Ryba idealna na dietę. 100 g ma tylko 100 kalorii!

Polacy coraz chętniej jedzą ryby i to już nie tylko na obiad. Świadomie wybierają te gatunki, które dostarczą organizmowi zdrowe tłuszcze i cenne mikroelementy. Nie wszyscy znają jednak bardzo niskokaloryczną rybę, polecaną szczególnie odchudzającym się osobom. Odkryj, czy zębacz smugowy jest zdrowy i jakie ma wartości odżywcze.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Dorsz, łosoś, śledź czy mintaj to ryby, które są bardzo popularne wśród Polaków. Od kilku lat większym zainteresowaniem cieszy się też m.in. miruna, która charakteryzuje się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Niewiele osób wie jednak o zębaczu smugowym. Ten gatunek ryby jest szczególnie polecany wszystkim osobom chcącym zrzucić kilka kilogramów. Poznaj wartości odżywcze tego okazu i dowiedz się, jak przyrządzić zębacza

Sprawdź także: Czy warto jeść mirunę? Odkryj właściwości tej ryby

Zębacz smugowy - co to za ryba?

Zębacz smugowy, inaczej nazywany też zębaczem pasiastym lub pospolitym oraz wilkiem morskim, to stosunkowo nowa ryba na polskich stołach. To słonowodny gatunek z rodziny okoniokształtnych, który osiąga od 50 do nawet 150 cm długości. Występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego, ale jest też spotykany w Bałtyku. 

Najczęściej ma szaroniebieskie zabarwienie, ale występują również okazy czarne lub brązowe. Swoją nazwę zębacz smugowy/pasiasty zawdzięcza ciemnym pasom biegnącym aż do płetwy grzbietowej oraz silnej szczęce z występującymi zębami, które służą do żywienia się krabami i jeżowcami. 

Zobacz: Pstrąg z ziołami i salsą verde​

Jakie wartości odżywcze ma zębacz smugowy?

Mięso zębacza smugowego jest jędrne, delikatne i ma biały kolor. Ze względu na swój pyszny smak i niską kaloryczność zyskuje coraz większe zainteresowanie na całym świecie. Czy zębacz smugowy jest zdrowy? Tak, wpływa on pozytywnie na ludzki organizm. Wszystko dzięki jego wartościom odżywczym.

Podobnie jak większość zdrowych i polecanych w diecie ryb, gatunek ten jest bogaty w kwasy omega-3, a także witaminy (A, B, D i E). To cenne źródło białka, jodu i wapnia. Zębaczem powinny zainteresować się wszystkie osoby dbające o linię - nie tylko dostarczy wartościowych mikroelementów, ale pozwoli też w utrzymaniu zdrowej sylwetki. Jest to ryba niskokaloryczna. W 100 gramach znajduje się tylko 100 kcal.

Sprawdź także: Możesz go jeść bez ograniczeń. Odkryj makaron 0 kalorii

Jak przyrządzić zębacza smugowego?

Zębacza można przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej zapieka się go w piekarniku albo panieruje. Warto jednak pamiętać, że ryba ta ma delikatne mięso, które pod wpływem długotrwałego pieczenia stanie się twarde i suche. 

Najlepiej więc piec ją w piekarniku krótko i koniecznie z dodatkiem płynnej marynaty. Świetnie sprawdzi się np. orzeźwiający smak limonki albo ziołowe masło. Po rozmrożeniu warto skropić ją cytryną i pozostawić na chwilę w soku, aby nabrała soczystości.

Jak jeszcze przyrządzić zębacza? Na patelni! Smaż ją krótko, koniecznie na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uważaj, bo zębacz lubi się szybko przypalać. Jeśli chcesz ją panierować, obtocz rybę w bułce tartej i jajku. Dzięki temu nie rozpadnie się podczas smażenia. 

Ryba po pieczeniu lub smażeniu ma maślaną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach.

Najlepsze przepisy na zębacza smugowego

Chcesz poznać pyszny i prosty przepis na zębacza smugowego pieczonego? Już ci go podsuwamy. Przygotuj następujące składniki: 

Składniki

  • 4 szt. filetów z zębacza smugowego (ok. 800 g),
  • 3 szalotki,
  • 3 duże limonki,
  • 70 g masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

W garnku rozpuść masło i pozostaw do wystudzenia. Zębacza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do chłodniejszego masła wciśnij sok z dwóch limonek, wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem według uznania. Szalotkę pokrój w cienkie pióra i dodaj do tworzonej marynaty. 

Wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Na blaszce ułóż filety i polej przygotowaną wcześniej marynatą z limonki, szalotki i przypraw. Posiekaj szczypiorek i obsyp nim rybę. Skrój pozostałą limonkę i ułóż plastry na mięsie. Blachę włóż do piekarnika i piecz całość przez 15 minut. Twój zębacz w cytrusowej marynacie jest już gotowy!

Poznaj również sprawdzone przepisy naszych użytkowników na zębacza smugowego:

Zębacz smugowy pieczony

 Zębacz smugowy pieczony Zobacz przepis

Jak przyrządzić zębacza smugowego? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rybne curry z zębaczem

 Rybne curry z zębaczem Zobacz przepis

Jak przyrządzić zębacza? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Czego nie pić na pusty żołądek? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Moja fantazja

Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...

Odsłon: 215

30 min
7
Desery Ciasto arbuz

Przepis na ciasto szpinakowe z kremem i galaretką.

Odsłon: 112

>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dania główne Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu

Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...

Odsłon: 26

15 min
2
15 min
5
Zupy Botwinka z białą fasolą

Trochę inna wersja botwinki , tym razem z białą fasolą , która może nam zastą...

Odsłon: 111

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje 454. odcinek programu Ewa Gotuje

W ostatnim odcinku sezonu programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieliła się z widzami przepisem na zielony barszcz ukraiński, kremowe risotto z kurc...

0
Ewa gotuje Sezonowa kuchnia u Ewy Wachowicz

W sobotnim odcinku sezonu Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na fantastyczny barszcz pełen różnej zieleniny. Dodatkowo pokazała, jak...

0
Wideo Szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami

Białe szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami to wspaniała przekąska, którą zajadać możesz tak naprawdę tylko wiosną. Wtedy kupisz niemrożone, a...

0
Wideo Koktajl z natką pietruszki. Prawdziwa skarbnica witamin

Natka pietruszki to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Pasuje jako dodatek praktycznie do wszystkiego, a jej właściwości są naprawdę cenne. To j...

0