Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na domowy żółty ser.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182103
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 256
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182103
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 256
Składniki
Ser z mlekiem. W dużym garnku rozdrobnić biały ser za pomocą widelca. Dodać 1 litr mleka i zagotować. Po ok. 5-10 minutach (w zależności od zawartości tłuszczu) ser powinien się zważyć, a resztę garnka powinna wypełnić serwatka. Ser odcedzić i pozostawić na sitku. Resztki serwatki usnąć poprzez wyciskanie sera za pomocą dużej łyżki.
Smażenie. Na patelni rozpuścić 50 g masła. Przełożyć ser z sitka, dodać 2 łyżeczki soli i rozprowadzić po patelni ciągle mieszając. Po 5 minutach ser powinien zmienić konsystencję i zrobić się bardzo plastyczny. Dodać żółtko i szybko rozprowadzić w masie serowej. Doprawić 2 łyżeczkami czarnuszki. Na końcu dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Masa serowa wyraźnie urośnie i zrobi się puszysta. Wymieszać energicznie i przełożyć całość do plastikowego pojemnika. Schłodzić do temperatury pokojowej, a następnie przechowywać w lodówce. Żółty ser w domowym wydaniu zachowuje świeżość do 2 tygodni. W zależności od gatunku białego sera, producenta i zawartości tłuszczu otrzymamy ser o różnej twardości i smaku. Do wykonania tego sera nie jest używana podpuszczka zwierzęca. Polecam sprawdzone, białe sery z Czarnkowa, Piątnicy i Jana.