Jak mistrzowsko przyrządzać ryby?

Nie warto pomijać ryb w diecie. Są świetnym źródłem m.in. białka czy kwasów omega. Wiele osób twierdzi jednak, że nie przepada za rybami. Być może to kwestia nieodpowiedniego przyrządzenia pstrąga, dorsza czy karpia. Dzisiaj podpowiadamy, jak przygotować ryby po mistrzowsku, by smakowały idealnie. Będzie pysznie!

Fot. 123RF/Picsel

Większość osób specjalnie nie zastanawia się, jak usmażyć rybę albo np. przygotować ją w piekarniku. Tymczasem warto pochylić się nad tym tematem, gdyż w trakcie wyżej wymienionych czynności łatwo popełnić błędy. Dobrze przyrządzona ryba smakuje wyśmienicie i uwierz - może zasmakować każdemu. Poznaj tajniki jej przygotowania. Podpowiemy też, jak panierować rybę i szybko ją rozmrozić. Do dzieła!

Dlaczego warto jeść ryby?

Warto wprowadzić ryby do swojej diety. Są świetnym źródłem kwasów omega-3, których ciężko doszukać się w innych produktach. Poza tym znajdziemy w nich witaminy A, D, E oraz z grupy B. Ryby są również bogate w białko i składniki mineralne takie jak jod, selen czy żelazo. Jedz ryby dwa lub trzy razy w tygodniu, a na pewno nie pożałujesz. Nie lubisz ryb? Spokojnie, przedstawimy ci tajniki ich przyrządzania. Wówczas na pewno staną się dla ciebie jednym z ulubionych posiłków.

Gotowanie ryb

Przyrządzanie ryb najczęściej kojarzy nam się z pieczeniem czy smażeniem. Bardzo rzadko z gotowaniem. Tymczasem to również bardzo dobra metoda na przygotowanie ryb. Możesz je ugotować w całości, w dzwonkach, ale też np. w postaci filetów czy roladek. O czym na pewno trzeba pamiętać? Ryba powinna być gotowana grzbietem do góry i na małym ogniu. W przeciwnym razie może się rozpaść. Pilnuj też, by temperatura woda nie przekraczała 80 stopni Celsjusza.

Inaczej jest w przypadku ryby w kawałkach. Wówczas trzeba zwiększyć ogień. Efektem będzie bardziej jędrna, a co za tym idzie, smaczniejsza ryba.

Jeżeli chcesz nadać rybie jeszcze więcej aromatu, ugotuj ją w wywarze jarzynowym z dodatkiem ulubionych ziół. Dolej też trochę octu i soku z cytryny (łyżeczka octu lub soku na litr wody). To bardzo dobra metoda na przyrządzanie przede wszystkim ryb morskich.

Do ugotowanej ryby podaj ziemniaczki, ryż, surówki i przede wszystkim sosy. Sprawdzą się zarówno te gorące, jak i zimne. Co powiesz na sos holenderski, pieczarkowy, albo tatarski? Będą pasować wyśmienicie!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak usmażyć rybę?

Smażenie to również bardzo popularny sposób na przyrządzanie ryb. Jak zrobić to poprawnie, by przyrządzona ryba rozpływała się w ustach? Przede wszystkim dobierz odpowiedni produkt do smażenia. W przypadku ryb sprawdzą się olej rzepakowy lub masło klarowane. Te rodzaje tłuszczu mają dość neutralny smak, więc nie zdominują ryby. Masło klarowane nie spali się w wysokiej temperaturze. Dzięki niemu ryba zyskuje też pyszny, maślany smak. Pamiętaj, aby przed położeniem ryby na patelnię dobrze ją rozgrzać. Jeżeli tego nie zrobisz, może mocno przywrzeć do patelni. Rybę smaż z każdej ze stron po około pięć minut.

Ile piec rybę w piekarniku?

Kolejny świetny sposób na przyrządzenie ryb to pieczenie w piekarniku. Którą część ryby najlepiej poddać procesowi pieczenia? Piec możesz filety, ale też całą rybę. Możesz ją też faszerować ulubionymi składnikami, np. pieczarkami z dodatkiem świeżych ziół. Pieczona ryba to świetna alternatywa dla przygotowywanego w ten sposób kurczaka. Można ją bowiem przyrządzić o wiele szybciej. Jak się do tego zabrać? Tradycyjnie najpierw trzeba rybę oczyścić, a potem przeciąć ją wzdłuż. Do środka włóż ulubiony farsz, nie zapominając o soku z cytryny i czosnku. W przypadku bardzo grubego egzemplarza obsmaż go z dwóch stron. Teraz owiń rybę w folię aluminiową. Ile piec rybę w piekarniku? Wystarczy około 15-20 minut w 200 stopniach (wcześniej należy rozgrzać piekarnik). Najwygodniej upiec rybę w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Ryba nie będzie się rozpadać i będzie można ją sprawnie wyłożyć na stół. Z czym podawać rybę pieczoną? Oczywiście sprawdzą się tu frytki lub ziemniaki, smaczne surówka i sosy. Tym razem postaw na majonezowy, ostry pomidorowy albo ziołowy pycha!

Jak zrobić pstrąga w piekarniku?

Często pieczoną rybą jest pstrąg. Nic dziwnego - jest bardzo pyszny i zdrowy. Jak zrobić pstrąga w piekarniku? To proste! Do przygotowania pysznego i wykwintnego dania wystarczą ci cztery pstrągi, cytryna, natka pietruszki, pieprz, sól i trochę oliwy. Rybę wypatrosz i umyj dokładnie pod zimną wodą (nie tylko z wierzchu, ale też w środku). Następnie natrzyj pstrąga oliwą i posyp go przyprawami. Do środka włóż plastry cytryny i natkę pietruszki. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Sprawdź inne przepisy na pieczonego pstrąga na Smaker.pl

Jak przyrządzić łososia?

Łosoś to jedna z ulubionych ryb Polaków. Jak przyrządzić łososia, by był pyszny, soczysty i aromatyczny? Wykorzystaj piekarnik albo patelnię. W tej pierwszej opcji najpierw wypłucz rybę (filet) w zimnej wodzie. Następnie wyciągnij ości (ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa), osusz. Wyłóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Natrzyj rybę oliwą, dodaj sól i pieprz. Posyp też łososia ulubionymi przyprawami. Całość skrop sokiem z cytryny. Piecz około 25 minut w 200 stopniach. Uważaj, aby nie trzymać jej za długo w piekarniku. Grozi to jej wysuszeniem i niestety utratą smaku. Przed zjedzeniem upieczonego łososia warto jeszcze raz skropić sokiem z cytryny.

Czym przyprawić rybę, aby była aromatyczna?

Zastanawiasz się, czym przyprawić rybę, aby poprawić jej smak? Podstawowe przyprawy w tym przypadku to pieprz i sól. Spokojnie możesz jednak dodać to, co lubisz - paprykę, zioła prowansalskie, majeranek, oregano. Testuj i sprawdzaj, co najbardziej przypada do gustu tobie i twoim bliskim. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ilością przypraw - w ten sposób możesz bowiem stłumić prawdziwy aromat ryby. A nie chodzi o to, by całkiem go przykryć. Umiar przede wszystkim!

Jak panierować rybę?

Ryba w panierce to zawsze świetny wybór na obiad. Możesz przygotować ją szybko i masz pewność, że posmakuje wszystkim domownikom. Przed panierowaniem dokładnie oczyść rybę i wyfiletuj ją. Możesz też kupić gotowe filety. Na jednym talerzu wymieszaj jajko z odrobiną zimnego mleka. Maczaj w nim kawałki ryby, a następnie panieruj je w mące lub bułce tartej. Potem smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Zobacz: Rybne finger food z pstrąga

Jak szybko rozmrozić rybę?

Zapomniałeś rozmrozić rybę, a obiad trzeba podać niemal za chwilę? Spokojnie. Dowiedz się, jak szybko rozmrozić rybę. Włóż zamrożoną rybę pod bieżącą wodę - najpierw zimną, a potem letnią. Gdy zacznie odmarzać, możesz ją dalej moczyć, albo odłożyć na bok, wcześniej posypując solą. Potem możesz włożyć rybę do zimnego piekarnika i go włączyć. Rozmrozi się wraz z nagrzewaniem piekarnika.

Jeżeli chcesz rozmrozić filety ryby, to wyjmij je z zamrażarki i umieść w misce z mlekiem lub wodą (temperatura letnia). Gdy lekko odmarznie, wyjmij, posól i odstaw na talerzyk do lodówki.

Jaka surówka do ryby?

Jak ryba, to i ziemniaki i oczywiście surówka. Jaka surówka do ryby okaże się najlepsza? Polecamy szczególnie tę z kiszonej kapusty. Pasuje idealnie! Spokojnie sprawdzą się też inne surówkowe klasyki - marchewka z jabłkiem lub chrzanem czy buraczki.

 

Sprawdź przepisy na surówki z kiszonej kapusty

 

Udanego gotowania i smacznego! Niech ryba gości na twoim stole jak najczęściej. Możesz zainspirować się poniższymi przepisami na pyszne rybne obiady:

1. Ryba po syczuańsku

Ryba po syczuańsku

Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jak przyrządzić rybę? Ryba po syczuańsku

 

2. Aromatyczna ryba pieczona

Aromatyczna ryba pieczona

Fot. Luw78 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jak przyrządzić rybę? Ryba pieczona

 

3. Cytrynowa ryba

Cytrynowa ryba

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jak przyrządzić rybę? Ryba w panierce

 

4. Ryba z grilla

Ryba z grilla

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jak przyrządzić rybę? Ryba z grilla

 

5. Pieczona ryba

Pieczona ryba

Fot. SmakowiteDania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jak przyrządzić rybę? Ryba pieczona

 

6. Ryba czosnkowa

Ryba czosnkowa

Fot. Nemezja na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jak przyrządzić rybę? Ryba z czosnkiem


7. Ryba z piekarnika

Ryba z piekarnika

Fot. Marianna1289 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jak przyrządzić rybę? Ryba pieczona


8. Ryba w cieście

Ryba w cieście

Fot. Antena28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Jak przyrządzić rybę? Ryba w cieście

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami.

Upiekłam kolejne ciasto kruche ze śliwkami. Ciasto jest tak smaczne że na jed...

Odsłon: 3850

60 min
13
Desery Szarlotka

Pyszne jesienne ciasto na kruchym spodzie z nutką cynamonu

Odsłon: 751

30 min
4
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 267

30 min
2
Dania główne Karkówka w leśnych grzybach

Sezon grzybkowy w pełni wiec grzechem by było gdyby nie skorzystać z darów na...

Odsłon: 162

60 min
3
30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

5
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6