Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kudłacze to pyszne, słodkie bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem makowym. Jeśli chcesz, aby bułeczki przypominały te z profesjonalnej piekarni, polej je lukrem po upieczeniu. Ciasto drożdżowe wymaga odrobiny cierpliwości, podobnie jak wykonanie makowego nadzienia. Gdy brakuje ci czasu, możesz użyć gotowego farszu z masy makowej z puszki.
Składniki
Przepłucz mak na sicie i przełóż do garnka. Następnie zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i odstaw na 30 minut. Namoczony mak odsącz na gęstym sicie i odstaw do pełnego ostygnięcia. Zimny mak dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach.
Do dużej miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Świeże drożdże pokrusz i przełóż do środka mąki. Dodaj 1 łyżkę cukru i letnie mleko, wymieszaj całość w środku mącznego zagłębienia. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj pozostały cukier, rozpuszczone masło, sól oraz całe jajko i wyrabiaj przez 6-8 minut, aż uzyskasz gładkie ciasto. Ponownie przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie zrób makowe nadzienie. Ugotowany i zmielony mak zmieszaj z posiekanymi migdałami, roztopionym masłem i miodem. Na koniec połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Jeśli masa makowa jest nadal zbyt gęsta, dodaj 1-3 łyżki mleka.
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż dwie duże blachy papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta drożdżowego oderwij fragment i rozwałkuj na duży prostokąt (ok. 45 x 40 cm). Na wierzch ciasta rozłóż masę makową, aby przykryć całą powierzchnię. Zwiń ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego boku, po czym pokrój w plastry o grubości ok. 4 cm. Ułóż kudłacze na blasze (cięciem do góry), zostawiając miejsce między drożdżówkami. Gdy obie blachy ciasta będą wypełnione bułeczkami, przykryj je ściereczką i odstaw na 10 minut do podrośnięcia. Kudłacze z pierwszej blaszki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do pieca na około 15-20 minut. Gdy się upieką, wyjmij je z pieca i powtórz czynność z bułkami z drugiej blaszki. Możesz także włożyć do piekarnika dwie blaszki na raz, jeśli piekarnik na funkcję pieczenia na dwóch poziomach jednocześnie. Postępuj podobnie z pozostałym ciastem i makowym nadzieniem do pełnego wykończenia składników i upieczenia wszystkich drożdżówek.
Gotowe kudłacze możesz podawać samodzielnie, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Najlepiej smakują w dniu przygotowania.