Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona cukinia to naprawdę smaczny, szybki i łatwy sposób na przygotowanie letniego dania, w dodatku wegetariańskiego! Świetnie sprawdzi się też jako przystawka czy przekąska na różne okazje – od tych wykwintnych po zwykłe spotkania w gronie przyjaciół. Odrobina parmezanu dodaje wspaniałego, lekko pikantnego i wyrazistego smaku, a bułka tarta zapewnia przyjemną chrupkość. Całość jest gotowa w zaledwie 15 minut i bez przeszkód poradzi sobie każdy!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13166
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2523
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3680
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4618
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13166
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2523
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3680
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4618
Składniki
Cukinie umyj i obetnij stwardniałe końcówki. Przekrój warzywa wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. W przypadku bardzo dużych sztuk możesz każdą połówkę pokroić na 3 części.
Cukinię ułóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem, miąższem do góry. Nie mogą się ze sobą stykać – zachowaj ok. 2-3 cm odstęp między wszystkimi kawałkami.
Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj kawałki cukinii łyżką oliwy. Posyp solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Następnie posyp je równomiernie bułką tartą, potem parmezanem i na koniec skrop je pozostałą łyżką oliwy.
Następnie posyp je równomiernie bułką tartą, potem parmezanem i na koniec skrop je pozostałą łyżką oliwy.
Pieczoną cukinię podawaj natychmiast po wyjęciu z pieca, najlepiej z dodatkiem świeżych ziół, takich jak bazylia.