Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona cukinia to naprawdę smaczny, szybki i łatwy sposób na przygotowanie letniego dania, w dodatku wegetariańskiego! Świetnie sprawdzi się też jako przystawka czy przekąska na różne okazje – od tych wykwintnych po zwykłe spotkania w gronie przyjaciół. Odrobina parmezanu dodaje wspaniałego, lekko pikantnego i wyrazistego smaku, a bułka tarta zapewnia przyjemną chrupkość. Całość jest gotowa w zaledwie 15 minut i bez przeszkód poradzi sobie każdy!
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1480
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7370
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2866
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1480
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7370
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2866
Składniki
Cukinie umyj i obetnij stwardniałe końcówki. Przekrój warzywa wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. W przypadku bardzo dużych sztuk możesz każdą połówkę pokroić na 3 części.
Cukinię ułóż na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem, miąższem do góry. Nie mogą się ze sobą stykać – zachowaj ok. 2-3 cm odstęp między wszystkimi kawałkami.
Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj kawałki cukinii łyżką oliwy. Posyp solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Następnie posyp je równomiernie bułką tartą, potem parmezanem i na koniec skrop je pozostałą łyżką oliwy.
Następnie posyp je równomiernie bułką tartą, potem parmezanem i na koniec skrop je pozostałą łyżką oliwy.
Pieczoną cukinię podawaj natychmiast po wyjęciu z pieca, najlepiej z dodatkiem świeżych ziół, takich jak bazylia.