Spis treści:
Nie bez powodu tempura kojarzona jest głównie z Japonią - w końcu to tam najczęściej można natknąć się na dania z jej zastosowaniem i to w wielu różnych wariantach. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że wywodzi się ona z innego kraju, czyli z Portugalii. Do Azji sprowadzona została przez portugalskich misjonarzy, którzy przybyli w tamte strony, żeby nawracać mieszkańców Dalekiego Wschodu na chrześcijaństwo.
Co to jest tempura i do czego służy? To nic innego jak sposób przyrządzania potraw polegający na zanurzaniu ich w cieście i smażeniu na głębokim tłuszczu. Jak powstaje domowa tempura? Przepis jest tak prosty, że bez problemu zrealizujesz go w zaciszu własnej kuchni.
Domowa tempura – przepis na ciasto
Aby cieszyć się idealną tempurą, należy skupić się przede wszystkim na panierce. Odpowiednio zrobiona nie będzie chłonęła zbyt dużo tłuszczu. Kluczowym elementem ciasta jest temperatura wody - powinna być ona wręcz lodowata, co pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję.
Do zrobienia ciasta na tempurę potrzebujesz mąki pszennej, wody oraz jajka. Warto dodać do niego również nieco mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, która nada mu jeszcze większej chrupkości.
Wymieszaj mąkę z jajkiem i wodą - nie musi być ono całkowicie pozbawione grudek. W miarę możliwości przygotuj je tuż przed obróbką termiczną. Po obtoczeniu w nim wybranych składników smaż je na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu – najlepszym wyborem będzie olej roślinny.
Zobacz: Liście sałaty w tempurze
Co się nadaje do tempury?
Prawie wszystko! W Japonii oczywiście królują warzywa, ryby i owoce morza, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sięgnąć po mięso, grzyby czy owoce. Co jeszcze nadaje się do tempury? Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Doskonale sprawdzą się tutaj kalmary, krewetki, małże, dynia, bakłażan, szparagi, bataty, papryka i wiele innych pyszności. Przekąski te perfekcyjnie komponują się z rozmaitymi sosami, np. sojowym i tentsuyu.
Tempura – z czym to jeść, czyli receptury z jej zastosowaniem
Skoro już wiesz, co to jest tempura, z czym to jeść i jak podawać, czas poznać kilka ciekawych receptur z jej zastosowaniem. Ogromną zaletą tego typu potraw jest zarówno atrakcyjny smak, jak i ogromna uniwersalność - nadają się one na każdą okazję, zwłaszcza na imprezę w gronie przyjaciół. I to nie tylko tych uwielbiających azjatycką kuchnię.
Krewetki w tempurze
Krewetki w tempurze to absolutny klasyk, jeśli chodzi o japońskie specjały. Przygotujesz je na bazie takich składników jak mąka pszenna i ziemniaczana/kukurydziana, woda, krewetki, olej kokosowy oraz sól.
Pozbaw krewetki pancerzyków, oczyść i dopraw solą. Wlej do miski schłodzoną wodę, dodaj jajko i wysp obie mąki oraz sól - całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej, obtocz owoce morza w mące, a następnie zanurz w cieście i usmaż na głębokim tłuszczu. Po obróbce termicznej odsącz je na ręczniku papierowym i spożywaj z sosem słodko-kwaśnym.
Warzywa w tempurze
Co się nadaje do tempury, jeśli nie krewetki? Twoje ulubione warzywa! Świetnie sprawdzą się tutaj różyczki brokułu i kalafiora, plastry cukinii, słupki marchewki, kawałki papryki oraz krążki cebuli.
Przyrządź ciasto według tradycyjnego przepisu lub skorzystaj ze sklepowej mieszanki. Zanurz w nim wszystkie warzywa i smaż je na głębokim tłuszczu, odsączając je na końcu z jego nadmiaru. Gotowe danie możesz zaserwować z dipem na bazie majonezu, wasabi, czosnku oraz przyprawy curry.
Sprawdź także: Ość z ryby utknęła ci w gardle? Zobacz, co musisz zrobić
Dorsz w tempurze
Masz ochotę na niebanalną rybną potrawę? Postaw na dorsza w tempurze. Jest to idealna opcja na szybki obiad i to nie tylko dla miłośników ryb. Przysmak w tej wersji możesz spożywać solo lub z dodatkiem surówki, ryżu czy ziemniaków.
Aby wyczarować pysznego dorsza w tempurze, musisz zaopatrzyć się w dobrej jakości polędwicę, mąkę pszenną i ziemniaczaną lub kukurydzianą, zimną gazowaną wodę, jajko, sól, pieprz oraz tłuszcz do smażenia, tj. olej kokosowy lub rzepakowy.
Umyj rybę i podziel ją na mniejsze kawałki. Osusz każdy z nich ręcznikiem papierowym i dopraw solą oraz pieprzem. Tuż przed smażeniem przygotuj ciasto. Rozgrzej na patelni olej i umieść na niej porcje dorsza namoczonego w tempurze. Smaż je przez około dwie minuty z każdej strony, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Kalmary w tempurze
Szukasz pomysłów na niebanalną imprezową przekąskę? Wśród nich nie może zabraknąć kalmarów w tempurze. Owoce morza w tym wydaniu świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc mogą stać na stole nawet przez cały wieczór. Na liście produktów niezbędnych do zrobienia tego przysmaku znajdują się krążki kalmarów, jajko, mąka pszenna i ziemniaczana/kukurydziana, sól, zimna gazowana woda oraz olej do smażenia.
Umieść w misce wszystkie komponenty panierki i dokładnie wymieszaj. Osusz krążki kalmarów i oprósz je mąką pszenną, a następnie namocz każdy z nich w cieście i wrzuć na dobrze rozgrzany olej. Gdy nabiorą złocistego koloru, przełóż je na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z sosem słodko-kwaśnym i kawałkami cytryny.
Banan w tempurze
Zastanawiasz się, jak smakują desery, w których główną rolę gra tempura? Z czym to jeść, jeśli najdzie cię ochota na coś słodkiego? Najlepszym wyborem będą banany i to nie tylko ze względu na atrakcyjny smak, ale przede wszystkim mięsistą konsystencję.
Realizację przepisu rozpocznij od przekrojenia owoców na pół i podzielenia każdej połówki na mniejsze kawałki. Namocz je we wcześniej przygotowanym cieście i usmaż na głębokim tłuszczu. Po obróbce termicznej odsącz je z nadmiaru oleju.
Banany w tempurze możesz posypać cukrem pudrem, sezamem lub cynamonem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je w towarzystwie innych owoców, np. brzoskwiń, jabłek czy krążków ananasa.
Grzyby mun w tempurze
Grzyby mun w tempurze to coś, co przypadnie do gustu fanom niebanalnych dań. Za ich wyjątkowym smakiem stoją aromatyczne dodatki, w tym imbir, olej sezamowy oraz papryczka chili. Pozostałe składniki potrawy to grzyby mun, panierka panko, sól i pieprz, produkty na ciasto oraz olej do smażenia.
Namocz grzyby przez 15 minut w wodzie. Imbir zetrzyj na tarce, a papryczkę pokrój w kostkę i dorzuć je do ciasta na tempurę. Rozgrzej na patelni olej kokosowy i sezamowy – umieść na niej grzyby namoczone w cieście i obtoczone w panko. Smaż je z obydwu stron do momentu, aż się zarumienią. Smacznego!
2. Boczniaki w tempurze
Zobacz przepisBoczniaki w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Paluszki surimi w tempurze
Zobacz przepisPaluszki surimi w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Filety śledziowe w tempurze
Zobacz przepisFilety śledziowe w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kalmary w tempurze na ciemnym makaronie
Zobacz przepisKalmary w tempurze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Gdzie rosną grzyby we wrześniu 2022? W polskich lasach zwróć uwagę na te drzewa »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »