Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fafernuchy to kurpiowskie, marchewkowe ciasteczka, które swoją strukturą przypominają znane włoskie Cantuccini. Są idealną przekąską do piwa, ale jedzone solo smakują równie dobrze.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Do miski wsyp obydwie mąki, dodaj cukier, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie suche składniki wysyp na stolnicę.
Suche składniki połącz z marchewką, cynamonem i śmietaną. Zagnieć ciasto.
Masę podziel na 4 części. Każdą z nich uformuj w kształt rulonu, lekko spłaszcz nożem i odcinaj kawałki, jak na kopytka.
Gotowe fafernuchy wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do przez 30 minut.