Ewa_Gotuje

Kiedy najlepiej pić zieloną herbatę - rano czy wieczorem? Uważaj, bo możesz sobie zaszkodzić!

Zielona herbata to popularny napój spożywany przez wiele osób każdego dnia. Znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jednak, aby przyniosła ona pożądane skutki, musimy wiedzieć, jak i kiedy ją stosować. Sprawdź, na co pomaga zielona herbata i kiedy ją pić.

Kiedy najlepiej pić zieloną herbatę - rano czy wieczorem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zielona herbata - właściwości

Zielona herbata to charakterystyczny w smaku, bardzo aromatyczny napój. Gwarantuje on nie tylko doznania smakowe, ale również zawiera bardzo dużo cennych dla zdrowia składników.

Zielona herbata dostarcza między innymi: witamin C, B, E, K, aminokwasów, garbników, cynku, potasu, manganu, fluoru, miedzi i wapnia, polifenoli czy katechinów. Herbata wspomaga nasz organizm w walce z wieloma schorzeniami, a także wspiera różne narządy.

Na co pomaga zielona herbata?

Wykazano, że picie herbaty zielonej pomaga na:

  • nadwagę i otyłość,
  • powikłania cukrzycy,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • układ odpornościowy,
  • choroby układu krążenia,
  • mdłości,
  • zaburzenia trawienne i pokarmowe,
  • choroby układu nerwowego,
  • złe samopoczucie.

Kiedy pić zieloną herbatę - rano czy wieczorem?

Nie ma konkretnych wytycznych, wskazujących na idealną porę na spożywanie zielonej herbaty. Wiadomo jednak, że nie powinno się jej pić na pusty żołądek, ponieważ nawet lekkie śniadanie pomoże pobudzić nasz metabolizm i zwiększyć działanie napoju.

Również nie powinno się pić zielonej herbaty w trakcie jedzenia, ponieważ zawiera ona silne przeciwutleniacze, które zwiększają produkcję kwasu żołądkowego. Najlepiej napój spożywać pół godziny przed lub po jedzeniu.

Nie powinno się również pić zielonej herbaty na dwie, trzy godziny przed planowanym snem, ze względu na zawartą w niej kofeinę. Nie zalecane jest także popijanie leków zieloną herbatą.

Czy zielona herbata podnosi ciśnienie?

Zielona herbata w zalecanej dziennej dawce nie podnosi ciśnienia. Badania wykazują nawet, że dla osób borykających się ze zbyt wysokim ciśnieniem to właśnie zielona herbata jest dobrym wyborem. Okazuje się, że regularne picie zielonej herbaty obniżyło wśród badanych osób ciśnienie krwi o 2 mmHg.

Jednak równocześnie należy podkreślić, że zbyt duża ilość zielonej herbaty szkodzi nie tylko osobom chorym na nadciśnienie, ponieważ każdemu podnosi znacząco ciśnienie. Powoduje skoki ciśnienia tętniczego, które objawiają się bólem głowy, szumem usznym, uczuciem zmęczenia i niepokoju.

Skutki uboczne picia zielonej herbaty

Skutki uboczne spożywania tego napoju pojawiają się zazwyczaj, gdy wypijamy go w zbyt dużej ilości. Oto najpopularniejsze skutki uboczne:

  • nadmierne pobudzenie,
  • kłopoty ze snem,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • drżenie rąk,
  • nasilenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego,
  • problemy z koncentracją,
  • nasilenie nerwicy,
  • rozdrażnienie.

Istotną informacją jest również to, że sole kofeiny z zielonej herbaty są szkodliwe dla kobiet ciężarnych i matek karmiących, dzieci, młodzieży w okresie dojrzewania, a także seniorów.


Zobacz także:

Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »

Co na kolację zamiast kanapek? 4 propozycje na posiłek bez chleba »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 804

15 min
16
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0