Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z nadzieniem jajeczno-serowym z porem.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4974
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29560
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 203
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19124
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 884
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4974
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29560
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 203
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19124
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 884
Składniki
Składniki na ciasto zarabiamy. Ważne, aby masło było zimne - kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto powinno się połączyć, ale powinno też pozostać kruche. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok pół centymetra. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej blachy. Wykładamy dokładnie blaszkę i odrywamy z boków nadmiar ciasta. jeśli zrobi wam się dziura w cieście, zalepcie ją, po pieczeniu nie będzie nic widać. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.
Pora kroimy na plasterki (można kilka plastrów zostawić do dekoracji), czosnek przeciskamy. Ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jajeczną. Posypujemy czarnuszką i dekorujemy pozostawionymi plasterkami pora. Ja dodałam jeszcze trochę rozmarynu. Pieczemy kolejne 25 minut.
Podajemy na gorąco. Jest pyszna również następnego dnia po podgrzaniu.