Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 4583

Dodano:

Odsłon: 1150

Prosty i pyszny przepis na rybę z grilla po indyjsku.

Składniki

  • 1 sprawiona i oczyszczona ryba np. makrela, dorada, pstrąg
  • 1 i 1/2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1/2 -1 łyżeczka mielonego chili (dostosować do smaku, jednak ryba ta powinna być pikantna)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska do smaku
  • dodatkowo:
  • kawałki cytryny
  • kilka ząbków czosnku
  • 1-2 niewielkie papryczki chili zielone lub czerwone
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry
  • kilka listków limonki kaffir (ewentualnie)
  • Garam Masala do wsypania do grilla podczas pieczenia ryby
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba z grilla

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, kurkumę, chili, sól morską oraz pastę czosnkowo-imbirową.

  2. Oczyszczoną i umytą makrelę wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha.
    Ostrym nożem zrobić ukośne nacięcia

  3. Przygotowaną rybę natrzeć starannie marynatą, do środka włożyć kawałki cytryny, papryczki chili, kolendrę, czosnek i odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

  4. Rozgrzać grill.
    Rybę wyjąc z lodówki. Zawinąć w folię aluminiową albo włożyć do specjalnego kosza do grillowania ryb. Rybę można skropić dodatkowo oliwą, wsypać na węgle Garam Masala (przyprawą tą można także posypać rybę podczas grillowania).
    Makrelę grillować 8-10 minut z każdej strony, aż będzie gotowa.

    Miłego gotowania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń