Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z dynią i czarnuszką

Gulasz z dynią i czarnuszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7449

Dodano:

Odsłon: 5564

Szybki, prosty gulasz, który zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowany z mięsa wołowego oraz z warzyw: cebuli, dyni, marchewki, ziemniaków i pomidorów. Przyprawiony aromatycznymi ziołami i ostrym ketchupem. Do gulaszu użyłam również przyprawy czarnuszka. Czarnuszka siewna znana już była w starożytności. Ma liczne właściwości zdrowotne.

Składniki

  • 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego)
  • 2 marchewki
  • ćwiartka dyni
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 mięsiste pomidory
  • 2 ziemniaki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka czarnuszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na łyżce mocno rozgrzanego tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek i smażymy chwilę. Całość przekładamy do większego rondelka. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy gorący bulion, mieszamy drewnianą łyżką, by zebrać wszystkie "smaki" mięsa. Bulion przelewamy do mięsa, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem.
    Pomidory blanszujemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Obrane ziemniaki i dynię kroimy w kostkę, marchew kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy dynię, marchew i ziemniaki kilka minut. Przesmażone warzywa i pokrojone pomidory dodajemy do mięsa, gdy jest już prawie miękkie. Pod koniec gotowania gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czarnuszkę i ketchup. Podajemy posypane natką pietruszki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń