Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z nadzieniem jajeczno-serowym z porem.
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 573
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 58
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 42
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 573
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 58
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 42
Składniki
Składniki na ciasto zarabiamy. Ważne, aby masło było zimne - kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto powinno się połączyć, ale powinno też pozostać kruche. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok pół centymetra. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej blachy. Wykładamy dokładnie blaszkę i odrywamy z boków nadmiar ciasta. jeśli zrobi wam się dziura w cieście, zalepcie ją, po pieczeniu nie będzie nic widać. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.
Pora kroimy na plasterki (można kilka plastrów zostawić do dekoracji), czosnek przeciskamy. Ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jajeczną. Posypujemy czarnuszką i dekorujemy pozostawionymi plasterkami pora. Ja dodałam jeszcze trochę rozmarynu. Pieczemy kolejne 25 minut.
Podajemy na gorąco. Jest pyszna również następnego dnia po podgrzaniu.