Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letnie roladki to świetny pomysł na apetizer czy przekąskę imprezową. Sprawdzi się także jako szybkie śniadanie czy kolacja, szczególnie dla niejadków. To nic innego jak placek tortilli pełen letnich i aromatycznych warzyw, sklejonych ze sobą serkiem. Całość wygląda bardzo efektownie i bije rekordy popularności na każdym rodzinnym wydarzeniu, podczas Sylwestra czy karnawału. Na przygotowanie tej przekąski wystarczy kilka minut i tyle samo potrzeba, by wszystkie roladki zniknęły z talerzy.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2422
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 516
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 857
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2422
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 516
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 857
Składniki
Ogórki i pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę. Przenieś je na sitko i posyp solą. Zostaw warzywa na ok. 15 minut, by nadmiar wody ściekł. Liście sałaty umyj i rozerwij w dłoniach.
Placki tortilli posmaruj cienką warstwą serka topionego. Możesz też użyć ormiańskiego lawasza lub tureckiego lahmacuna.
Na placki rozłóż równomiernie sałatę, pomidory i ogórki. Zwiń tortille w ciasne ruloniki. Wzdłuż, co ok. 2-3 cm powbijaj wykałaczki, które przytrzymają wszystkie składniki na miejscu.
Przed podaniem letnich roladek, pokrój je ostrym nożem, by wykałaczki znajdowały się w centralnej części przekąski. Udekoruj danie liśćmi natki pietruszki.