Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta przekąska z ciasta francuskiego – rollsy z pieczarkami i serem – to danie, które jest idealne na każdą okazję. Sprawdzą się jako przystawka na imprezie, ale równie dobrze będą stanowić idealną alternatywę dla klasycznych pasztecików. Całość jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli więc nagle zabraknie ci przekąsek, nic straconego! W kilka chwil nowa porcja znajdzie się w piecu.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 312
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2961
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 650
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 312
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2261
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2961
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 650
Składniki
Pieczarki oczyść i drobno pokrój. Cebulę poszatkuj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i podsmaż ją do zeszklenia. Dodaj pieczarki i smaż całość do ładnego zrumienienia i odparowania wody.
Dodaj majonez, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i parmezan. Wymieszaj do połączenia.
Ciasto francuskie rozwiń. Rozłóż na nim cienką warstwą połowę farszu pieczarkowego. Posyp całość połową tartej mozzarelli. Zwiń ciasto dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Powtórz czynność dla drugiego arkusza ciasta francuskiego i pozostałych składników.
Posmaruj wierzch rolad roztrzepanym jajkiem, a następnie pokrój je w plasterki o grubości ok. 3 cm.
Plasterki ciasta francuskiego kładź poziomo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem silikonowym.
Wstaw danie do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz przez 30-40 minut, do ładnego zezłocenia.
Przekąski z ciasta francuskiego podawaj na ciepło, najlepiej od razu po przygotowaniu.