Letnie roladki to świetny pomysł na apetizer czy przekąskę imprezową. Sprawdzi się także jako szybkie śniadanie czy kolacja, szczególnie dla niejadków. To nic innego jak placek tortilli pełen letnich i aromatycznych warzyw, sklejonych ze sobą serkiem. Całość wygląda bardzo efektownie i bije rekordy popularności na każdym rodzinnym wydarzeniu, podczas Sylwestra czy karnawału. Na przygotowanie tej przekąski wystarczy kilka minut i tyle samo potrzeba, by wszystkie roladki zniknęły z talerzy.
Letnie roladki z tortilli
Składniki
- 4 tortille
- 2 ogórki szklarniowe
- 2 pomidory
- 4 liście sałaty
- 200 g serka topionego lub śmietankowego o dowolnym smaku
- natka pietruszki do dekoracji
- 2 szczypty soli
Składniki
- 4 tortille
- 2 ogórki szklarniowe
- 2 pomidory
- 4 liście sałaty
- 200 g serka topionego lub śmietankowego o dowolnym smaku
- natka pietruszki do dekoracji
- 2 szczypty soli

Etapy przygotowania
Ogórki i pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Przenieś je na sitko i posyp solą. Zostaw warzywa na ok. 15 minut, by nadmiar wody ściekł. Liście sałaty umyj i rozerwij w dłoniach.
Placki tortilli posmaruj cienką warstwą serka topionego. Możesz też użyć ormiańskiego lawasza lub tureckiego lahmacuna.
Na placki rozłóż równomiernie sałatę, pomidory i ogórki. Zwiń tortille w ciasne ruloniki. Wzdłuż, co ok. 2-3 cm powbijaj wykałaczki, które przytrzymają wszystkie składniki na miejscu.
Przed podaniem letnich roladek, pokrój je ostrym nożem, by wykałaczki znajdowały się w centralnej części przekąski. Udekoruj danie liśćmi natki pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

No nie wiem jak Wy, ale ja do niedzielnej kawki uwielbiam przegryźć coś słodk...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Polska
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Ciasta
Odsłon: 2921
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 30
Ostatnio komentowane przepisy

No nie wiem jak Wy, ale ja do niedzielnej kawki uwielbiam przegryźć coś słodk...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Polska
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Ciasta
Odsłon: 2921
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 30



Składniki
- 4 tortille
- 2 ogórki szklarniowe
- 2 pomidory
- 4 liście sałaty
- 200 g serka topionego lub śmietankowego o dowolnym smaku
- natka pietruszki do dekoracji
- 2 szczypty soli
Ogórki i pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Przenieś je na sitko i posyp solą. Zostaw warzywa na ok. 15 minut, by nadmiar wody ściekł. Liście sałaty umyj i rozerwij w dłoniach.
Placki tortilli posmaruj cienką warstwą serka topionego. Możesz też użyć ormiańskiego lawasza lub tureckiego lahmacuna.
Na placki rozłóż równomiernie sałatę, pomidory i ogórki. Zwiń tortille w ciasne ruloniki. Wzdłuż, co ok. 2-3 cm powbijaj wykałaczki, które przytrzymają wszystkie składniki na miejscu.
Przed podaniem letnich roladek, pokrój je ostrym nożem, by wykałaczki znajdowały się w centralnej części przekąski. Udekoruj danie liśćmi natki pietruszki.