Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fafernuchy to kurpiowskie, marchewkowe ciasteczka, które swoją strukturą przypominają znane włoskie Cantuccini. Są idealną przekąską do piwa, ale jedzone solo smakują równie dobrze.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 94
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 26
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 227
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 94
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 26
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 26
Składniki
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Do miski wsyp obydwie mąki, dodaj cukier, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie suche składniki wysyp na stolnicę.
Suche składniki połącz z marchewką, cynamonem i śmietaną. Zagnieć ciasto.
Masę podziel na 4 części. Każdą z nich uformuj w kształt rulonu, lekko spłaszcz nożem i odcinaj kawałki, jak na kopytka.
Gotowe fafernuchy wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do przez 30 minut.