Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powodzeniem też mogą posłużyć za samodzielny posiłek. Wówczas podaj je z ulubionym sosem i lekką sałatką warzywną.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 908
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9118
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Możesz też wykorzystać te, które zostały ci z poprzedniego obiadu. Postaraj się użyć ziemniaków typu C, ewentualnie B, czyli z wysoką zawartością skrobi.
Rozgnieć ugotowane ziemniaki na purée – przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub użyj tłuczka.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Dodaj do ziemniaków podsmażoną cebulę, rozkłócone jajko, natkę pietruszki i kminek. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę.
Dodaj stopniowo skrobię ziemniaczaną. Masa powinna uzyskać na tyle zwartą konsystencję, by dało się z niej formować kolety. Wyreguluj gęstość masy ilością skrobi.
Dopraw masę ziemniaczaną do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy ziemniaczanej kotlety (około 6 sztuk). Obtocz je w bułce tartej.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Partiami usmaż na nim kotlety ziemniaczane – około 3-4 minuty po każdej ze stron.
Usmażone kotlety odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.