Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha tarta z nadzieniem jajeczno-serowym z porem.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
Składniki na ciasto zarabiamy. Ważne, aby masło było zimne - kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto powinno się połączyć, ale powinno też pozostać kruche. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok pół centymetra. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej blachy. Wykładamy dokładnie blaszkę i odrywamy z boków nadmiar ciasta. jeśli zrobi wam się dziura w cieście, zalepcie ją, po pieczeniu nie będzie nic widać. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.
Pora kroimy na plasterki (można kilka plastrów zostawić do dekoracji), czosnek przeciskamy. Ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy masę jajeczną. Posypujemy czarnuszką i dekorujemy pozostawionymi plasterkami pora. Ja dodałam jeszcze trochę rozmarynu. Pieczemy kolejne 25 minut.
Podajemy na gorąco. Jest pyszna również następnego dnia po podgrzaniu.