Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarnuszka to zdrowy dodatek do domowego pieczywa, dlatego taki wypiek zawsze warto samemu wykonać ;)
Polecam.
Odsłon: 1173
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1645
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1121
Polecam.
Odsłon: 1173
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1645
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1121
Składniki
Drożdże wymieszać z miodem. Dodać kilka łyżek mąki i ciepłej wody, wymieszać i pozostawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i czarnuszkę, wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie podzielić na równe części ( u mnie 4 szt), uformować długie bułki i przenieść na papier do pieczenia, pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 210 stopni przez ok. 20-30 min. Smacznego!