Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie, da się. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i warzywa to czemu nie pieczywo. Przyznam się szczerze, że niewiele osób wierzyło, że mi się uda, a tu proszę wyszły, i to jakie pyszne i pachnące...mniam. Koniecznie spróbujecie takie upiec, a nie pożałujecie. Moje chlebki zostały szybciej zjedzone niż upieczone, a pochwałom nie było końca. Polecam i zapraszam :)
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18118
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 517
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 988
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7534
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8868
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18118
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 517
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 988
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7534
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8868
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''.
Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formowanie chlebków: Po tym czasie z ciasta odkrawamy niewielkie kawałki i wałkujemy podłużne placki na lekko posypanej mąką stolnicy. Placki nie mogą być zbyt grube, potem i tak urosną nam podczas pieczenia. Placki otrzepujemy z nadmiaru mąki.
Pieczenie na grillu: Tak przygotowane placki układamy na grillu i pieczemy, ( ja piekłam na grillu węglowym ). Chlebki często obracamy, żeby wyrosły i w środku nie były surowe. Po około 10 - 15 minutach powinny być gotowe. Starajmy się, żeby były ładnie zrumienione. Dla pewności można oderwać kawałek chlebka i sprawdzić czy jest upieczony, jeśli nie to należy jeszcze potrzymać na grillu.
Gotowe podajemy i życzę smacznego.