Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona ryba z dodatkiem duszonych warzyw: marchewki i pora to znakomita propozycja na piątkowy obiad. To takie danie dwa w jednym, ponieważ ryba pieczona jest razem z warzywami, które są idealnym dodatkiem i nie trzeba podawać jej z surówką, za można ją serwować z ziemniakami lub ryżem. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 324
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1582
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 324
Składniki
Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jasne części pora kroimy w plastry.
Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, krótko podsmażamy startą marchew i pokrojonego pora, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą już lekko podduszone doprawiamy je odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, po czym zdejmujemy z ognia.
Do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy przyprawę do ryb i wszystko dokładnie mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy podduszone warzywa i dokładnie je rozprowadzamy. Na warzywach układamy filety rybne a następnie polewamy je wcześniej przygotowaną śmietaną. Danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C. około 30-35 minut. Tak przygotowaną rybę posypujemy posiekaną zieleniną.