Do góry

Dania główne Przepis na:

Miruna duszona w warzywach

Miruna duszona w warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6073

Dodano:

Odsłon: 1205

Jest to jeden z pomysłów na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad. Ryba w towarzystwie warzyw pięknie prezentuje się na talerzu. Ja bardzo lubię takie smaki.

Składniki

  • 50 dag miruny
  • 1 por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego "Danon"
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, chili, 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Miruna duszona w warzywach

Przygotowanie

  1. Filet rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Cebulę pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Obydwa warzywa zeszklić na oleju. Dolać około 2 szklanek wody. Dodać pokrojony por i natkę pietruszki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Dodać do wywaru. Dołożyć pokrojoną mirunę. Jeszcze tylko przyprawy. Dusić około 15 - 20 min.

  3. Chochelkę wywaru nalać do miseczki. Przestudzić i dodać mąkę oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do rondla z rybą i warzywami. Wszystko wymieszać i chwilę pogotować. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 lutego 2018 Taka rybka z gryczaną wystarczy mi na cały dzień :)
Super jedzonko, pycha :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń