Chcesz schudnąć? Na obiad zacznij jeść tę rybę! 100 g ma tylko 100 kalorii!

Chuda ryba to danie, które powinno znaleźć się w menu, każdej osoby, która chce zrzucić zbędne kilogramy. Można przygotować ją na parze, udusić w potrawce, upiec w piekarniku lub na grillu. Wystarczą przyprawy, sok z cytryny oraz warzywne dodatki, aby wyczarować posiłek, który będzie nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny. Dziś przyjrzymy się bliżej rybie zwanej zębaczem smugowym. Sprawdź, jakie ma właściwości odżywcze oraz jak przyrządzić zębacza smugowego, aby był pyszny i delikatny.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dorsz, łosoś, śledź czy mintaj to ryby, które są bardzo popularne wśród Polaków. Od kilku lat większym zainteresowaniem cieszy się też m.in. miruna, która charakteryzuje się szeregiem prozdrowotnych właściwości. Niewiele osób wie jednak o zębaczu smugowym. Ten gatunek ryby jest szczególnie polecany wszystkim osobom chcącym zrzucić kilka kilogramów. Poznaj wartości odżywcze tego okazu i dowiedz się, jak przyrządzić zębacza

Sprawdź także: Czy warto jeść mirunę? Odkryj właściwości tej ryby

Zębacz smugowy - co to za ryba?

Zębacz smugowy, inaczej nazywany też zębaczem pasiastym lub pospolitym oraz wilkiem morskim, to stosunkowo nowa ryba na polskich stołach. To słonowodny gatunek z rodziny okoniokształtnych, który osiąga od 50 do nawet 150 cm długości. Występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego, ale jest też spotykany w Bałtyku. 

Najczęściej ma szaroniebieskie zabarwienie, ale występują również okazy czarne lub brązowe. Swoją nazwę zębacz smugowy/pasiasty zawdzięcza ciemnym pasom biegnącym aż do płetwy grzbietowej oraz silnej szczęce z występującymi zębami, które służą do żywienia się krabami i jeżowcami. 

Zobacz: Pstrąg z ziołami i salsą verde​

Jakie wartości odżywcze ma zębacz smugowy?

Mięso zębacza smugowego jest jędrne, delikatne i ma biały kolor. Ze względu na swój pyszny smak i niską kaloryczność zyskuje coraz większe zainteresowanie na całym świecie. Czy zębacz smugowy jest zdrowy? Tak, wpływa on pozytywnie na ludzki organizm. Wszystko dzięki jego wartościom odżywczym.

Podobnie jak większość zdrowych i polecanych w diecie ryb, gatunek ten jest bogaty w kwasy omega-3, a także witaminy (A, B, D i E). To cenne źródło białka, jodu i wapnia. Zębaczem powinny zainteresować się wszystkie osoby dbające o linię - nie tylko dostarczy wartościowych mikroelementów, ale pozwoli też w utrzymaniu zdrowej sylwetki. Jest to ryba niskokaloryczna. W 100 gramach znajduje się tylko 100 kcal.

Sprawdź także: Możesz go jeść bez ograniczeń. Odkryj makaron 0 kalorii

Jak przyrządzić zębacza smugowego?

Zębacza można przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej zapieka się go w piekarniku albo panieruje. Warto jednak pamiętać, że ryba ta ma delikatne mięso, które pod wpływem długotrwałego pieczenia stanie się twarde i suche. 

Najlepiej więc piec ją w piekarniku krótko i koniecznie z dodatkiem płynnej marynaty. Świetnie sprawdzi się np. orzeźwiający smak limonki albo ziołowe masło. Po rozmrożeniu warto skropić ją cytryną i pozostawić na chwilę w soku, aby nabrała soczystości.

Jak jeszcze przyrządzić zębacza? Na patelni! Smaż ją krótko, koniecznie na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uważaj, bo zębacz lubi się szybko przypalać. Jeśli chcesz ją panierować, obtocz rybę w bułce tartej i jajku. Dzięki temu nie rozpadnie się podczas smażenia. 

Ryba po pieczeniu lub smażeniu ma maślaną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach.

Najlepsze przepisy na zębacza smugowego

Chcesz poznać pyszny i prosty przepis na zębacza smugowego pieczonego? Już ci go podsuwamy. Przygotuj następujące składniki: 

Składniki

  • 4 szt. filetów z zębacza smugowego (ok. 800 g),
  • 3 szalotki,
  • 3 duże limonki,
  • 70 g masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz.

W garnku rozpuść masło i pozostaw do wystudzenia. Zębacza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do chłodniejszego masła wciśnij sok z dwóch limonek, wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem według uznania. Szalotkę pokrój w cienkie pióra i dodaj do tworzonej marynaty. 

Wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Na blaszce ułóż filety i polej przygotowaną wcześniej marynatą z limonki, szalotki i przypraw. Posiekaj szczypiorek i obsyp nim rybę. Skrój pozostałą limonkę i ułóż plastry na mięsie. Blachę włóż do piekarnika i piecz całość przez 15 minut. Twój zębacz w cytrusowej marynacie jest już gotowy!

Poznaj również sprawdzone przepisy naszych użytkowników na smaczną rybę:

1. Zębacz smugowy pieczony

 Zębacz smugowy pieczony Zobacz przepis

Jak przyrządzić zębacza smugowego? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Rybne curry z zębaczem

 Rybne curry z zębaczem Zobacz przepis

Jak przyrządzić zębacza? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ryba w pieczarkach

 Ryba w pieczarkach Zobacz przepis

Ryba w pieczarkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ryba po grecku

 Ryba po grecku Zobacz przepis

Ryba po grecku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sznycelki z ryby

 Sznycelki z ryby Zobacz przepis

Sznycelki z ryby / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ryba ze szpinakiem

 Ryba ze szpinakiem Zobacz przepis

Ryba ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ryba pieczona w ajwarze

 Ryba pieczona w ajwarze Zobacz przepis

Ryba pieczona w ajwarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Ryba pieczona z jarzynami

 Ryba pieczona z jarzynami Zobacz przepis

Ryba pieczona z jarzynami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Aromatyczna ryba pieczona

 Aromatyczna ryba pieczona Zobacz przepis

Aromatyczna ryba pieczona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Ryba pieczona z warzywami

 Ryba pieczona z warzywami Zobacz przepis

Ryba pieczona z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Ryba pieczona po libańsku

 Ryba pieczona po libańsku Zobacz przepis

Ryba pieczona po libańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Ryba pieczona w papilotach

 Ryba pieczona w papilotach Zobacz przepis

Ryba pieczona w papilotach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3