Przekąski na grilla: przepisy na każdą okazję!

Sezon grillowy w pełni, a tobie właśnie zabrakło pomysłów na smaczne i pożywne dania? Zapoznaj się więc z naszą listą najlepszych przekąsek na grilla. Przepisy, które znajdziesz w artykule, zaskoczą nawet najbardziej wymagających krytyków kulinarnych!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Wśród najpopularniejszych grillowanych potraw wymienić można karkówkę, pierś z kurczaka, kaszankę, kiełbaski, a także liczne warzywa, w tym ziemniaki, cukinię oraz bakłażana. Lista produktów, z których stworzysz przepyszne połączenia, jest naprawdę imponująca. W tym roku brakuje ci pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu? Poznaj oryginalne przepisy na przekąski na grilla i zachwyć rodzinę i przyjaciół nietuzinkowymi potrawami!

Przekąski na grilla: przepisy, która warto znać 

Szparagi w boczku 

Wiosna to nie tylko sezon grillowy, ale również czas, gdy na lokalnych targowiskach pojawiają się rozmaite sezonowe warzywa, w tym szparagi. Warto to wykorzystać, przygotowując jedną z najpopularniejszych przekąsek na grilla szparagi w boczku. Jak zabrać się za wykonanie tego przepisu? 

Na liście zakupów umieść świeże warzywa, dobrej jakości boczek, serek brie i sos czosnkowy. Gotuj szparagi w mięsnym/warzywnym bulionie przez około osiem minut. Pokrój je na mniejsze słupki, a następnie zawiń je w plastry boczku wraz z niewielkim kawałkiem serka. Potrawę piecze się na rozgrzanym ruszcie i podaje z sosem czosnkowym. 

Masz ochotę na sos domowej roboty? W takim razie zmieszaj majonez, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ulubione przyprawy i odstaw do połączenia smaków. Jeśli gustujesz w ostrzejszych dressingach, dorzuć do mikstury płatki chili, szczyptę imbiru lub kawałki papryczki pepperoni. 

Zobacz: Grillowany ananas „pinacolada” z czekoladą

Sałatka z grillowanego bakłażana 

Spotkanie przy grillu nie obejdzie się bez pysznych sałatek. W tej kategorii prym wiedzie bakłażan, z którego można wyczarować najbardziej różnorodne przekąski na grilla. Oprócz tytułowej rośliny do zaserwowania sałatki na jej bazie potrzebujesz świeżego koperku, oleju rzepakowego, octu balsamicznego, sera feta, miksu sałat, czarnych oliwek oraz soli i pieprzu. 

Wymieszaj ulubione zioła z miksem sałat, olejem i octem. Obierz warzywo ze skórki, pokrój na mniejsze części, posól i odczekaj 20 minut – po tym czasie bakłażan powinien puścić soki, dzięki czemu łatwo pozbędziesz się jego charakterystycznej goryczki. Wytrzyj kawałki bakłażana papierowym ręcznikiem i grilluj je na tacce do miękkości. Ostatnim krokiem jest przełożenie ich do szklanej miski i połączenie z pozostałymi składnikami. 

Sałatkę z bakłażana możesz wzbogacić o delikatne dressingi lub garść bakalii. Co najlepiej podkreśli smak tej przekąski na grilla? My polecamy posypać ją nerkowcami, płatkami migdałów lub orzechami pekan. Jednak nie musisz ograniczać się do naszych propozycji – daj ponieść się fantazji!

Sprawdź także: Najlepsze przepisy na grilla ze Smaker.pl 

Faszerowane pieczarki 

Sezon grillowy to bez wątpienia raj dla miłośników wegetariańskich potraw. W tej kategorii na szczególną uwagę zasługują faszerowane pieczarki, które można podać na wiele sposobów. Jakie produkty podkręcą smak delikatnych grzybów? W przepisie znajdziesz serek twarogowy, jaja przepiórcze, ser żółty, sos czosnkowy oraz czarny pieprz. 

Umyj i obierz pieczarki. Odetnij nóżki i posyp każde wgłębienie ulubionymi przyprawami. Odkrojone elementy wykorzystaj do przygotowania farszu, siekając i mieszając je z serkiem twarogowym. Dopraw go ziołami i pieprzem, a następnie wypełnij nim kapelusze.  

Pieczarki powinny przez chwilę piec się na ruszcie. Po upływie pięciu minut posyp je startym serem, a na końcu wbij po jednym przepiórczym jaju do kapeluszy. Grilluj potrawę przez 10 minut i podawaj posypaną świeżą natką pietruszki i szczyptą soli. 

Idealnym zwieńczeniem tej przekąski na grilla będzie sos czosnkowy, jednak nie musisz ograniczać się do oryginalnej receptury. Preferujesz sos musztardowy? Zatem przyrządź go z musztardy diżońskiej, miodu, oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu. Innym, równie smacznym wyborem będzie domowy winegret

Faszerowane ziemniaki z sosem tatarskim 

Czym byłoby rodzinne spotkanie na działce bez grillowanych ziemniaków? Jeśli lubisz ich tradycyjną formę, musisz koniecznie wypróbować ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim – są tak pyszne, że goście na pewno zapytają cię o recepturę! Jak zaserwować tę przekąskę na grilla? 

Poza kluczowym składnikiem przepis na faszerowane ziemniaki uwzględnia wędzony boczek, cebulę, czosnek, majeranek, tymianek, oregano, świeży szczypiorek, sos tatarski oraz sól i pieprz. Jego realizację rozpocznij od dokładnego umycia ziemniaków i starcia ich wierzchniej części. Wydrąż w nich środek, a następnie podsmaż na patelni cebulę, boczek, czosnek i przyprawy. Wypełnij ziemniaki farszem i piecz przez około 50 minut na grillu.

Do wykonania tej potrawy możesz użyć kupnego sosu tatarskiego, ale jeśli chcesz przygotować go w zaciszu własnej kuchni, potrzebujesz do tego kaparów, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, natki pietruszki, majonezu, soku z cytryny, zielonego pieprzu oraz szczypiorku. Palce lizać! 

Grillowane szaszłyki 

Grillowane szaszłyki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na grilla. Nic w tym dziwnego – są bardzo uniwersalne w swojej prostocie, dzięki czemu pozostawiają ogromne pole do popisu. Do ich podania możesz użyć zarówno czerwonego mięsa, jak i drobiu. Jeśli natomiast chodzi o warzywa, wybieraj te, które lubisz najbardziej. 

Gotowe szaszłyki można podawać w towarzystwie pieczonych batatów lub młodych ziemniaków, oprószonych świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Potrawa ta doskonale współgra również z wiosennymi sałatkami i dressingami.

Czym najlepiej polać grillowane szaszłyki? Przy wyborze sosów kieruj się swoimi preferencjami – nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je z sosem czosnkowym, słodko-kwaśnym czy BBQ. Może być on również podyktowany marynatą, która zostanie użyta do mięsa. 

Grzanki z masłem czosnkowym 

Ta propozycja to idealny wybór dla osób, które na przygotowanie imprezy mają tylko kilka chwil. Grzanki mogą być spożywane solo lub z dodatkami, a także stanowić smaczne uzupełnienie wiosennych zup, świeżych sałatek, domowych dipów oraz zapiekanych mięs. Co będzie potrzebne do zrobienia tej przekąski na grilla? Wśród składników znajdziesz bagietkę, masło, czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz słodką paprykę.  

Pokrój bagietkę na niewielkie kromki – najlepiej zrobić to pod skosem. Wymieszaj masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Możesz również zdecydować się na swój autorski zestaw ziół. Na końcu dodaj sól i słodką paprykę – i masełko gotowe! Posmaruj każdą kromkę smarowidłem i układaj pieczywo na aluminiowej tacce. Grzanki nadają się do podania po ok. trzech-pięciu minutach. 

1. Szparagi w boczku z grilla

 Szparagi w boczku z grilla Zobacz przepis

Szparagi w boczku z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z grillowanego bakłażana i halloumi

 Sałatka z grillowanego bakłażana i halloumi Zobacz przepis

Sałatka z grillowanego bakłażana i halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nadziewane pieczarki z grilla

 Nadziewane pieczarki z grilla Zobacz przepis

Nadziewane pieczarki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pieczarki z grilla z pesto i mozzarellą

 Pieczarki z grilla z pesto i mozzarellą Zobacz przepis

Pieczarki z grilla z pesto i mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ziemniaki z boczkiem z grilla

 Ziemniaki z boczkiem z grilla Zobacz przepis

Ziemniaki z boczkiem z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pyszne ziemniaki z grilla

 Pyszne ziemniaki z grilla Zobacz przepis

Jak zrobić ziemniaki z grilla? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kalarepa i ziemniaki z grilla

 Kalarepa i ziemniaki z grilla Zobacz przepis

Kalarepa i ziemniaki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla

 Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla Zobacz przepis

Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Krewetki w maśle z grilla

 Krewetki w maśle z grilla Zobacz przepis

Krewetki w maśle z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chlebki pieczone na grillu

 Chlebki pieczone na grillu Zobacz przepis

Chlebki pieczone na grillu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Czego nie pić na pusty żołądek? »

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Moja fantazja

Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...

Odsłon: 216

30 min
7
Desery Ciasto arbuz

Przepis na ciasto szpinakowe z kremem i galaretką.

Odsłon: 118

>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dania główne Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu

Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...

Odsłon: 27

15 min
2
15 min
5
Zupy Botwinka z białą fasolą

Trochę inna wersja botwinki , tym razem z białą fasolą , która może nam zastą...

Odsłon: 112

30 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje 454. odcinek programu Ewa Gotuje

W ostatnim odcinku sezonu programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieliła się z widzami przepisem na zielony barszcz ukraiński, kremowe risotto z kurc...

0
Ewa gotuje Sezonowa kuchnia u Ewy Wachowicz

W sobotnim odcinku sezonu Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na fantastyczny barszcz pełen różnej zieleniny. Dodatkowo pokazała, jak...

0
Wideo Szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami

Białe szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami to wspaniała przekąska, którą zajadać możesz tak naprawdę tylko wiosną. Wtedy kupisz niemrożone, a...

0
Wideo Koktajl z natką pietruszki. Prawdziwa skarbnica witamin

Natka pietruszki to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Pasuje jako dodatek praktycznie do wszystkiego, a jej właściwości są naprawdę cenne. To j...

0