Spis treści:
Roladki z tortilli to przekąska, która jest bardzo łatwa i przyjemna do przygotowania. Spokojnie wykona ją nawet największy kulinarny nowicjusz. Możesz zaserwować je zarówno w wersji mięsnej, jak i bezmięsnej. Wystarczy, że dobierzesz odpowiednie składniki, a rozpieścisz kubki smakowe nawet najbardziej wymagających spośród swoich gości.
Sprawdź także: Najlepsze przekąski z ciasta francuskiego. Szybkie, proste i oryginalne przepisy
Ogromną zaletą roladek jest to, że nie musisz przyrządzać ich od razu przed imprezą. Zamiast tego wyczaruj je na kilka dni przed przybyciem swoich gości i umieść w lodówce. Zanim jednak poznasz najlepsze kombinacje komponentów, jakie warto użyć w tym delikatesie, warto odpowiedzieć sobie na najważniejsze pytanie - jak zwijać roladki z tortilli, aby te nie straciły swojej formy i do końca trzymały fason?
Jak zwijać roladki z tortilli?
Aby wykonać idealne przekąski, masz do dyspozycji co najmniej kilka technik ich składania. Jak zwijać roladki z tortilli? W pierwszej kolejności należy zdecydować, czy chcesz wykonać tortille własnoręcznie, czy sięgnąć po gotowe placki. W tym drugim wypadku należy pamiętać, aby przed umieszczeniem w nich farszu, poddać je krótkotrwałej obróbce termicznej na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Już kilkanaście sekund z każdej strony wystarczy, aby były one gotowe do zawijania.
Najprostszą i najbardziej sprawdzoną techniką zawijania placków jest uformowanie z nich rulonów. Umieść nadzienie wewnątrz tortilli i powoli zwijaj ciasto w jednym kierunku. Gdy skończysz tę czynność, włóż je na kilka godzin do lodówki. Na samym końcu pokrój wykonany rulon w niewielkie krążki, które łatwo rozłożysz na dekoracyjnym talerzu. Niektórzy kucharze preferują krojenie rulonu na dłuższe kawałki, które są bardziej poręczne i łatwiejsze do utrzymania w dłoni podczas jedzenia.
Jeśli zwijanie tortilli w rulonik to nie twoja bajka, możesz podać nadzienie nieco w innej formie, a mianowicie pysznych trójkącików. Będzie to przekąska nieco większych rozmiarów niż pokrojone roladki, ale za to zamieni się w taką, która jest bardzo poręczna do spożywania. Można ją nie tylko trzymać dokładnie tak jak kanapkę, ale także bez problemu maczać w dedykowanym takim przysmakom dipie.
Zdecydowałeś się na ten pierwszy sposób? Istnieje jeszcze jeden mały trik, który ułatwi ci wykładanie roladek na talerz. Podczas zakupów zaopatrz się w wykałaczki, które zgrabnie powbijasz w poszczególne kawałki. Dzięki temu utrzymają one swoją formę przez całą imprezę. Na ich czubku możesz umieścić smakowity akcent, na przykład nadziewaną oliwkę.
Przepisy na roladki z tortilli
Szukasz sprawdzonych pomysłów na przepisy na roladki z tortilli? W takim razie bardzo dobrze trafiłeś. Poniżej przedstawiamy aż 10 wariantów tych popularnych placków. Jeśli przygotowujesz imprezę, pamiętaj, że nie musisz ograniczać się wyłącznie do jednej kompozycji smakowej.
1) Łosoś i szpinak
Wśród najbardziej klasycznych rozwiązań, jeśli chodzi o przepisy na roladki z tortilli, znajdziesz połączenie łososia i szpinaku. Oprócz podstawowych składników warto zaopatrzyć się w dodatki, które podbiją ten tradycyjny smak. W tym wypadku polecamy połączyć je z serkiem śmietankowym, przy pomocy którego przygotujesz delikatną bazę, oraz zielonym ogórkiem pokrojonym w wąskie słupki. Jeśli chodzi o rybę, to wybieraj tę wędzoną.
2) Suszone pomidory i szpinak
Skoro rozpoczęliśmy temat szpinaku, to warto go jeszcze przez chwilę kontynuować. Ten składnik jest na tyle wszechstronny, że doskonale sprawdzi się w różnych zestawieniach smakowych - również tych bezmięsnych. W celu wyczarowania takiego miksu sięgnij po kremowy serek kanapkowy, szpinak baby oraz suszone pomidory. Wystarczy odsączyć je z zalewy i poporcjować na mniejsze kawałki, które ułożysz w kilku rzędach. Pomiędzy nimi umieść listki szpinaku, zawiń wszystko i gotowe.
3) Szynka i papryka konserwowa
Jeśli twoi goście nie przepadają za charakterystycznym smakiem i aromatem ryby, do realizacji przepisu na roladki z tortilli wykorzystaj takie produkty jak papryka konserwowa, korniszony, szynka oraz ser żółty. Nie chcesz, żeby twoja przystawka wyszła zbyt sucha? Wobec tego przygotuj do niej gęsty sos na bazie serka śmietankowego, majonezu i musztardy. Podczas zawijania placków układaj na nich liście sałaty, które będą kropką nad i powyższego przysmaku. Nie zapomnij również o posiekanym szczypiorku.
4) Szarpany kurczak
Entuzjaści nietypowych rozwiązań z pewnością chętnie spróbują zaserwować roladki z tortilli na bazie szarpanego kurczaka. Do ich wykonania potrzebujesz filet z kurczaka i wędzony boczek, który delikatnie podsmażysz na patelni. Później wystarczy połączyć oba mięsa z mieszanką sałat, żółtą lub czerwoną papryką - i oczywiście podstawą każdej roladki - czyli śmietankowym serkiem kanapkowym.
5) Pikantne kabanosy i prażona cebulka
Uwielbiasz wykonywać kulinarne arcydzieła, które nie tylko cieszą smakiem, ale również zachwycają eleganckim wyglądem? W takim razie postaw na tortille udekorowane prażoną cebulką. W ich środku umieść ser żółty, cienkie kabanosy piri piri, liście sałaty lodowej, czerwoną paprykę i serek kanapkowy. Pamiętaj, aby posmarować krążki również z zewnątrz, dzięki czemu cebulka będzie trzymała się na nich przez całą noc.
6) Pesto z bazylii
Jednym z najprostszych pomysłów na wykonanie przepisu na roladki z tortilli jest posmarowanie gotowych placków śmietankowym serkiem kanapkowym, na którym umieścisz warstwę domowego pesto z bazylii. Do jego wykonania potrzebujesz świeżej przyprawy, czosnku, startego parmezanu, orzeszków piniowych, oliwy extra virgin oraz soli i pieprzu. Zmiel wszystko na gładką masę w blenderze kielichowym i gotowe.
7) Meksykańskie dodatki
Jeśli twoi goście gustują w smakach pochodzących z dalekich krajów, z pewnością chętnie sięgną po meksykańskie roladki. Aby je wyczarować, potrzebujesz pikantny serek kanapkowy, kukurydzę, paprykę, szczypiorek, liście sałaty, szynkę oraz żółty ser. Zwiń wszystko ciasno w rulon, a wykałaczki udekoruj ziarenkami kukurydzy.
8) Pasta jajeczna
Należysz do grona fanów jajek? Wiedz, że pasują one również do roladek z tortilli. Farsz do tej wersji przystawki zrobisz z jajek, filetów anchois, roszponki, majonezu oraz pieprzu. Pamiętaj o bardzo drobnym posiekaniu rybnego składnika tak, aby nie zdominował on swoim charakterystycznym smakiem poszczególnych kęsów.
9) Feta i kapary
Miłośnicy fety ucieszą się na wieść, że ten składnik można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania roladek na imprezę karnawałową. Co pasuje do tego komponentu? Na przykład serek ziołowy, szczypiorek, czerwona papryka, suszone pomidory z chili oraz pieprz i sól.
10) Ser pleśniowy i awokado
Nie wiesz, po jaki przepis na roladki z tortilli sięgnąć? Wystarczy, że podczas najbliższych zakupów zaopatrzysz się w dojrzałe awokado, czosnek, cytrynę, szynkę dojrzewającą, ser pleśniowy oraz pomidorki koktajlowe. Te ostatnie możesz wykorzystać do udekorowania wykałaczek.
Więcej sprawdzonych przepisów na roladki z tortilli znajdziesz poniżej:
1. Roladki z tortilli z salami
Zobacz przepisRoladki z tortilli z salami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Roladki z tortilli z suszonymi pomidorami
Zobacz przepisRoladki z tortilli z suszonymi pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Roladki z tortilli z łososiem
Zobacz przepisRoladki z tortilli z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kolorowe roladki z tortilli z tuńczykiem
Zobacz przepisKolorowe roladki z tortilli z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Roladki z tortilli z łososiem i rukolą
Zobacz przepisRoladki z tortilli z łososiem i rukolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Roladki z tortilli z pastą z awokado
Zobacz przepisRoladki z tortilli z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Roladki z tortilli
Zobacz przepisLekkie roladki z tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Błyskawiczne roladki z tortilli
Zobacz przepisBłyskawiczne roladki z tortilli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Roladki z tortilli z korniszonem
Zobacz przepisRoladki z tortilli z korniszonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »
Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »
Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »