Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenny upieczony na drożdżach, obficie nasmarowany pomadą i posypany czarnuszką.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 773
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 220
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 163
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 103
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 773
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 220
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 163
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 103
Składniki
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce. Udanego wypieku :)