Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mamy piątek weekendu początek a że mieliśmy dziś ochotę na rybkę, więc ją przygotowałam i pyszny obiadek miałam. Bardzo nie lubiłam ryb lecz gdy byłam u mojej przyjaciółki w Słupsku to właśnie ona przekonała mnie do ryb.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 974
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 500
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 473
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 155
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 974
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 500
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 473
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 155
Składniki
Na początek rybę pokroić dowolne kawałki następnie włożyć do miski z zimna wodą aby się odmroziła zajmuje to pięć minut. Jak już ryba ładnie się odmroziła ( akurat ta ryba nie ma na sobie dużo lodu ), przełożyć ją na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była rozmrażana.
Gdy ryba już dokładnie ociekła z nadmiaru wody, w salaterce wbite jajka lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca. W roztrzepanym jajku zanurzyć posoloną rybę następnie obtoczyć ją w przygotowanej bułce tartej dociskając rybę aby dobrze była obsypana bułka tartą.
Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni można trochę więcej, rozgrzać go. Ułożyć przygotowaną w jajku i bułce rybę. Rybę kładziemy skórą w stronę oleju i na średnim ogniu smażyć z obu stron na rumiany kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ dolanie zimnego oleju spowoduje to że ryba będzie się rozpadać ).
Usmażoną jeszcze gorącą rybkę w panierce z jajka i bułki podałam z ziemniakami okraszonymi odrobina oleju ze smażonej ryby oraz surówką z kiszonej kapusty ze szczypiorem, cukrem i olejem. Ryba jest bardzo smaczna i soczysta nie sucha jak co niektóre ryby. Jeżeli lubicie ryby to serdecznie polecam zjeść mirunę jest warta ceny jaką się za nią płaci.