Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powodzeniem też mogą posłużyć za samodzielny posiłek. Wówczas podaj je z ulubionym sosem i lekką sałatką warzywną.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 897
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12712
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1007
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 897
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12712
Składniki
Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Możesz też wykorzystać te, które zostały ci z poprzedniego obiadu. Postaraj się użyć ziemniaków typu C, ewentualnie B, czyli z wysoką zawartością skrobi.
Rozgnieć ugotowane ziemniaki na purée – przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub użyj tłuczka.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
Dodaj do ziemniaków podsmażoną cebulę, rozkłócone jajko, natkę pietruszki i kminek. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę.
Dodaj stopniowo skrobię ziemniaczaną. Masa powinna uzyskać na tyle zwartą konsystencję, by dało się z niej formować kolety. Wyreguluj gęstość masy ilością skrobi.
Dopraw masę ziemniaczaną do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy ziemniaczanej kotlety (około 6 sztuk). Obtocz je w bułce tartej.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Partiami usmaż na nim kotlety ziemniaczane – około 3-4 minuty po każdej ze stron.
Usmażone kotlety odkładaj na arkusz ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.