Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić szparagi w boczku?
- Jak zrobić sałatkę z grillowanego bakłażana?
- Jak zrobić faszerowane pieczarki?
- Jak zrobić faszerowane ziemniaki z sosem tatarskim?
- Jak zrobić szaszłyki z grilla?
- Jak zrobić grzanki z masłem czosnkowym?
- Najlepsze przepisy na przekąski na grilla
Wśród najpopularniejszych grillowanych potraw wymienić można karkówkę, pierś z kurczaka, kaszankę, kiełbaski, a także liczne warzywa, w tym ziemniaki, cukinię oraz bakłażana. Lista produktów, z których stworzysz przepyszne połączenia, jest naprawdę imponująca. W tym roku brakuje ci pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu? Poznaj oryginalne przepisy na przekąski na grilla i zachwyć rodzinę i przyjaciół nietuzinkowymi potrawami!
Przekąski na grilla: przepisy, która warto znać
Szparagi w boczku
Wiosna to nie tylko sezon grillowy, ale również czas, gdy na lokalnych targowiskach pojawiają się rozmaite sezonowe warzywa, w tym szparagi. Warto to wykorzystać, przygotowując jedną z najpopularniejszych przekąsek na grilla – szparagi w boczku. Jak zabrać się za wykonanie tego przepisu?
Na liście zakupów umieść świeże warzywa, dobrej jakości boczek, serek brie i sos czosnkowy. Gotuj szparagi w mięsnym/warzywnym bulionie przez około osiem minut. Pokrój je na mniejsze słupki, a następnie zawiń je w plastry boczku wraz z niewielkim kawałkiem serka. Potrawę piecze się na rozgrzanym ruszcie i podaje z sosem czosnkowym.
Masz ochotę na sos domowej roboty? W takim razie zmieszaj majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ulubione przyprawy i odstaw do połączenia smaków. Jeśli gustujesz w ostrzejszych dressingach, dorzuć do mikstury płatki chili, szczyptę imbiru lub kawałki papryczki pepperoni.
Zobacz: Grillowany ananas „pinacolada” z czekoladą
Sałatka z grillowanego bakłażana
Spotkanie przy grillu nie obejdzie się bez pysznych sałatek. W tej kategorii prym wiedzie bakłażan, z którego można wyczarować najbardziej różnorodne przekąski na grilla. Oprócz tytułowej rośliny do zaserwowania sałatki na jej bazie potrzebujesz świeżego koperku, oleju rzepakowego, octu balsamicznego, sera feta, miksu sałat, czarnych oliwek oraz soli i pieprzu.
Wymieszaj ulubione zioła z miksem sałat, olejem i octem. Obierz warzywo ze skórki, pokrój na mniejsze części, posól i odczekaj 20 minut – po tym czasie bakłażan powinien puścić soki, dzięki czemu łatwo pozbędziesz się jego charakterystycznej goryczki. Wytrzyj kawałki bakłażana papierowym ręcznikiem i grilluj je na tacce do miękkości. Ostatnim krokiem jest przełożenie ich do szklanej miski i połączenie z pozostałymi składnikami.
Sałatkę z bakłażana możesz wzbogacić o delikatne dressingi lub garść bakalii. Co najlepiej podkreśli smak tej przekąski na grilla? My polecamy posypać ją nerkowcami, płatkami migdałów lub orzechami pekan. Jednak nie musisz ograniczać się do naszych propozycji – daj ponieść się fantazji!
Sprawdź także: Najlepsze przepisy na grilla ze Smaker.pl
Faszerowane pieczarki
Sezon grillowy to bez wątpienia raj dla miłośników wegetariańskich potraw. W tej kategorii na szczególną uwagę zasługują faszerowane pieczarki, które można podać na wiele sposobów. Jakie produkty podkręcą smak delikatnych grzybów? W przepisie znajdziesz serek twarogowy, jaja przepiórcze, ser żółty, sos czosnkowy oraz czarny pieprz.
Umyj i obierz pieczarki. Odetnij nóżki i posyp każde wgłębienie ulubionymi przyprawami. Odkrojone elementy wykorzystaj do przygotowania farszu, siekając i mieszając je z serkiem twarogowym. Dopraw go ziołami i pieprzem, a następnie wypełnij nim kapelusze.
Pieczarki powinny przez chwilę piec się na ruszcie. Po upływie pięciu minut posyp je startym serem, a na końcu wbij po jednym przepiórczym jaju do kapeluszy. Grilluj potrawę przez 10 minut i podawaj posypaną świeżą natką pietruszki i szczyptą soli.
Idealnym zwieńczeniem tej przekąski na grilla będzie sos czosnkowy, jednak nie musisz ograniczać się do oryginalnej receptury. Preferujesz sos musztardowy? Zatem przyrządź go z musztardy diżońskiej, miodu, oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu. Innym, równie smacznym wyborem będzie domowy winegret.
Faszerowane ziemniaki z sosem tatarskim
Czym byłoby rodzinne spotkanie na działce bez grillowanych ziemniaków? Jeśli lubisz ich tradycyjną formę, musisz koniecznie wypróbować ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim – są tak pyszne, że goście na pewno zapytają cię o recepturę! Jak zaserwować tę przekąskę na grilla?
Poza kluczowym składnikiem przepis na faszerowane ziemniaki uwzględnia wędzony boczek, cebulę, czosnek, majeranek, tymianek, oregano, świeży szczypiorek, sos tatarski oraz sól i pieprz. Jego realizację rozpocznij od dokładnego umycia ziemniaków i starcia ich wierzchniej części. Wydrąż w nich środek, a następnie podsmaż na patelni cebulę, boczek, czosnek i przyprawy. Wypełnij ziemniaki farszem i piecz przez około 50 minut na grillu.
Do wykonania tej potrawy możesz użyć kupnego sosu tatarskiego, ale jeśli chcesz przygotować go w zaciszu własnej kuchni, potrzebujesz do tego kaparów, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, natki pietruszki, majonezu, soku z cytryny, zielonego pieprzu oraz szczypiorku. Palce lizać!
Grillowane szaszłyki
Grillowane szaszłyki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na grilla. Nic w tym dziwnego – są bardzo uniwersalne w swojej prostocie, dzięki czemu pozostawiają ogromne pole do popisu. Do ich podania możesz użyć zarówno czerwonego mięsa, jak i drobiu. Jeśli natomiast chodzi o warzywa, wybieraj te, które lubisz najbardziej.
Gotowe szaszłyki można podawać w towarzystwie pieczonych batatów lub młodych ziemniaków, oprószonych świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Potrawa ta doskonale współgra również z wiosennymi sałatkami i dressingami.
Czym najlepiej polać grillowane szaszłyki? Przy wyborze sosów kieruj się swoimi preferencjami – nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je z sosem czosnkowym, słodko-kwaśnym czy BBQ. Może być on również podyktowany marynatą, która zostanie użyta do mięsa.
Grzanki z masłem czosnkowym
Ta propozycja to idealny wybór dla osób, które na przygotowanie imprezy mają tylko kilka chwil. Grzanki mogą być spożywane solo lub z dodatkami, a także stanowić smaczne uzupełnienie wiosennych zup, świeżych sałatek, domowych dipów oraz zapiekanych mięs. Co będzie potrzebne do zrobienia tej przekąski na grilla? Wśród składników znajdziesz bagietkę, masło, czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz słodką paprykę.
Pokrój bagietkę na niewielkie kromki – najlepiej zrobić to pod skosem. Wymieszaj masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Możesz również zdecydować się na swój autorski zestaw ziół. Na końcu dodaj sól i słodką paprykę – i masełko gotowe! Posmaruj każdą kromkę smarowidłem i układaj pieczywo na aluminiowej tacce. Grzanki nadają się do podania po ok. trzech-pięciu minutach.
1. Szparagi w boczku z grilla
Zobacz przepisSzparagi w boczku z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka z grillowanego bakłażana i halloumi
Zobacz przepisSałatka z grillowanego bakłażana i halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Nadziewane pieczarki z grilla
Zobacz przepisNadziewane pieczarki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pieczarki z grilla z pesto i mozzarellą
Zobacz przepisPieczarki z grilla z pesto i mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ziemniaki z boczkiem z grilla
Zobacz przepisZiemniaki z boczkiem z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pyszne ziemniaki z grilla
Zobacz przepisJak zrobić ziemniaki z grilla? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kalarepa i ziemniaki z grilla
Zobacz przepisKalarepa i ziemniaki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla
Zobacz przepisSzaszłyki z łososiem i brokułem z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Krewetki w maśle z grilla
Zobacz przepisKrewetki w maśle z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Chlebki pieczone na grillu
Zobacz przepisChlebki pieczone na grillu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »