Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Ość z ryby utknęła ci w gardle? Zobacz, co musisz zrobić

Karp, łosoś i makrela, tuńczyk, morszczuk i szproty – tak wiele ryb można znaleźć w sklepach i tak wiele sposobów istnieje na to, by je przyrządzić. Ryby to doskonałe źródło białka i kwasów Omega, a co za tym idzie, wartościowy element naszej diety. Jest tylko jeden, maleńki problem. Ości. Zobacz, co robić, gdy ość utknęła w gardle.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chyba każdemu z nas zdarzyło się, że ość, której miało w rybie nie być, znalazła się w tajemniczy sposób w naszym gardle. To nie tylko nieprzyjemne, ale i niebezpieczne. Ość, która utkwiła w podniebieniu, może być powodem do odwiedzenia lekarza. Jak rozpoznać, że ość znajduje się w gardle? Jak poradzić sobie z nią domowymi sposobami? 

Sprawdź także: „Morski kurczak". Tę rybę uwielbiają nawet dzieci

Skąd wiadomo, że ość z ryby utknęła w gardle? 

Problem z ościami nasila się zwłaszcza w okresie zimowym, w czasie wigilii, gdy chętnie zajadamy się karpiem, którego cechą charakterystyczną są spore ości. Jednak ość w gardle może pojawić się podczas każdego obiadu, gdy na talerzu znajduje się nieodpowiednio oczyszczona ryba. Skąd wiadomo, że ość z ryby utknęła w gardle?

Nie zawsze jest to wiadome od razu. Czasami dopiero po przełknięciu któregoś kęsa czy popiciu wody zauważamy, że ból w gardle nasila się podczas przełykania. Kolejnym symptomem, który świadczy o ości w gardle, jest ślinotok. Ból może być lekki bądź bardzo ostry, w zależności od tego, jak duża była ość oraz w jakie miejsce się w biła.

Jeśli znajduje się w podniebieniu, prawdopodobnie będzie widoczna – można zobaczyć ją za pomocą lusterka. Jednak ości najczęściej wbijają się w nasadę języka bądź migdałki, co nie ułatwia przeprowadzenia „operacji” samodzielnie. Czy tylko duże ości są niebezpieczne? Nie. Do szpitali zgłaszają się także ludzie z kilkumilimetrowymi ościami w języku czy podniebieniu, które są trudne do zobaczenia i jeszcze trudniejsze do wyciągnięcia w domu. Nie warto bagatelizować tego problemu i zwracać uwagę na każde kłucie w jamie ustnej, które następuje po zjedzeniu ryby. 

Jak jeść ryby, by ość nie stanęła w gardle? 

Ości nie będą stanowić problemu, jeśli zwrócicie uwagę na to, jak jecie ryby. Przede wszystkim zrezygnujcie z zajadania ryb podczas romantycznej kolacji przy świecach. Kiepsko oświetlony talerz i patrzenie się sobie głęboko w oczy to łatwy sposób na to, by nabawić się przykrości związanych z ościami. Spoglądanie na jedzenie to bardzo istotny element bezpiecznego konsumowania.

Jeśli przygotowujecie rybę, doskonałym sposobem na uniknięcie ości w gardle jest… dokładne sprawdzenie produktu przed upieczeniem czy usmażeniem. Podczas filetowania bądź pozbywania się skóry, delikatnie przejedźcie po mięsie palcami i sprawdźcie, czy wyczuwacie jakieś drobne zgrubienia. Te zgrubienia to ości, które można szybko wyciągnąć z ryby za pomocą pęsety.

Kolejnym sposobem na uniknięcie ości w gardle jest dokładne gryzienie i jedzenie ryby powoli, w małych kawałkach. Nawet jeśli ość się tam znajduje, jedząc rybę uważnie, zauważycie, że coś ostrego znajduje się w waszych ustach. Ości przechodzące dalej, na tył języka czy do migdałków, to zwykle efekt nieuwagi i szybkiego połykania pożywienia.  

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Kto jest najbardziej narażony na połykanie ości? 

Kto jest najbardziej narażony na połykanie ości? Dwie grupy wiekowe – dzieci i osoby starsze. Z tych samych powodów. Dzieci i seniorzy jedzą nieuważnie, a także nierzadko mają problem z dokładnym gryzieniem jedzenia. W momencie, w którym w rybie pojawia się ość, jest ona niewykryta przez język i nie alarmuje jedzącej osoby, że ość należy wyciągnąć (bądź też wypluć kęs).

Niestety u każdego niezależnie od wieku, nieusunięta ość może okazać się poważnym problemem. Często wiąże się ona ze stanem zapalnym, a nawet ropną wydzieliną, bólem i stanem zapalnym, a w skrajnych przypadkach nawet rozprzestrzenieniem się zakażenia i sepsą. Dlatego ość w gardle nie powinna być bagatelizowana.

Sprawdź także: Ryba idealna na dietę. 100 g ma tylko 100 kalorii!

Jak usunąć ość z gardła?

Oliwa z oliwek  

Jak usunąć ość z gardła? Niektórzy radzą, by skorzystać z naturalnego lubrykantu, czyli oliwy z oliwek. Wystarczy połknięcie łyżeczki oliwy, która pokryje wyściółkę gardła, ale również samą ość. Jeśli nie tkwi ona zbyt głęboko, powinna być w ten sposób łatwiejsza do przełknięcia. Istotne jest jednak, by połknąć oliwę delikatnie, pozwalając jej lekko zsunąć się po gardle. Unikanie odruchu przełykania jest tu bardzo istotne. 

Pianki marshmallows, banany, chleb i masło orzechowe nie zadziałają 

Gdy ktoś zadławi się ością, prawdopodobnie szuka informacji w Internecie, jak usunąć ość z gardła. Niestety tam można trafić na przeróżne informacje. Jakie? Zjedzcie pianki marshmallows, najlepiej dużą ilość i połknijcie je szybko. Weźcie duży kęs banana, zagryźcie chlebem z wodą lub nawet chlebem i masłem orzechowym! Wszystkie te rady mogą bardziej zaszkodzić, niż pomóc. Dlaczego?

Wielu lekarzy ostrzega przed jedzeniem w momencie, w którym ość utknęła z tyłu języka, w migdałkach czy gardle lub podniebieniu. Mechanizm połykania polega bowiem na zaciśnięciu mięśni gardła, a to szybka droga do wbicia ości jeszcze głębiej. Język jest kolejnym winowajcą, który może pogorszyć sprawę podczas jedzenia. Jego zadaniem jest bowiem przepchnięcie pokarmu dalej do gardła, a stamtąd z kolei do przełyku.

Jeśli chleb lub pianka nie „wyjmie” ości, istnieje prawdopodobieństwo, że dostanie się ona do przełyku. A to już naprawdę duży problem. Tam bowiem może wbić się w aortę, która znajduje się blisko jamy ustnej. W najgorszym wypadku może to skończyć się wykrwawieniem lub zadławieniem krwią. Dlatego, jeśli macie w gardle ość, nie zagryzajcie jej jedzeniem. To z pewnością nie pomoże. 

Cola, ocet? Nie – wystarczy pęseta i latarka

Jak usunąć ość z gardła? Najlepszym na to sposobem jest nie cola albo ocet, a wyciągnięcie zalegającej ości za pomocą pęsety. Oczywiście samodzielnie jest to trudne do wykonania, dlatego dobrze jest mieć przy sobie kogoś, kto się tym zajmie. Wystarczy poświecić latarką, by zobaczyć, jak największą część wnętrza gardła i delikatnie choć szybko usunąć zalegającą w gardle ość.  

Kiedy iść do lekarza z ością w gardle? 

Nie jest to sytuacja bezpośrednio zagrażająca życiu, jednak może być niebezpieczna. Dlatego, jeśli nie ma przy was nikogo, kto może pomóc w wyciągnięciu ości, a ta jest zbyt daleko, by zrobić to samodzielnie, warto udać się do lekarza. Należy wtedy skorzystać z pomocy podczas dyżuru laryngologicznego. Zgłoście się do specjalisty jak najszybciej, najlepiej jeszcze tego samego dnia. Pamiętajcie, że ość w gardle nie jest powodem, by wybierać się do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego.  

Ość, która utkwiła w gardle, może okazać się naprawdę niebezpieczna. Dlatego nie bagatelizujcie tego problemu. Koniecznie poproście o pomoc drugą osobę bądź udajcie się do laryngologa, który z pewnością wam pomoże.   



Reklama

Zobacz także:

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z odpływu? Domowe sposoby »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajka w wiosennym sosie

Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam smakowite jajka w wiosennym sosie. Taki...

Odsłon: 28

60 min
2
Dania główne Kotlet schabowy

Najzwyklejszy na świecie kotlet schabowy. Mój przepis różni się tym, że przem...

Odsłon: 74

30 min
1
30 min
2

Przepis dnia

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

Odsłon: 587882

>60 min
1193

Polecane artykuły

Informacje Szaszłyki z piekarnika - idealny pomysł na oryginalny obiad

Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, który zasmakuje całej rodzinie? Weź pod uwagę szaszłyki z piekarnika. Te możesz przygotować w wersji mięsnej, j...

0
Informacje Palone masło – jak je przygotować i do czego używać

Palone masło nie kojarzy nam się z niczym przyjemnym. Zupełnie błędnie! Przecież ten składnik stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Znane pod...

0
Informacje Lawenda – właściwości i zastosowanie w kuchni

Lawenda to roślina, która kojarzy się głównie z przemysłem kosmetycznym. Okazuje się jednak, że równie dobrze można wykorzystać ją w kuchni i to na...

0
Informacje 100 g ma tylko 20 kcal. Letnie warzywa nie tylko dla dbających o linię

„W zdrowym ciele zdrowy duch", jak mówi słynne powiedzenie. Zadbaj o swój organizm i dostarcz mu wartościowych warzyw. Patisony są nie tylko niskok...

0