Ewa_Gotuje

Potrafi rozbujać metabolizm i pomóc zrzucić tłuszcz z brzucha. Jak pić białą herbatę?

Herbata to napój, który towarzyszy nam od wieków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej poranka, inni na wzór brytyjski delektują się nią popołudniami. Ceniona jest nie tylko za smak, ale i właściwości prozdrowotne. Dziś przyjrzymy się bliżej jej białej odmianie. Sprawdź, dlaczego i jak pić białą herbatę.

Właściwości białej herbaty | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli lubisz napoje o delikatnym i subtelnym smaku, biała herbata będzie idealnym wyborem dla ciebie. Co ciekawe, regularne picie tego naparu doskonale wpłynie na twój organizm. Warto jednak wiedzieć, jak parzyć i pić białą herbatę, aby w pełni skorzystać z jej zdrowotnego działania. Podpowiemy ci również, kto powinien pić białą herbatę oraz jakie są przeciwskazania do jej stosowania.

Sprawdź także: Kiedy najlepiej pić zieloną herbatę - rano czy wieczorem? Uważaj, bo możesz sobie zaszkodzić!

Co zawiera biała herbata?

Biała herbata przygotowywana jest z delikatnych, młodych listków oraz pąków pochodzących z krzewów herbacianych rośliny zwanej, Camellia sinensis – z rodziny do herbatowatych. Przede wszystkim biała herbata produkowana jest w Chinach. Po zebraniu świeżych listków pozostawia się je do zwiędnięcia, tak by pozbyć się z nich nadmiaru wody. Wówczas przychodzi moment na suszenie, tradycyjnie robiono to rozkładając je na słońcu. Obecnie do tego procesu używa się specjalnych suszarek.

Po zaparzeniu biała herbata ma delikatną, żółto-zieloną barwę, w odróżnieniu od swoich zielonych i czarnych sióstr, wyróżnia ją również mniej intensywny smak i zapach. Co ciekawe, aby przygotować 250-gramowe opakowanie białej herbaty wysokiej jakości, potrzebne jest około 80 000 pąków!

Biała herbata – właściwości

Jakie korzyści płyną z picia białej herbaty? Przede wszystkim stanowi ona bogactwo antyoksydantów, dzięki czemu wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami – chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Co więcej, picie białej herbaty pomaga chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Biała herbata zawiera znacznie więcej polifenoli niż herbata zielona czy czarna. Zawiera katechiny, które wpływają korzystnie na pracę układu krwionośnego oraz chroni organizm przed chorobami serca. Natomiast obecność flawonoidów pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Biała herbata oddziałuje również korzystnie na zdrowie kości, można pić ją profilaktycznie w celu zapobiegania osteoporozie. Oddziałuje także na układ nerwowy, chroniąc go przed chorobami takimi jak Alzheimer czy Parkinson.

Kto powinien pić białą herbatę?

Jeżeli chcesz zrzucić zbędne kilogramy, picie białej herbaty ci w tym pomoże. Nie tylko dlatego, że taki napój nie zawiera kalorii. Ma ona również wpływ na przyspieszenie metabolizmu oraz wspiera spalanie tkanki tłuszczowej.

Po białą herbatę powinny sięgnąć osoby, które chcą zadbać o odporność! Ma ona działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu pomoże chronić organizm przed infekcjami. Dodatkowo korzystnie wpływa na zdrowie jamy ustnej, między innymi pomaga walczyć z próchnicą. Biała herbata ma działanie przeciwzapalne. Można stosować ją również zewnętrznie, jako okład na opuchnięte oczy.

Biała herbata – przeciwwskazania

Picie białej herbaty jest bezpieczne dla większości osób. W dużych ilościach może jednak zaburzać wchłanianie kwasu foliowego, co niekorzystnie może wpłynąć na zdrowie kobiet w ciąży oraz rozwijającego się płodu. Może także powodować zaburzenia wchłaniania żelaza, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób, które mają anemię. Co więcej, warto pamiętać, że mimo delikatnego smaku, biała herbata również ma działanie pobudzające, zawiera teinę, dlatego również nie należy z nią przesadzać.

Jak parzyć i pić białą herbatę?

Jeżeli chcesz przygotować idealną białą herbatę, pamiętaj, by nie zalewać jej wrzątkiem prosto z czajnika. Zalecana temperatura wody powinna wynosić od 80 do 90 stopni. Natomiast czas parzenia to około pięciu minut. Najlepsza biała herbata to taka w postaci suszu, który samodzielnie wsypiemy do zaparzacza lub dzbanka (wówczas należy przecedzić napój przez sitko), aby w pełni docenić jej smak, lepiej unikać mocno zmielonego suszu w torebkach.

Zobacz także:

72 zł za cztery pączki od Magdy Gessler. Zrobiliśmy test i wiemy, czy warto!

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 24

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 262

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1173

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 284

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133459

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5