Ewa_Gotuje

Reguluje gospodarkę węglowodanami i obniża poziom glukozy. Gorzki melon w kuchni to skarb

Wyglądem przypomina bardziej ogórka, tymczasem należy do dyniowatych, a nazywany jest gorzkim melonem. Choć nie jest jeszcze popularny w Polsce, coraz więcej osób interesuje się jego właściwościami. Gdzie kupić gorzki melon i jakie jest jego zastosowanie w kuchni?

Co to jest gorzki melon? Zastosowanie w kuchni cię zaskoczy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przepękla ogórkowata, balsamka ogórkowata, gorzki melon - owoce rośliny nazywane są naprawdę różnie. Mają jednak cenne dla organizmu wartości odżywcze, które warto poznać. Co więcej, stanowią pyszny kulinarny dodatek do wielu dań. Odkryj zastosowanie w kuchni gorzkiego melona i jego właściwości.

Sprawdź także: Najzdrowsze pasty kanapkowe. Doktor dietetyki podaje wyśmienite przepisy

Gorzki melon (przepękla) - charakterystyka

Gorzki melon to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych, który występuje naturalnie w krajach tropikalnych. Inaczej nazywany przepęklą, posiada cienką wijącą się łodygę, żółtawe kwiaty oraz brodawkowaty owoc z nasionami. Na początku owoce są zielone, natomiast w miarę dojrzewania przybierają żółto-pomarańczową barwę. Osiągają od 20 do 30 cm długości i ważą ok. 800 gramów. Ich miąższ jest wodnisty i chrupiący. W kuchni wykorzystuje się liście i owoce, najczęściej do dań chińskich, tajskich i indyjskich.

Gorzki melon - wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Roślina i jej owoce w wielu krajach stosowane są jako naturalne środki lecznicze, wspierające tradycyjną farmakologię. Wszystko za sprawą bogatych wartości odżywczych gorzkiego melona. Ten jest niskokaloryczny (17 kcal w 100 g) i niesamowicie zdrowy - zawiera m.in. dużą dawkę żelaza, beta-karotenu, wapnia, potasu, fosforu i witamin (A, C i tych z grupy B). To także źródło białka, błonnika pokarmowego i antyoksydantów

Na co pomaga gorzki melon? Przede wszystkim świetnie nawadnia organizm i odmładza wygląd skóry, ponieważ w 94 proc. składa się właśnie z wody. Do właściwości gorzkiego melona zalicza się też działanie przeciwutleniające, antybakteryjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Poprawia profil lipidowy, obniżając zbyt wysoki poziom cholesterolu.  Po owoc powinny jednak sięgać w pierwszej kolejności osoby z wysokim stężeniem glukozy we krwi - według badań pomaga on redukować jej poziom w organizmie. Ponadto, dzięki zawartości błonnika, przyspiesza procesy trawienne i pracę jelit.

Gdzie kupić gorzki melon?

Skoro wiesz już, na co pomaga gorzki melon, pewnie chcesz spróbować coś z niego przygotować. Musisz wiedzieć, że w polskich sklepach jest on raczej trudno dostępny. Najczęściej można go nabyć w aptekach, w postaci proszku lub kapsułek, bardziej jako suplement diety. Czasem jest też składnikiem herbat.

Gdzie kupić gorzki melon, jeśli chcemy nabyć świeży owoc? W większych supermarketach, a na pewno w sklepach internetowych da się zamówić owoc w puszce. To właśnie jego używaj w kuchni do gotowania.

Gorzki melon - zastosowanie w kuchni

Przepękla świetnie wpływa na regulację cukru i profilu lipidowego, więc warto dodać ją, przynajmniej od czasu do czasu, do swojego menu. Jak smakuje owoc? Sama nazwa wskazuje już, że ma gorzki i intensywny smak, umiejący przytłoczyć osoby lubiące łagodne aromaty. Aby odebrać nieco gorzkiego posmaku, można pokroić owoc na małe kawałki i parzyć we wrzątku przez około cztery minuty.

Gorzkiego melona można jeść, nawet gdy jest niedojrzały, na surowo lub po ugotowaniu. Spożywa się również jego młode lub suszone liście i pędy, które stanowią aromatyzujący i zdrowy dodatek do wielu dań.

Jakie jest zastosowanie w kuchni gorzkiego melona? To składnik wywarów, nalewek lub herbatek. Jest też świetnym dodatkiem do omleta, dań typu stir-fry i zup. 

Źródło: Smaker.pl, kuchnieorientu.pl, doz.pl, dietetycy.org.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Jak przechowywać grzyby suszone? Najpierw trzeba dobrze je przygotować »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
5
Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 79

30 min
4
Dodatki Marynata do karkówki z grilla

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...

Odsłon: 88

15 min
4
Sałatki Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najl...

Odsłon: 576

15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0