Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie roladki to świetny pomysł na apetizer czy przekąskę imprezową. Sprawdzi się także jako szybkie śniadanie czy kolacja, szczególnie dla niejadków. To nic innego jak placek tortilli pełen letnich i aromatycznych warzyw, sklejonych ze sobą serkiem. Całość wygląda bardzo efektownie i bije rekordy popularności na każdym rodzinnym wydarzeniu, podczas Sylwestra czy karnawału. Na przygotowanie tej przekąski wystarczy kilka minut i tyle samo potrzeba, by wszystkie roladki zniknęły z talerzy.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99151
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 694
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5118
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5921
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99151
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 694
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5118
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13806
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5921
Składniki
Ogórki i pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Przenieś je na sitko i posyp solą. Zostaw warzywa na ok. 15 minut, by nadmiar wody ściekł. Liście sałaty umyj i rozerwij w dłoniach.
Placki tortilli posmaruj cienką warstwą serka topionego. Możesz też użyć ormiańskiego lawasza lub tureckiego lahmacuna.
Na placki rozłóż równomiernie sałatę, pomidory i ogórki. Zwiń tortille w ciasne ruloniki. Wzdłuż, co ok. 2-3 cm powbijaj wykałaczki, które przytrzymają wszystkie składniki na miejscu.
Przed podaniem letnich roladek, pokrój je ostrym nożem, by wykałaczki znajdowały się w centralnej części przekąski. Udekoruj danie liśćmi natki pietruszki.