Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mamy piątek weekendu początek a że mieliśmy dziś ochotę na rybkę, więc ją przygotowałam i pyszny obiadek miałam. Bardzo nie lubiłam ryb lecz gdy byłam u mojej przyjaciółki w Słupsku to właśnie ona przekonała mnie do ryb.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 40
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 146
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 363
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 393
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 40
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 146
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 363
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 393
Składniki
Na początek rybę pokroić dowolne kawałki następnie włożyć do miski z zimna wodą aby się odmroziła zajmuje to pięć minut. Jak już ryba ładnie się odmroziła ( akurat ta ryba nie ma na sobie dużo lodu ), przełożyć ją na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była rozmrażana.
Gdy ryba już dokładnie ociekła z nadmiaru wody, w salaterce wbite jajka lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca. W roztrzepanym jajku zanurzyć posoloną rybę następnie obtoczyć ją w przygotowanej bułce tartej dociskając rybę aby dobrze była obsypana bułka tartą.
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni można trochę więcej, rozgrzać go. Ułożyć przygotowaną w jajku i bułce rybę. Rybę kładziemy skórą w stronę oleju i na średnim ogniu smażyć z obu stron na rumiany kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ dolanie zimnego oleju spowoduje to że ryba będzie się rozpadać ).
Usmażoną jeszcze gorącą rybkę w panierce z jajka i bułki podałam z ziemniakami okraszonymi odrobina oleju ze smażonej ryby oraz surówką z kiszonej kapusty ze szczypiorem, cukrem i olejem. Ryba jest bardzo smaczna i soczysta nie sucha jak co niektóre ryby. Jeżeli lubicie ryby to serdecznie polecam zjeść mirunę jest warta ceny jaką się za nią płaci.