Ewa_Gotuje

Szaszłyki z piekarnika - idealny pomysł na oryginalny obiad

Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, który zasmakuje całej rodzinie? Weź pod uwagę szaszłyki z piekarnika. Te możesz przygotować w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Są zdrowe, łatwe do przygotowania i smakują po prostu wybornie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Przygotowanie przepysznych szaszłyków jest banalnie proste. Nie jest ci potrzebny grill. W zupełności wystarczy tradycyjny piekarnik, który pomoże przygotować ci obiadową ucztę, albo wieczorną kolację dla znajomych. Sprawdź różne wersje szaszłyków i wybierz swoją ulubioną. 

Sprawdź także: Makłowicz krytykuje leczo z cukinią. Zdradza swój przepis

Szaszłyki z piekarnika - lato przez cały rok 

Dlaczego warto pokusić się o przygotowanie szaszłyków w domu? To tak naprawdę… zatrzymanie lata na cały rok. Szaszłyki kojarzą nam się przede wszystkim z letnim grillowaniem. Uwielbiamy ten smak i bardzo chętnie odtwarzalibyśmy przez cały rok. Wielu osobom wydaje się jednak, że jest to możliwe tylko za pomocą grilla.

Tymczasem szaszłyki z piekarnika mogą smakować równie dobrze. A to oznacza, że możesz je zrobić nawet zimą. Przetestuj różne smaki - do wyboru masz m.in. szaszłyki z indykiem, warzywne i te z karkówki. Opcji jest mnóstwo!

Zobacz: Sałatka z młodych ziemniaków z musztardowym vinegret

Jak piec szaszłyki w piekarniku? 

Czynność ta nie należy do specjalnie trudnych, ale przede wszystkim musisz pamiętać o zamarynowaniu mięsa, najlepiej minimum przez pół godziny. Dlaczego to tak istotne? Chodzi oczywiście o to, aby szaszłyki z piekarnika nie wyszły suche. To bardzo częsty problem, który spotykamy także w przypadku grillowania tego typu przysmaków.

Jak piec szaszłyki w piekarniku? Wybierz opcję z termoobiegiem w dość wysokiej temperaturze - od około 200 do 250 stopni Celsjusza. Wiele zależy od konkretnego przepisu. Jeżeli decydujesz się na mieszane szaszłyki, tj. mięsno-warzywne, to koniecznie nakładaj pokrojone w kostkę warzywa i mięso na przemian. Wybieraj drewniane patyczki, a gotowe szaszłyki kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cały czas pieczenia wynosi niewiele - zazwyczaj jest to około 20-25 minut.

W niektórych przepisach znajdziesz poradę, aby na początku piec szaszłyki około 10 minut bez termoobiegu, to jest w opcji góra-dół. Następny krok to pieczenie w termoobiegu albo na funkcji grill do 10 minut. Trzeba bardzo wnikliwie kontrolować długość pieczenia, aby nie doszło do spalenia szaszłyków. 

Z czego zrobić szaszłyki w piekarniku? 

Tutaj ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Szaszłyki z piekarnika to świetny pomysł na obiad czy kolację ze względu na dowolność ich wykonywania. Możesz wykorzystać tylko mięsne składniki, na przykład ze schabu, indyka czy kurczaka. Możesz zrobić tylko warzywne na przykład z dodatkiem sera albo po prostu mieszać różnego rodzaju przysmaki. Kombinacji smakowych jest tutaj właściwie nieskończenie wiele. Zatem możesz zdecydować się na bardziej zachowawczo rozwiązania albo pokusić się na te bardziej kreatywne. Wszystko zależy od ciebie.

Sprawdź także: Co to jest tempura, czyli kilka słów o japońskiej sztuce przygotowywania dań

Szaszłyki w piekarniku - przepisy 

Przygotuj w domu szaszłyki w piekarniku. Przepisy, które mamy dla ciebie na pewno świetnie się sprawdzą.  

Szaszłyki drobiowe - najlepszy przepis 

Jeżeli chcesz przygotować ten wyjątkowy przysmak w wydaniu mięsnym, to koniecznie sprawdź na początek szaszłyki drobiowe 

Składniki

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 mała papryka czerwona,
  • pół papryki żółtej,
  • pół papryki zielonej,
  • 1 spora cebula,
  • pół łyżeczki oregano suszonego,
  • pół łyżeczki tymianku suszonego,
  • 1/4 łyżeczki suszonej papryki wędzonej,
  • szczypta chili,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Filety z kurczaka pokrój w centymetrową kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Czosnek przeciśnięty przez praskę umieść w misce razem z oliwą z oliwek oraz przyprawami. Wszystko wymieszaj razem z kurczakiem i zostaw na około godzinę. Mięso nabijaj na patyczki na przemian razem z kawałkami papryki oraz cebuli.

Gotowe szaszłyki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 25 minut w trybie góra-dół. Mniej więcej w połowie pieczenia przełóż szaszłyki na drugą stronę. Twój cel to osiągnięcie miękkich warzyw i kruchego mięsa. 

Szaszłyki z indykiem - prosty przepis 

Co powiesz na szaszłyki z indykiem? To nie lada gratka, obok której na pewno nie przejdziesz obojętnie. Sprawdź, czego potrzebujesz: 

Składniki

  • pół kilograma piersi z indyka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z jednej limonki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz,
  • 2 kolorowe papryki,
  • opcjonalnie 1 cukinia.

Piersi z indyka pokrój w dość sporą kostkę. Wymieszaj razem z sokiem z limonki z curry oraz miodem. Nie zapomnij dodać posiekanego czosnku oraz soli i pieprzu. Zwróć uwagę, aby każdy kawałek mięsa został dokładnie obtoczony marynatą. Całość wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Postaraj się, aby mięso przy leżało w marynacie nieco dłużej, najlepiej około godziny.

Szaszłyki piecz w piekarniku nastawionym na 250 stopni z termoobiegiem. Jeżeli twój sprzęt ma opcję grilla, to koniecznie ją włącz. Szaszłyki zrób na bazie drewnianych patyczków. Nadziewaj na przemian warzywa pokrojone w kostkę i mięso. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut. 

Szaszłyki ze schabu - najlepsza receptura 

Teraz czas na szaszłyki ze schabu. Sprawdź potrzebne do ich przygotowania produkty spożywcze:  

Składniki

  • pół kilograma schabu wieprzowego,
  • 1 łyżka gotowej przyprawy do szaszłyków,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół, na przykład pietruszki, szałwii czy lubczyku,
  • pół małej cukinii,
  • pół małego bakłażana,
  • 1 czerwona papryka,
  • kilka pieczarek.

 

Wykonanie: schab pokrój w plastry i rozbij. Przyprawy do szaszłyków, olej, sos sojowy oraz świeże zioła dokładnie przemieszaj, aby uzyskać jednolitą marynatę. Wymieszaj ją ze schabem, aby kawałki mięsa zostały dokładnie nią pokryte.

Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki, bakłażana oraz cukinię w plastry. Warzywa umieść w misce i skrop olejem. Możesz posypać je ulubionymi przyprawami. Zamarynowane mięso pokrój w paski i nabijaj na patyczki do szaszłyków na przemian z kawałkami warzyw. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około pół godziny w termoobiegu. 

Szaszłyki warzywne - sprawdź przepis 

Nie jesz mięsa albo po prostu chcesz spróbować wersji wege? Szaszłyki warzywne okażą się tutaj idealne. 

Składniki

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • garść pieczarek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 cebula,
  • opcjonalnie boczniaki,
  • ulubione zioła (koniecznie papryka wędzona),
  • pieprz i sól,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Warzywa pokrój w kostkę lub na plastry - wedle preferencji. Wrzuć kawałki warzyw do miski, polej olejem i posyp przyprawami. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka albo kilkanaście minut. Nadziej kawałki na patyczki, tak aby szaszłyki były jak najbardziej kolorowe. Piecz je w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze około 200 stopni. Podawaj z sosem czosnkowym i sałatką. 

Szaszłyki z karkówki, drobiowe, a może w wersji wegańskiej? Wszystkie przepisy znajdziesz na Smaker.pl. Zainspiruj się! 

1. Szaszłyki z piekarnika

 Szaszłyki z piekarnika Zobacz przepis

Szaszłyki z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szaszłyki z piekarnika

 Szaszłyki z piekarnika Zobacz przepis

Szaszłyki z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Szaszłyki z piekarnika

 Szaszłyki z piekarnika Zobacz przepis

Jak piec szaszłyki z piekarnika? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dlaczego warto jeździć nad Bałtyk po jod? I jak czerpać go najskuteczniej? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 164

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29887

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 261

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0