Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z nadzieniem jajeczno-serowym z porem.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 113
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 196
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1271
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 503
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 113
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 196
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1271
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 503
Składniki
Składniki na ciasto zarabiamy. Ważne, aby masło było zimne - kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto powinno się połączyć, ale powinno też pozostać kruche. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok pół centymetra. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej blachy. Wykładamy dokładnie blaszkę i odrywamy z boków nadmiar ciasta. jeśli zrobi wam się dziura w cieście, zalepcie ją, po pieczeniu nie będzie nic widać. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.
Pora kroimy na plasterki (można kilka plastrów zostawić do dekoracji), czosnek przeciskamy. Ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jajeczną. Posypujemy czarnuszką i dekorujemy pozostawionymi plasterkami pora. Ja dodałam jeszcze trochę rozmarynu. Pieczemy kolejne 25 minut.
Podajemy na gorąco. Jest pyszna również następnego dnia po podgrzaniu.