Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, prosty gulasz, który zawiera solidną porcję mięsa i warzyw. Gulasz przygotowany z mięsa wołowego oraz z warzyw: cebuli, dyni, marchewki, ziemniaków i pomidorów. Przyprawiony aromatycznymi ziołami i ostrym ketchupem. Do gulaszu użyłam również przyprawy czarnuszka. Czarnuszka siewna znana już była w starożytności. Ma liczne właściwości zdrowotne.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1157
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2886
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 979
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1751
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14741
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1157
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2886
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 979
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1751
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14741
Składniki
Mięso kroimy w kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na łyżce mocno rozgrzanego tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek i smażymy chwilę. Całość przekładamy do większego rondelka. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy gorący bulion, mieszamy drewnianą łyżką, by zebrać wszystkie "smaki" mięsa. Bulion przelewamy do mięsa, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem. Pomidory blanszujemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Obrane ziemniaki i dynię kroimy w kostkę, marchew kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy dynię, marchew i ziemniaki kilka minut. Przesmażone warzywa i pokrojone pomidory dodajemy do mięsa, gdy jest już prawie miękkie. Pod koniec gotowania gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czarnuszkę i ketchup. Podajemy posypane natką pietruszki. SMACZNEGO!