Z tego artykułu dowiesz się:
- Co to jest miruna?
- Czy warto jeść mirunę?
- Jakie są właściwości odżywcze miruny?
- Z czym podać mirunę? (przepisy)
Coraz więcej Polaków chętnie kupuje ryby, już nie tylko na piątkowy obiad. Są one źródłem cennego białka i zdrowych tłuszczów. Świetnie smakują, są sycące i bardzo uniwersalne w kuchni. Można je przyrządzić na wiele sposobów - upiec, usmażyć czy przygotować na parze.
Jedną z najzdrowszych ryb na świecie jest miruna. Sprawdź, czy faktycznie warto ją jeść i jakie odżywcze składniki dostarcza organizmowi.
Sprawdź także: Ryba na piątkowy obiad - przepis
Co to jest miruna?
Miruna, inaczej zwana też buławnikiem, jest rybą z rodziny dorszokształtnych i morszczukowatych. Występuje w głębokich wodach Nowej Zelandii, wokół południowej Australii, a także u wybrzeży Pacyfiku i Atlantyku w Ameryce Południowej.
Ryba posiada długie, smukłe ciało z niebiesko-zielonymi łuskami, dużymi oczami i wystającą szczęką. Mięso miruny ma białą barwę, jest soczyste, kruche i łatwe w obróbce kulinarnej. Najczęściej można ją kupić w formie gotowych filetów.
Czy warto jeść mirunę?
Jeśli zastanawiałeś się, czy warto jeść mirunę, to odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Staje się ona coraz bardziej popularna w Europie. Zachwyca swoim delikatnym smakiem, ale czym jeszcze wyróżnia się na tle innych ryb?
Zawiera wiele wartościowych mikroelementów, niezwykle ważnych do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Ponadto, w przeciwieństwie do innych dostępnych ryb, nie cechuje się wysoką zawartością rtęci, więc jest bezpieczna również dla kobiet w ciąży.
Ze względu na składniki odżywcze, a dokładnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, polecana jest w profilaktyce chorób układu krążenia czy miażdżycy. Wskazana jest też dla osób z alergiami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i przede wszystkim sportowców. Miruna jest też źródłem jodu, który odpowiada za procesy metaboliczne i chemiczne organizmu. Ryba pozytywnie wpływa więc na pracę tarczycy czy mózgu. Przekonaj się, jakie składniki odżywcze zawiera - to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów.
Jakie są właściwości miruny?
Do największych zalet miruny niewątpliwie należy jej niskokaloryczność. Osoby na diecie mogą więc bez przeszkód po nią sięgać. Podobnie wszyscy aktywni sportowo, ponieważ ryba zawiera ogromną ilość białka, wskazanego przy intensywnych treningach. Jest to też cenne źródło witamin (takich jak A, C, E i z grupy B) oraz potasu, żelaza, magnezu i aminokwasów.
Miruna dostarcza również organizmowi m.in. kwasów tłuszczowych omega-3 (polecanych kobietom w ciąży do prawidłowego rozwoju płodu oraz działających przeciwzakrzepowo) oraz wapń i fosfor (co wpływa na mineralizację kości oraz zdrową kondycję włosów i paznokci). To najważniejsze prozdrowotne właściwości miruny. Skoro tak pozytywnie wpływa na organizm, warto sprawdzić, w jakiej formie podać ją na talerzu.
Sprawdź także: Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża?
Z czym podać mirunę?
Jak każdą rybę, tak i mirunę, możesz przyrządzić na parze, upiec lub usmażyć. Ostatni ze sposobów jest jednak najmniej efektywny - w procesie takiej obróbki cieplnej tracisz najwięcej zdrowych kwasów tłuszczowych. Mimo wszystko znajdziesz wiele ciekawych i pysznych przepisów na mirunę.
Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów naszych użytkowników na podanie ryby - z warzywami, w panierce lub z aromatycznym sosem. Wybierz swoją ulubioną recepturę lub wymyśl zupełnie nową, dodaj na portalu Smaker.pl i zainspiruj innych!
1. Miruna pod słupkami z korzenia pietruszki
Zobacz przepisMiruna na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ryba miruna smażona w jajku i bułce
Zobacz przepisMiruna na obiad przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Miruna panierowana w samej mące
Zobacz przepisPanierowana miruna przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie
Zobacz przepisZapiekanka rybna przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Filety rybne w warzywach
Zobacz przepisMiruna w warzywach przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Miruna duszona w warzywach
Zobacz przepisMiruna duszona w warzywach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kotlety mielone z miruny
Zobacz przepisKotlety mielone z miruny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »