Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarnuszka to zdrowy dodatek do domowego pieczywa, dlatego taki wypiek zawsze warto samemu wykonać ;)
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 14867
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2889
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3441
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 14867
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2889
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3441
Składniki
Drożdże wymieszać z miodem. Dodać kilka łyżek mąki i ciepłej wody, wymieszać i pozostawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i czarnuszkę, wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie podzielić na równe części ( u mnie 4 szt), uformować długie bułki i przenieść na papier do pieczenia, pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 210 stopni przez ok. 20-30 min. Smacznego!