Podzielone kawałki ciasta przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut żeby ciasto odpoczęło.
Z każdego kawałka formujemy 3 ruloniki. Z trzech ruloników zaplatamy warkocz.
Dokładnie zlepiamy końcówki, zaklejając je pod spód warkocza.
Tak uformowane chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ułożone mini chałki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte mini chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza 30 minut bez termoobiegu, grzałki góra - dół.
Mini chałki po 30 minutach pieczenia.
Upieczone mini chałki studzimy na kratce.
Smacznego!!!