Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1973

Dodano:

Odsłon: 734

Sławna ryba po grecku. Mile widziana na stole nie tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania - taka przekąska sprawdza się zawsze!

Składniki

  • ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza albo mintaja (najlepiej świeżego)
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 cm pora
  • 1 cebula biała
  • 1 papryka
  • 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz
  • Natka pietruszki
  • mąka do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia ryby i warzyw
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety pokroiłam w paski ok. 3 cm. Obtoczyłam w mące i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
    Usmażone układałam na ręczniku papierowym.

  2. Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach. Pora pokroiłam w pół plasterki a cebulę i paprykę w kostkę.
    Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam cebulkę i pora na rumiano. Dodałam pozostałe warzywa.
    Dusiłam pod przykryciem w miarę potrzeby podlewałam wodą. Dodałam koncentrat pomidorowy i posoliłam odrobinę.

    Kiedy warzywa były miękkie doprawiłam je do smaku.

  3. W naczyniu na przemian układałam warzywa i rybę. Na koniec przykryłam całość pozostałymi warzywami.

    Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Taka ryba najsmaczniejsza jest jak postoi chociaż kilka godzin.

    Oprószyłam natką pietruszki zanim podałam na stół.

  4. * miałam świeże filety z dorsza czarnego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń