Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fafernuchy to kurpiowskie, marchewkowe ciasteczka, które swoją strukturą przypominają znane włoskie Cantuccini. Są idealną przekąską do piwa, ale jedzone solo smakują równie dobrze.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8297
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10039
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 633
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8297
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10039
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 633
Składniki
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Do miski wsyp obydwie mąki, dodaj cukier, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie suche składniki wysyp na stolnicę.
Suche składniki połącz z marchewką, cynamonem i śmietaną. Zagnieć ciasto.
Masę podziel na 4 części. Każdą z nich uformuj w kształt rulonu, lekko spłaszcz nożem i odcinaj kawałki, jak na kopytka.
Gotowe fafernuchy wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach do przez 30 minut.